Глумица осуђена на 30 година

Глумица Теодора Викторовић (41) осуђена је на 30 година затвора за брутално убиство мајке и баке које се догодило у марту 2015. године у њиховом заједничком стану на Врачару.

Србија 26.10.2017 | 10:24
Глумица осуђена на 30 година
Суд јој је такође продужио притвор у ком се налази од хапшења након извршеног злочина.
 
Ово је првостепена пресуда тако да и тужилаштво и одбрана имају право да на њу уложе жалбу Апелационом суду у Београду.

Једно од најбруталнијих убистава која су се последњих година догодила у Београду, после 31 месеца добило је свој правосудни епилог. Ово су догађаји који су обележили истрагу и судски претрес.

Хапшење: Шок у Милешевској улици

Јутро тог 2. марта 2015. у Милешевској улици на Врачару затекло је станаре зграде у потпуном шоку. Многи од њих застали су у парку преко пута како би у неверици посматрали полицију која је пристизала да обави увиђај у стану Викторовића. Новинарима су редом потврђивали да је у породици било сукоба, али нико није могао да верује ће се догодити оваква трагедија.



Последњи шок уследио је када је полиција из стана у лисицама извела и Теодориног мужа Борислава Стаманекова. Стаменков је, ипак, пуштен након што је доказано да није учествовао у убиству.

Докази: Убиство доказано ван сумње

Први резултати полицијске истраге показали су да је Теодора сатаром убилана спавању мајку Љиљану (61) и Иванку Ђукић (90). Након свађе са мајком - коју је нехотице пробудила док је спремала храну за бебу - дохватила је оружје и њиме задала више удараца најпре мајци, а потом и баки која се налазила у суседној соби и није учествовала у свађи. Докази форензичког вештачења (ДНК и отисци са сатаре и одеће) изведени су и на суђењу и потврђени ван сваке сумње.

Суђење би било и краће да је Теодора остала при изјави датој у истрази, када је полицији и тужиоцу признала злочин. Међутим, на суђењу је тако нешто огорчено негирала, говорећи да се не сећа самог тренутка убиства (због црних рупа у памћењу), те да је признање дала јер је веровала да пред тужиоцем мора да потврди наводе кривичне пријаве који су је теретили за убиство.

Вештачења: Колики је био степен Теодорине неурачунљивости

У судници су се, међутим, копља тужилаштва и одбране понајвише ломила око питања Теодорине урачунљивости. Пред судом су изведени докази у којима је предочено да је Теодора била зависна од наркотика, те да се неколико пута безуспешно лечила. Ипак, вештаци су утврдили да је алкохолочар (и у тренутку извршења убиства имала је алкохола и медикамената у крви).

Највише недоумица било је око степена њене неурачунљивости у тренутку убиства. Најпре су урађена два психолошка вештачења, која су била међусобно супротстављена, па је било нужно урадити коначно, супервештачење. Оно је показало да је Теодора била "битно смањено урачунљива", а препоручено јој је и лечење од алкохолизма.

Завршна реч: "Тражимо 40 година" и "То је мој крст"

Претходне недеље главни претрес је коначно окончан. Тужилаштво је, износећи све доказе који су констатовани током поступка, затражило од суда да Теодору осуди на максималних 40 година затвора због почињеног дела. Поступајућа заменица тужиоца констатовала је да је окривљена сама признала кривицу на саслушању након хапшења, а да је сценарио убиства потврђен и свим обављеним вештачењима. Убиство се, према тужилаштву, десило у изненадном нападу, после безначајног конфликта глумице са мајком, и изазвало је згражавање јавности.

Адвокат одбране је на почетку свој завршне речи рекао да “сви они које волимо могу од нашег живота направити пакао”, те да се то десило и Теодори. Он је указао на то да је Андерс Брејвик, Норвежанин који је убио 70 људи у масовној пуцњави, осуђен на 21 годину затвора, те да његова клијенткиња не би смела да буде изједначена са њим. Адвокат је рекао да би глумица требало да буде осуђена због убиства на мах, за које су запрећене далеко мање казне.

Сама окривљена је, кроз сузе, поново исказала кајање због убиства мајке и баке.

- Извињавам се свима које сам повредила, али на крају ћу ипак ја највише патити. То је мој крст који ћу носити. Бесна сам на себе, само желим да што пре будем са мужем и децом - рекла је Теодора Викторовић.

Казна: Од 10 до 40 година, може и до осам, или - лечење

Теодора Викторовић се начелно терети за тешко убиство за које је запрећена казна од 10 до 40 година затвора. Заменица Вишег тужиоца остала је при наводима оптужнице у завршној речи, затраживши максималну казну. Било је питање колико је та казна реална, с обзиром на супервештачење које је показало битно смањену урачунљивост окривљене.

Имајући то у виду, њој је казна ублажена, јер је потврђено да јој је способност да управља својим поступцима била битно смањена услед неког стања. Но, ако Кривични закон предвиђа да ако је особа саму себе довела у стање битно смањене урачунљивости (конзумирање алкохола, рецимо), то онда не може бити олакшавајућа околност.

Одбрана, која није негирала злочин, предлагала је да се Теодора осуди због убиства на мах, које предвиђа значајно ниже казне: од једне до осам година затвора. Да би се то догодило, судија мора да прихвати тезу да је Теодора "без своје кривице доведена у јаку раздраженост нападом, злостављањем или тешким вређањем од стране убијеног (члан 115. Кривичног закона).

На крају, супервештаци су предлагали да Теодори буде изречена мера лечења од алкохолизма. Нису ретки случајеви да се поједине убице ослобађају и упућују само на лечење (што значи да казну практично издржавају у психијатријској установи), али те мере се могу изрећи као прилог робији.

(Ало)

Коментари / 0

Оставите коментар