ЕЛ: Црвена Звезда - Макаби... Овако је најслађе!

Макаби је држао иницијативу током већег дела меча, водио на полувремену с 10 разлике, али се на крају све решавало у последњих 10 минута у коју је Звезда ушла с поеном предности. Поен на једној, па на другој страни. И тако у круг. Све до коначног расплета. . .  Звезда после драме срушила "Понос Израела"! Екипа Црвене звезде победила је после драме Макаби из Тел Авива у четвртом колу Евролиге, 87:84.  Звезда срушила Макаби у Арени, магични Рочести! Црвено-бели се пробудили после бескрвне игре у првом полувремену и поправили скор у Евролиги на 2-2. Фелдин дуго био једини расположени играч, потом прорадили Бјелица и Рочести.

Кошарка 26.10.2017 | 21:00
ЕЛ: Црвена Звезда - Макаби... Овако је најслађе!
Опет неизвесна завршница Црвене звезде, велика борба до последње капи  зноја, али је овога пута победа у џепу ученика Душана Алимпијевића - 87:84! У Арени је пао Макаби резултатом . Меч је решаван у последњем минуту. На 35 секунди пре краја било је нерешено, Звезда је имала напад, а онда је Рочести погодио за два на 15 секунди до краја. У последњем нападу Макаби је промашио и ту је био крај! Промашио је Дешон Томас који је до тада дао 28 поена.

Невероватан меч!

Трио Тејлор Рочести (22 поена), Џејмс Фелдин (19), Милко Бјелица (16, тројке 4/4) предводио је регионалног и српског шампиона до друге победе у новом циклусу Евролиге, након што је на полувремену утакмице деловало да је преокрет мало вероватан.

Макаби је имао "плус 10" и деловао много сигурније, међутим, Бјелица је у трећој четвртини донео неопходну инспирацију у нападу, а Рочести на маестралан начин привео меч крају, убацивши седам од последњих девет поена црвено-белих.

Црвена звезда - Макаби 87:84 (19:24, 20:25, 23:12, 25:23)!

Оба тима сада имају половичан учинак (2-2), с тим да су црвено-бели и други меч код куће добили у неизвесној завршници, док је "понос Израела" после 2-0 на старту, пао у средину табеле.

Полупразна Арена (званично 8.230 гледалаца) није била добар предзнак, посебно када се зна да је екипи увек потребно време за адаптацију приликом селидбе из мање и далеко "топлије" дворане "Александар Николић".

Само у пар наврата су изабраници Душана Алимпијевића у првом полувремену испољили неопходну агресивност и енергију, одбрана и дефанзивни скок били су испод евролигашког нивоа, па су Дешон Томас и доскорашњи кошаркаш ФМП Железника Џона Болден немилице решетали кош домаћег тима.

Томас је тројком у 20. минуту донео максималних 39:49 и у тим тренуцима су се многи навијачи сигурно запитали шта ће даље бити са овим тимом Звезде и да ли ће "растурање" трофејног састава из прошле сезоне скупо коштати клуб са Малог Калемегдана.

Тада је на сцену ступио један од малобројних играча из екипе Дејана Радоњића.

Бјелица је у трећој четвртини шутнуо тројке 3/3, имао је минијатуру са пет узастопних поена и једном украденом лоптом за преокрет на 57:56, а потом је погодио и за 62:61, што је црвено-белима дало минимално вођство и психолошку предност на уласку у последњих 10 минута.

Четврта четвртина донела је жестоку борбу и врхунац драме. Седам изједначења, смењивање у вођству, сјајне потезе Рочестија, важне тројке Фелдина и Добрића, а на другој страни неумољиву егзекуцију Томаса и продоре пребрзог Пјера Џексона.

Тејлор Рочести потврдио је мајсторство и хладнокрвност, продором за 86:84, после ког Макаби није искористио свој последњи напад. Томас је промашио тројку, Јовановић био сигуран у скоку, а Лазић после фаула поставио коначан резултат са линије за слободна бацања.

Био је то дуел у ком се играло у серијама. Макаби је држао иницијативу током већег дела меча, водио на полувремену с 10 разлике, али се на крају све решавало у последњих 10 минута у коју је Звезда ушла с поеном разлике. Уследила је клацкалица. Поен на једној, па на другој страни. И тако у круг. Све до коначног расплета.

Звезда је почела меч деконцетрисано  у нападу, али је Лазић са неколико пожртвованих реакција обезбедио добру ситуацију за домаће. Макаби се трудио да напада испод коша и то је била стратегија Спахије да продре кроз Звездину одбрану и проба да навуче личне грешке Звездиним тешкашима.

Фелдин се на почетку истицао добрим шутем с полудистанце, а имао је и једну јако лепу блокаду. То је све уз тројку Бјелице држали црвено-беле у егалу уз добар скок у нападу. Рочести  је имао проблеме са шутевима с полудистанце, као и Јанковић. Умор је био видан.

С друге стране веома мотивисан за игру пред полупуном Ареном био је Џона Болден. Било га је свуда, давао је поене, погађао тројке, Дешон одузимао лопте, делио асистенције. Био је јако фокусиран на игру као и на овом мечу изузетни Томас. Болден је до рекорда каријере у Евролиги  стигао већ после 10 минута игре када је дао 10 поена. До тада му је најбољи скор био седам  поена.

Алимпијевић је пробао са Лазаревићем као чуварем над Томасом и то је дало резултат, млади играч је то оправдао и показао да је изузетно користан у дефанзиви. Недостајао је и Дангубић у ротацији па му се Алимпијевић у једној ситуацији обратио кроз осмех „Ајде, улази“. Ипак, Данга је и овога пута био у цивилу због повреде. Било је и доста сумњивих одлука судија,па су присутни навијачи неколико пута бурно реаговали.

Како је Звезда одиграла  првих 20 минута, заостатак од 10 разлике (39:49) био је неминован. А сам резултат показује како  је изгледала Звездина одбрана. Јако, јако лоше. Пуна рупа попут швајцарског сира.

Звезда је у трећу деоницу ушла с две тројке , али је нападе одбијао омалени Џексон одличним шутем за три поена. Били су то битни моменти. Потом је Рочести прорадио па је и Арена је у тим моментима прорадила, прокључала. Звезда је опет  била у игри, на два поена заостатка.

Утакмица је поново била у Звездином домету после две тројке и двојке Бјелице. Само је требало преокренути ствари на паркету. Остао је онај најтежи корак као домаћи задатак за последњу деоницу.

Црвено-бели су солидно започели утакмицу и преко Фелдина дошли до раног вођства од 7:3.

Ипак, гости из Тел Авива су убрзо узвратили, направили серију 7:0 и од средине друге четвртине контролисали су утакмицу.

Звезда је одговорила у другој деоници и преко Рочестија смањила на -1, 36:37.

Међутим у последња два минута, црвено-бели су попустили па се на паузу отишло са двоцифреном предношћу Макабија 49:39.

Црвено-бели су много боље приступили мечу у наставку и после само неколико минута успела да ухвати прикључак. Игру Звезде носили су Рочести, Фелдин и Бјелица који су погађали важне шутеве.

У четвртој деоници виђена је права драма, играло се кош за кошем, а најважнији кош испоставиће се од Рочестија који је поентирао на 15 секунди до краја меча.

Дешон Томас је потом промашио за победу, а Звезда је добро заградила и одбранила. Лазић је био фаулиран на 0,9 до краја меча и било је јасно да су црвено-бели стигли до важног тријумфа.

Најефикаснију победничком саставу био је Тејлор Рочести са 22 поена и пет асистенција, Фелдин је убацио 19 уз осам успешних додавања, док је Бјелица имао 16.

Код гостију, Томас је убацио 28, а Пјер Џексон 14. Џона Болден и Мајкл Рол су убацили по 11.

СТАТИСТИКА

Звезда је шутирала тројке 13/29, док је Макаби завршио на 9/24, након одличних 7/13 на полувремену. Офанзивних скокова било је много на обе стране (13:11), а српски тим имао је дупло мање изгубљених лопти - само шест, наспрам 12 Макабија.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - МАКАБИ 87:84
(19:24, 20:25, 23:12, 25:23)

Дворана: Београдска Арена
Гледалаца: 8.230
Судије: Луиђи Ламоника, Карлос Перуђа, Ана Пантер

ЦРВЕНА  ЗВЕЗДА: Радичевић, Давидовац, Лазић, Лазаревић, Антић, Добрић, Фелдин, Јанковић, Рочести, Лесор, Јовановић, Бјелица

МАКАБИ ТЕЛ АВИВ: Томас, Рол, Кане,Тајус, Дибартоломео, Коен, Сегев, Кол, Болден, Парахуски, Зосман, Џексон

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар