Sudije sude po Ustavu i zakonu

Povodom reakcija predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske i Republike Srbije na prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom postupku protiv Nasera Orića, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izdalo je saopštenje koje prenosimo u cijelosti.

Bosna i Hercegovina 26.10.2017 | 10:46
Sudije sude po Ustavu i zakonu
- Sudije su nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona. Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i nisu dužni da ikome objašnjavaju svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti.

Svako komentarisanje nepravosnažnih sudskih odluka od strane predstavnika političke vlasti je neprihvatljivo i, u pravilu, predstavlja pritisak na rad suda i zadiranje u nezavisnost i samostalnost sudske vlasti. 

Pozivi na ukidanje Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nagovještavanje mjera koje bi za posljedicu imale pravnu nevažnost odluka navedenih pravosudnih institucija na području Republike Srpske te poziv sudijama srpske nacionalnosti da napuste Sud Bosne i Hercegovine predstavljaju neprimjeren pritisak na pravosudne institucije na nivou države, navode iz  Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću u prvostepenom postupku izazvala je oštre reakcije protiv Suda BiH u Republici Srpskoj.  

(N1)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Khal Drogo

26.10.2017 09:11

Само образложење суда поводом ове пресуде је срамотно и скандалозно. Ту иде питање, да ли су ови Срби приликом похода тзв АБиХ на села Залазје, Лолићи и Куњерац, свирепо убијени? А јесу. Па ко је то учинио? Суд је ослободио ове протуве Орића и Мухића. Па ко је починио ова недјела? Против судије који бјеше предсједавајући, извјесног Шабана Максумића, постоје двије пријаве због ратне прошлости и сумње да је учествовао у страдању Срба у касарни "В.Бубањ". Такође нити један судија није из Српске, сви су током рата били на страни на којој је "дјеловао" и овај ништарија Орић. Очекивати ту непристрасност је сулудо. А врхунац је да је овај Шабан 2009-е изузео овај предмет (за поменути злочин) окружном суду у Бијељини и предао у надлежност сзда БиХ. Пазите дрскости, поганости, исти судија који је изузео предмет је и предсједавајући суда у истом предмету. Тако је само радио чувени шпанси инквизитор Томас Торкемада. Зато и не треба чудити ова срамотна пресууда. И овдје нису толико важне ове ништарије Орићи Мухић, важно је да за страдање ових Срба нико није осуђен, и да су, оваквим игнорантским односом суда, ови наши мученици понижени и обезврујеђени. И још се ови дрипци од судија љуте што их оправдано прозивају. Поган остаје поган.

ODGOVORITE
Name

Dragojlo

26.10.2017 09:58

Kako osuditi nekoga pa makar to bio i Naser Oric ako tuzilastvo nedoatavi valjane dokaze. Ako ste pratili sudjenj mogli ste videti da nije dostavljen ni jedan valjan dokaz a za svedoke je suvisno i diskutovati. Nazalost sve se svelo na rekla kazala.

Name

Re Khal Drogo

26.10.2017 10:12

Ukratko sve jasno i istinito ali na žalost.....

Name

sudija

26.10.2017 10:42

@re Khal Drogo jel ti spominješ stradanje vojnika ili civila ???????????????razdvoji to burazeru.

Name

Re

26.10.2017 15:11

Sud ne odlučuje i istražuje ko je ubio te ljude nego da li su ovi optuženi to počinili.Ako tužilac nemože dokazati da su oni to počinili optužnica pada na svakom sudu.

Name

Re

27.10.2017 16:56

Komentar ti je suvisao! Kada već pametuješ i nastojiš nešto dokazati onda i objasni! Šta znači svirepo ubistvo, a kako su dotični ubijeni (nalaz mrtvozornika ili vještaka)??? Jesu li dotični bili vojnici? I na kraju, jesi li ti uopšte pratio suđenje i izjave svjedoka (većinom Srba). Je li tvoj predsjednik Vučić rekao da ima dokaze, pa zašto ih nije dosatavio? Ti tvrdiš da su dotični počinili taj zločin, znači imaš dokaze!? Zašto nisi dostavio dokaze???

Name

Neđo.30.Oktobar.2017

30.10.2017 17:08

BHA sud je samo za,Srbe isto kao,HAŠKI SUD.Imali koji musliman osuđen za zločine protiv,Srba nema.Srbi se sami poubijali.Alija jebijo instrukcije od,Klintona fašiste šta mora uraditi da može bombardovati,R Srpsku.Isceniraliste,Srebrenicu kao,Markale ,Vasa Misinski.Sve štoje se dogodilo toje,Alija napravijo uz pomoć,Amerikanaca.Neka je sram suda ,BIHA.Toje kaubojski sud.

Name

Osteceni

26.10.2017 09:21

CVuj sudije slobodne u svom shvatanju stra se sudija razlikuje od policajca koji mora da kazni nekog zazo sto ga zakon obavezuje i uzvrdjeno cinjenicno stanje a sudija krsi propise i shvarza drugacije nego li sto je zakon propisao i uztvrdio cime sudija ili pak tuzilac nema nikakvu odgovornost za rad nerad ili. Propust!

ODGOVORITE
Name

Matrix

26.10.2017 09:32

Predsjednik VSTV BiH je Milan Tegeltija, kojeg je na tu poziciju doveo SNSD!? Pametnom dosta...

ODGOVORITE
Name

bauhau

26.10.2017 09:51

Do sad je oslobodjeno preko 50 pripadnika tzv vrs, ali to niko u ovom entitetu ne objavljuje zato da bi se mogle pricati price o tome kako se sudi samo srbima, jadno.

ODGOVORITE
Name

055

26.10.2017 10:01

"Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i nisu dužni da ikome objašnjavaju svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke. " ja dodajem i znam da je tako:osimonome ko stoji iza njih i ko više plati.U ovom slučaju stoji aktivno lobiranje muslimanske strane na čelu sa Bakirom Izedbegovićem i pasivan odnos Srpske strane na čelu sa Dodikom.Ovu prethodnu "žvalu" možete prodavati nekom drugom,jer ovo je BiH koja je 100% zasnovana i funkcioniše na korupciji i kriminalu!

ODGOVORITE
Name

Sa strane

26.10.2017 10:09

Po kom to, zakonu za isto počinjenoi delo ratnog zločina, za Srbe postoji komandna odgovornost, a za Bošnjake ne? Molim član zakona u kojem to piše. Ako ne postoji, onda se zakon ne primenjuje jednako za sve. Ako se zakon ne primenjuje jednako za sve, to je onda narušavanje ustava i niza drugih zakona.

ODGOVORITE
Name

ILIJA IZ ZVORNIKA

26.10.2017 10:14

Sud BiH odlično i pravedno radi svoj posao! Samo tako nastavite! Svaka čast!!!

ODGOVORITE
Name

Istina

26.10.2017 18:54

Sudije I sud BiH federacije sudi samo Srbima. Dovoljan je primjer da su Srbi osudjeni na 1000 g zatvora?????? Gdje su drugi Muslimani I Hrvati? Sramnoooooo......! To je pravni sud?????

ODGOVORITE