“Ако распишу изборе, обуставити мјере!“

Влада Шпаније спремна је да обустави примјену мјера за увођење директне власти у Каталонији, уколико каталонски лидер Карлес Пуџдемон распише пријевремене регионалне изборе, јавио је данас шпански лист "Вангвардија" позивајући се на изворе из владајуће Народне партије премијера Маријана Рахоја, преноси Ројтерс.

Свијет 26.10.2017 | 17:03
“Ако распишу изборе, обуставити мјере!“
Агенција наводи да је из Пуџдемоновог кабинета саопштено да ће он у 17 часова одржати говор у каталонском парламенту.

Странка Републиканска лијевица Каталоније (ЕРК) запријетила је данас да ће напустити регионалну владу уколико њен председник Карлес Пуџдемон распише пријевремене изборе, јавио је Ројтерс позивајући се на извор из ове партије.

Агенција наводи да се очекује да ће Пуџдемон расписати пријевремене регионалне изборе, чиме би могао да "разбије" застој у односима владе у Мадриду и сепаратистичких власти које теже одвајању од Шпаније.

"Расписивање избора није оправдано. То је очигледно одрицање од мандата који му је повјерен (на референдуму о независности) 1. октобра, а да заузврат не добија ништа", казао је овај извор из ЕРК.

Шпански лист "Паис" преноси да је и независности изузетно наклоњена Кандидатура за народно јединство (КУП), странка која је такође партнер у влади на чијеме је челу Пуџдемон, критиковала његову "нелојалност" у вези са најављеним расписивањем избора.

Наводи се да је КУП позвао људе да дођу на протест испред сједишта владе Каталоније.

Дневник наводи да "у теорији" и даље остаје да ће сједница каталонског парламента бити одржана у 17 часова, пошто посланици нису добили никакво званично обавјештење да је отказана.

Пуџдемон је одустао од данашњег обраћања јавности, током којег се очекивало да распусти парламент и распише регионалне изборе 20. децембра.

Студенти окупљени на тргу испред сједишта његове странке, који се противе изборима јер их сматрају поништавањем воље исказане на референдуму о независности, са трга испред седишта Пуџдемонове странке поручили су му да не чини издају.

Уочи планираног говора двојица функционера Пуџдемонове Каталонске европске демократске партије (ПДЕКат) поднијела су оставке.

Обраћање је првобитно било планирано за 13.30 сати, да би потом било помјерено за један сат касније, а затим је на крају и отказано.

Шпански лист "Вангвардија", који се штампа и на каталонском, приказао је неколико стотина људи, махом студената, са заставама Каталоније окупљених испред зграде у којој је требало да се обрати Пуџдемон.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар