“Ako raspišu izbore, obustaviti mjere!“

Vlada Španije spremna je da obustavi primjenu mjera za uvođenje direktne vlasti u Kataloniji, ukoliko katalonski lider Karles Pudždemon raspiše prijevremene regionalne izbore, javio je danas španski list "Vangvardija" pozivajući se na izvore iz vladajuće Narodne partije premijera Marijana Rahoja, prenosi Rojters.

Svijet 26.10.2017 | 17:03
“Ako raspišu izbore, obustaviti mjere!“
Agencija navodi da je iz Pudždemonovog kabineta saopšteno da će on u 17 časova održati govor u katalonskom parlamentu.

Stranka Republikanska lijevica Katalonije (ERK) zaprijetila je danas da će napustiti regionalnu vladu ukoliko njen predsednik Karles Pudždemon raspiše prijevremene izbore, javio je Rojters pozivajući se na izvor iz ove partije.

Agencija navodi da se očekuje da će Pudždemon raspisati prijevremene regionalne izbore, čime bi mogao da "razbije" zastoj u odnosima vlade u Madridu i separatističkih vlasti koje teže odvajanju od Španije.

"Raspisivanje izbora nije opravdano. To je očigledno odricanje od mandata koji mu je povjeren (na referendumu o nezavisnosti) 1. oktobra, a da zauzvrat ne dobija ništa", kazao je ovaj izvor iz ERK.

Španski list "Pais" prenosi da je i nezavisnosti izuzetno naklonjena Kandidatura za narodno jedinstvo (KUP), stranka koja je takođe partner u vladi na čijeme je čelu Pudždemon, kritikovala njegovu "nelojalnost" u vezi sa najavljenim raspisivanjem izbora.

Navodi se da je KUP pozvao ljude da dođu na protest ispred sjedišta vlade Katalonije.

Dnevnik navodi da "u teoriji" i dalje ostaje da će sjednica katalonskog parlamenta biti održana u 17 časova, pošto poslanici nisu dobili nikakvo zvanično obavještenje da je otkazana.

Pudždemon je odustao od današnjeg obraćanja javnosti, tokom kojeg se očekivalo da raspusti parlament i raspiše regionalne izbore 20. decembra.

Studenti okupljeni na trgu ispred sjedišta njegove stranke, koji se protive izborima jer ih smatraju poništavanjem volje iskazane na referendumu o nezavisnosti, sa trga ispred sedišta Pudždemonove stranke poručili su mu da ne čini izdaju.

Uoči planiranog govora dvojica funkcionera Pudždemonove Katalonske evropske demokratske partije (PDEKat) podnijela su ostavke.

Obraćanje je prvobitno bilo planirano za 13.30 sati, da bi potom bilo pomjereno za jedan sat kasnije, a zatim je na kraju i otkazano.

Španski list "Vangvardija", koji se štampa i na katalonskom, prikazao je nekoliko stotina ljudi, mahom studenata, sa zastavama Katalonije okupljenih ispred zgrade u kojoj je trebalo da se obrati Pudždemon.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar