EL: Crvena Zvezda - Makabi... Ovako je najslađe!

Makabi je držao inicijativu tokom većeg dela meča, vodio na poluvremenu s 10 razlike, ali se na kraju sve rešavalo u poslednjih 10 minuta u koju je Zvezda ušla s poenom prednosti. Poen na jednoj, pa na drugoj strani. I tako u krug. Sve do konačnog raspleta. . .  Zvezda posle drame srušila "Ponos Izraela"! Ekipa Crvene zvezde pobedila je posle drame Makabi iz Tel Aviva u četvrtom kolu Evrolige, 87:84.  Zvezda srušila Makabi u Areni, magični Ročesti! Crveno-beli se probudili posle beskrvne igre u prvom poluvremenu i popravili skor u Evroligi na 2-2. Feldin dugo bio jedini raspoloženi igrač, potom proradili Bjelica i Ročesti.

Košarka 26.10.2017 | 21:00
EL: Crvena Zvezda - Makabi... Ovako je najslađe!
Opet neizvesna završnica Crvene zvezde, velika borba do poslednje kapi  znoja, ali je ovoga puta pobeda u džepu učenika Dušana Alimpijevića - 87:84! U Areni je pao Makabi rezultatom . Meč je rešavan u poslednjem minutu. Na 35 sekundi pre kraja bilo je nerešeno, Zvezda je imala napad, a onda je Ročesti pogodio za dva na 15 sekundi do kraja. U poslednjem napadu Makabi je promašio i tu je bio kraj! Promašio je Dešon Tomas koji je do tada dao 28 poena.

Neverovatan meč!

Trio Tejlor Ročesti (22 poena), Džejms Feldin (19), Milko Bjelica (16, trojke 4/4) predvodio je regionalnog i srpskog šampiona do druge pobede u novom ciklusu Evrolige, nakon što je na poluvremenu utakmice delovalo da je preokret malo verovatan.

Makabi je imao "plus 10" i delovao mnogo sigurnije, međutim, Bjelica je u trećoj četvrtini doneo neophodnu inspiraciju u napadu, a Ročesti na maestralan način priveo meč kraju, ubacivši sedam od poslednjih devet poena crveno-belih.

Crvena zvezda - Makabi 87:84 (19:24, 20:25, 23:12, 25:23)!

Oba tima sada imaju polovičan učinak (2-2), s tim da su crveno-beli i drugi meč kod kuće dobili u neizvesnoj završnici, dok je "ponos Izraela" posle 2-0 na startu, pao u sredinu tabele.

Poluprazna Arena (zvanično 8.230 gledalaca) nije bila dobar predznak, posebno kada se zna da je ekipi uvek potrebno vreme za adaptaciju prilikom selidbe iz manje i daleko "toplije" dvorane "Aleksandar Nikolić".

Samo u par navrata su izabranici Dušana Alimpijevića u prvom poluvremenu ispoljili neophodnu agresivnost i energiju, odbrana i defanzivni skok bili su ispod evroligaškog nivoa, pa su Dešon Tomas i doskorašnji košarkaš FMP Železnika Džona Bolden nemilice rešetali koš domaćeg tima.

Tomas je trojkom u 20. minutu doneo maksimalnih 39:49 i u tim trenucima su se mnogi navijači sigurno zapitali šta će dalje biti sa ovim timom Zvezde i da li će "rasturanje" trofejnog sastava iz prošle sezone skupo koštati klub sa Malog Kalemegdana.

Tada je na scenu stupio jedan od malobrojnih igrača iz ekipe Dejana Radonjića.

Bjelica je u trećoj četvrtini šutnuo trojke 3/3, imao je minijaturu sa pet uzastopnih poena i jednom ukradenom loptom za preokret na 57:56, a potom je pogodio i za 62:61, što je crveno-belima dalo minimalno vođstvo i psihološku prednost na ulasku u poslednjih 10 minuta.

Četvrta četvrtina donela je žestoku borbu i vrhunac drame. Sedam izjednačenja, smenjivanje u vođstvu, sjajne poteze Ročestija, važne trojke Feldina i Dobrića, a na drugoj strani neumoljivu egzekuciju Tomasa i prodore prebrzog Pjera Džeksona.

Tejlor Ročesti potvrdio je majstorstvo i hladnokrvnost, prodorom za 86:84, posle kog Makabi nije iskoristio svoj poslednji napad. Tomas je promašio trojku, Jovanović bio siguran u skoku, a Lazić posle faula postavio konačan rezultat sa linije za slobodna bacanja.

Bio je to duel u kom se igralo u serijama. Makabi je držao inicijativu tokom većeg dela meča, vodio na poluvremenu s 10 razlike, ali se na kraju sve rešavalo u poslednjih 10 minuta u koju je Zvezda ušla s poenom razlike. Usledila je klackalica. Poen na jednoj, pa na drugoj strani. I tako u krug. Sve do konačnog raspleta.

Zvezda je počela meč dekoncetrisano  u napadu, ali je Lazić sa nekoliko požrtvovanih reakcija obezbedio dobru situaciju za domaće. Makabi se trudio da napada ispod koša i to je bila strategija Spahije da prodre kroz Zvezdinu odbranu i proba da navuče lične greške Zvezdinim teškašima.

Feldin se na početku isticao dobrim šutem s poludistance, a imao je i jednu jako lepu blokadu. To je sve uz trojku Bjelice držali crveno-bele u egalu uz dobar skok u napadu. Ročesti  je imao probleme sa šutevima s poludistance, kao i Janković. Umor je bio vidan.

S druge strane veoma motivisan za igru pred polupunom Arenom bio je Džona Bolden. Bilo ga je svuda, davao je poene, pogađao trojke, Dešon oduzimao lopte, delio asistencije. Bio je jako fokusiran na igru kao i na ovom meču izuzetni Tomas. Bolden je do rekorda karijere u Evroligi  stigao već posle 10 minuta igre kada je dao 10 poena. Do tada mu je najbolji skor bio sedam  poena.

Alimpijević je probao sa Lazarevićem kao čuvarem nad Tomasom i to je dalo rezultat, mladi igrač je to opravdao i pokazao da je izuzetno koristan u defanzivi. Nedostajao je i Dangubić u rotaciji pa mu se Alimpijević u jednoj situaciji obratio kroz osmeh „Ajde, ulazi“. Ipak, Danga je i ovoga puta bio u civilu zbog povrede. Bilo je i dosta sumnjivih odluka sudija,pa su prisutni navijači nekoliko puta burno reagovali.

Kako je Zvezda odigrala  prvih 20 minuta, zaostatak od 10 razlike (39:49) bio je neminovan. A sam rezultat pokazuje kako  je izgledala Zvezdina odbrana. Jako, jako loše. Puna rupa poput švajcarskog sira.

Zvezda je u treću deonicu ušla s dve trojke , ali je napade odbijao omaleni Džekson odličnim šutem za tri poena. Bili su to bitni momenti. Potom je Ročesti proradio pa je i Arena je u tim momentima proradila, proključala. Zvezda je opet  bila u igri, na dva poena zaostatka.

Utakmica je ponovo bila u Zvezdinom dometu posle dve trojke i dvojke Bjelice. Samo je trebalo preokrenuti stvari na parketu. Ostao je onaj najteži korak kao domaći zadatak za poslednju deonicu.

Crveno-beli su solidno započeli utakmicu i preko Feldina došli do ranog vođstva od 7:3.

Ipak, gosti iz Tel Aviva su ubrzo uzvratili, napravili seriju 7:0 i od sredine druge četvrtine kontrolisali su utakmicu.

Zvezda je odgovorila u drugoj deonici i preko Ročestija smanjila na -1, 36:37.

Međutim u poslednja dva minuta, crveno-beli su popustili pa se na pauzu otišlo sa dvocifrenom prednošću Makabija 49:39.

Crveno-beli su mnogo bolje pristupili meču u nastavku i posle samo nekoliko minuta uspela da uhvati priključak. Igru Zvezde nosili su Ročesti, Feldin i Bjelica koji su pogađali važne šuteve.

U četvrtoj deonici viđena je prava drama, igralo se koš za košem, a najvažniji koš ispostaviće se od Ročestija koji je poentirao na 15 sekundi do kraja meča.

Dešon Tomas je potom promašio za pobedu, a Zvezda je dobro zagradila i odbranila. Lazić je bio fauliran na 0,9 do kraja meča i bilo je jasno da su crveno-beli stigli do važnog trijumfa.

Najefikasniju pobedničkom sastavu bio je Tejlor Ročesti sa 22 poena i pet asistencija, Feldin je ubacio 19 uz osam uspešnih dodavanja, dok je Bjelica imao 16.

Kod gostiju, Tomas je ubacio 28, a Pjer Džekson 14. Džona Bolden i Majkl Rol su ubacili po 11.

STATISTIKA

Zvezda je šutirala trojke 13/29, dok je Makabi završio na 9/24, nakon odličnih 7/13 na poluvremenu. Ofanzivnih skokova bilo je mnogo na obe strane (13:11), a srpski tim imao je duplo manje izgubljenih lopti - samo šest, naspram 12 Makabija.

CRVENA ZVEZDA - MAKABI 87:84
(19:24, 20:25, 23:12, 25:23)

Dvorana: Beogradska Arena
Gledalaca: 8.230
Sudije: Luiđi Lamonika, Karlos Peruđa, Ana Panter

CRVENA  ZVEZDA: Radičević, Davidovac, Lazić, Lazarević, Antić, Dobrić, Feldin, Janković, Ročesti, Lesor, Jovanović, Bjelica

MAKABI TEL AVIV: Tomas, Rol, Kane,Tajus, Dibartolomeo, Koen, Segev, Kol, Bolden, Parahuski, Zosman, Džekson

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar