Судије суде по Уставу и закону

Поводом реакција представника извршне и законодавне власти Републике Српске и Републике Србије на првостепену пресуду Суда Босне и Херцеговине у кривичном поступку против Насера Орића, Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) издало је саопштење које преносимо у цијелости.

Босна и Херцеговина 26.10.2017 | 10:46
Судије суде по Уставу и закону
- Судије су независне у поступању и доношењу одлука, те суде и пресуђују на основу Устава и закона. Они су слободни у заступању свог схватања, утврђивању чињеница и примјени права и нису дужни да икоме објашњавају своја правна схватања и утврђено чињенично стање, изузев у образложењу одлуке. Исходе судских поступака судије не могу и не смију прилагођавати очекивањима и схватањима законодавне и извршне власти.

Свако коментарисање неправоснажних судских одлука од стране представника политичке власти је неприхватљиво и, у правилу, представља притисак на рад суда и задирање у независност и самосталност судске власти. 

Позиви на укидање Суда Босне и Херцеговине и Тужилаштва Босне и Херцеговине, наговјештавање мјера које би за посљедицу имале правну неважност одлука наведених правосудних институција на подручју Републике Српске те позив судијама српске националности да напусте Суд Босне и Херцеговине представљају непримјерен притисак на правосудне институције на нивоу државе, наводе из  Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ).

Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу у првостепеном поступку изазвала је оштре реакције против Суда БиХ у Републици Српској.  

(Н1)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Кхал Дрого

26.10.2017 09:11

Само образложење суда поводом ове пресуде је срамотно и скандалозно. Ту иде питање, да ли су ови Срби приликом похода тзв АБиХ на села Залазје, Лолићи и Куњерац, свирепо убијени? А јесу. Па ко је то учинио? Суд је ослободио ове протуве Орића и Мухића. Па ко је починио ова недјела? Против судије који бјеше предсједавајући, извјесног Шабана Максумића, постоје двије пријаве због ратне прошлости и сумње да је учествовао у страдању Срба у касарни "В.Бубањ". Такође нити један судија није из Српске, сви су током рата били на страни на којој је "дјеловао" и овај ништарија Орић. Очекивати ту непристрасност је сулудо. А врхунац је да је овај Шабан 2009-е изузео овај предмет (за поменути злочин) окружном суду у Бијељини и предао у надлежност сзда БиХ. Пазите дрскости, поганости, исти судија који је изузео предмет је и предсједавајући суда у истом предмету. Тако је само радио чувени шпанси инквизитор Томас Торкемада. Зато и не треба чудити ова срамотна пресууда. И овдје нису толико важне ове ништарије Орићи Мухић, важно је да за страдање ових Срба нико није осуђен, и да су, оваквим игнорантским односом суда, ови наши мученици понижени и обезврујеђени. И још се ови дрипци од судија љуте што их оправдано прозивају. Поган остаје поган.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгојло

26.10.2017 09:58

Како осудити некога па макар то био и Насер Ориц ако тузиластво недоатави ваљане доказе. Ако сте пратили судјењ могли сте видети да није достављен ни један ваљан доказ а за сведоке је сувисно и дискутовати. Назалост све се свело на рекла казала.

Name

Ре Кхал Дрого

26.10.2017 10:12

Укратко све јасно и истинито али на жалост.....

Name

судија

26.10.2017 10:42

@ре Кхал Дрого јел ти спомињеш страдање војника или цивила ???????????????раздвоји то буразеру.

Name

Ре

26.10.2017 15:11

Суд не одлучује и истражује ко је убио те људе него да ли су ови оптужени то починили.Ако тужилац неможе доказати да су они то починили оптужница пада на сваком суду.

Name

Ре

27.10.2017 16:56

Коментар ти је сувисао! Када већ паметујеш и настојиш нешто доказати онда и објасни! Шта значи свирепо убиство, а како су дотични убијени (налаз мртвозорника или вјештака)??? Јесу ли дотични били војници? И на крају, јеси ли ти уопште пратио суђење и изјаве свједока (већином Срба). Је ли твој предсједник Вучић рекао да има доказе, па зашто их није досатавио? Ти тврдиш да су дотични починили тај злочин, значи имаш доказе!? Зашто ниси доставио доказе???

Name

Неђо.30.Октобар.2017

30.10.2017 17:08

БХА суд је само за,Србе исто као,ХАШКИ СУД.Имали који муслиман осуђен за злочине против,Срба нема.Срби се сами поубијали.Алија јебијо инструкције од,Клинтона фашисте шта мора урадити да може бомбардовати,Р Српску.Исцениралисте,Сребреницу као,Маркале ,Васа Мисински.Све штоје се догодило тоје,Алија направијо уз помоћ,Американаца.Нека је срам суда ,БИХА.Тоје каубојски суд.

Name

Остецени

26.10.2017 09:21

ЦВуј судије слободне у свом схватању стра се судија разликује од полицајца који мора да казни неког зазо сто га закон обавезује и узврдјено цињеницно стање а судија крси прописе и схварза другације него ли сто је закон прописао и узтврдио циме судија или пак тузилац нема никакву одговорност за рад нерад или. Пропуст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матриx

26.10.2017 09:32

Предсједник ВСТВ БиХ је Милан Тегелтија, којег је на ту позицију довео СНСД!? Паметном доста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

баухау

26.10.2017 09:51

До сад је ослободјено преко 50 припадника тзв врс, али то нико у овом ентитету не објављује зато да би се могле прицати прице о томе како се суди само србима, јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

26.10.2017 10:01

"Они су слободни у заступању свог схватања, утврђивању чињеница и примјени права и нису дужни да икоме објашњавају своја правна схватања и утврђено чињенично стање, изузев у образложењу одлуке. " ја додајем и знам да је тако:осимономе ко стоји иза њих и ко више плати.У овом случају стоји активно лобирање муслиманске стране на челу са Бакиром Изедбеговићем и пасиван однос Српске стране на челу са Додиком.Ову претходну "жвалу" можете продавати неком другом,јер ово је БиХ која је 100% заснована и функционише на корупцији и криминалу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

26.10.2017 10:09

По ком то, закону за исто почињенои дело ратног злочина, за Србе постоји командна одговорност, а за Бошњаке не? Молим члан закона у којем то пише. Ако не постоји, онда се закон не примењује једнако за све. Ако се закон не примењује једнако за све, то је онда нарушавање устава и низа других закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЛИЈА ИЗ ЗВОРНИКА

26.10.2017 10:14

Суд БиХ одлично и праведно ради свој посао! Само тако наставите! Свака част!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

26.10.2017 18:54

Судије И суд БиХ федерације суди само Србима. Довољан је примјер да су Срби осудјени на 1000 г затвора?????? Гдје су други Муслимани И Хрвати? Срамноооооо......! То је правни суд?????

ОДГОВОРИТЕ