Интервју - Спахија: Звезда је мало свјетско чудо!

"За мене је спортски феномен оно што Црвена звезда, као и већина српских кошаркашких тимова, ради из године у годину", рекао је тренер Макабија и открио у разговору за наш портал шта ће последње рећи екипи пред меч у "Арени".

Кошарка 26.10.2017 | 09:30
Интервју - Спахија: Звезда је мало свјетско чудо!
Кога је све од младих европских кошаркаша жељних НБА гламура "срео" чекајући лет за Тел Авив на терминалу у Атланти, најпрометнијем аеродрому на планети, можемо само да претпоставимо.

Углавном, хрватски кошаркашки тренер Невен Спахија одлучио је летос да крене у супротном смеру од уобичајеног и саслуша шта човек којег је својевремено тренирао, Никола Вујчић, има да му каже.

Да му се Вујчићева идеја допала више од угодног места на клупи Атланта Хокса, одмах поред првог тренера Мајка Баденхолзера, сада је већ очигледно. Спахија се три сезоне стажирања, асистирања, усавршавања, сазревања... вратио у европску кошарку и, врло брзо, вратио и у Београд у којем је као тренер Крке, Лијетувоса, екс Тау Керамике, Валенсије, репрезентације Хрватске, па и свог новог-старог клуба Макабија, често боравио.

Заклето амбициозни председник посрнулог Макабија, Шимон Мизрахи, послушао је летос Вујчићев савет и управо Спахији поверио пројекат генералне реконструкције тима, скуп колико и неизвестан, примамљив колико и опасан. Након што је летос заменио браве на 11 ормарића у свлачионици која је "прогутала" петорицу тренера за једну сезону (!?), генерални менаџер Макабија, Вујчић, почистио је сујету и малодушност са плочица и увео бившег тренера у одаје у којима су на понос мирисали само трофеји.

Тим поводом, позвали смо телефоном увек пријатног и приступачног Спахију, који нам се јавио са "гејта" пред улазак на лет за Београд. Крајња дестинација: "Београдска арена", четвртак 19.00, потпуно нов тим и стари бучни навијачи Црвене звезде.

Да ли сте понели нешто топло? Знате ли колико је степени овде?

"(смех) Изаћи ћу из авиона у кратким рукавима, па ћу из кофера извући нешто топлије, добро сте ми рекли…", почели смо разговор са човеком, који итекако зна да ће децибели пробити стотку када се жуто-плави буду појавили на паркету највеће дворане у Евролиги.

Знају ли и ти момци поред вас?

"А, па, нисам сигуран да знај…", наставио је Спахија раговор у ведром тону.

"Можда је само пар играча из моје екипе играло у таквој атмосфери", додао је.

Следеће питање на цедуљици није требало да има везе са његовим противником у 4. колу Евролиге, али није било пристојно прекидати саговорника који је разговор наставио речима...

"Звезда, као и већина српских кошаркашких тимова је за мене мало светско спортско чудо. Сваке године може отићи не знам ни сам колико играча, а она се упорно враћа и сваке године је све боља и боља. Невероватно је како им то успева, за мене је то спортски феномен", рекао је Спахија и нагласио да, ако су и постојале дилеме око тога како ће се шампион Србије снаћи у првој сезони по одласку тренера Дејана Радоњића, али и осморице првотимаца, сада то више није случај...

"Након ове три утакмице у Евролиги ваљда је свакоме јасно да неће бити лаког гостовања у Београду", рекао је Спахија, који је очигледно приметио многе позитивне елементе у игри тек састављеног тима који са клупе води 31-годишњи тренер без искуства у европским оквирима, Душан Алимпијевић.

Ми можемо да претпостављамо, а ви вероватно знате како је бити у кожи вашег 23 године млађег колеге, који упоредо мора да ствара атмосферу у тиму, уиграва екипу, подиже форму и, на крају, сам учи све оно што подразумева евролигашки ниво кошарке...

"Да, да, да... Знам да му је тешко, али исто тако морам да кажем да је кренуо јако добро и ја му искрено желим да на том путу остане. Имао сам прилику да проведем неколико дана с њим на Криту, изузетно је квалитетна особа, што је веома битно за тренера", рекао је Спахија, који на финалним припремама за старт сезоне није имао прилике да одмери снаге са Алимпијевићем и црвено-белима јер су и један и други поражени у полуфиналу поменутог турнира.

"А, ово што је до сада показао говори да је на најбољем путу", надовезао се тренер, који је буквално "кренуо од нуле" летос на месту које подразумева успехе, а којих није било две године узастопно.

Макаби у којем је окупљено буквално 12 нових играча почео је сезону серијом од осам победа од чега су две забележене у Евролиги, у Бамбергу и код куће над Басконијом, пре него је екипа први пут осетила и "тврдо". У уторак увече, након што је Црвена звезда поражена у Подмосковљу, Спахија је морао да пружи руку Јанису Сферопулосу чији је Олимпијакос био мирнији у хаотичној завршници.

"Мислим да је старт сезоне био више него добар", рекао је Спахија, у чијем гласу није могао да се препозна неки негативан утисак услед пораза пред својим навијачима.

Сталоженост му, поред искуства, долази и утисак да се већ виде позитивне ствари и да постоји простора за напредак.

"Када скупите 12 нових играча и крећете у Евролигу, или било какво такмичење, то није лако... Постоји ту и финансијски аспект, с обзиром на то како се стварао тим претходних сезона и не говорим то да бих себи стварао алиби, већ једноставно то су биле посебне околности у којима је екипа одмах показала карактер и, што ме посебно радује, одмах створила 'хемију' у свлачионици", испричао нам је тренер који је први пут стао крај терена 1986. године.

"'Хемија' је најбитнији термин када говоримо о спорту и није лако то постићи...", наставио је Спахија и додао:

"Можете направити тим какав хоћете, али доћи до добре атмосфере и 'хемије' међу играчима, то се јако тешко постиже. Утолико, тих осам победа у низу и изгубити пола коша од Олимпијакоса је добро, охрабрујуће, али исто тако мислим да ова екипа може јако, јако пуно да направи у месецима који долазе".

Ако се на неком примеру може потражити потврда теорије коју је изнео Шибенчанин, онда је то Макаби 2015/16 и нарочито Макаби 2016/17, мада је ипак пресудно оно што ће остати иза Макабија 2017/18.

"Тешко је, али имам једно велико искуство, које ми помаже код оваквих изазова", рекао је Спахија и надовезао се...

"Макаби је овог лета обавио са мном дуг разговор у ком сам објаснио моју позицију и процес који желим спровести. Они су на то пристали, е сад... Шта је, ту је. За сада су задовољни, а ми ћемо ићи јединим могућим путем - од утакмице, до утакмице".

Додао је и да пораз од Олимпијакоса неће значајно појачати важност утакмице са Црвеном звездом, утолико што...

"Један пораз или неколико пораза ништа не значе много, ако се види смисао онога што радите и што желите да постигнете у будућности. Можете бити одлични и победити, можете се борити, можете имати лош дан и изгубити, али мислим да се полако види смисао онога што желимо. На људима који су се одлучили за мене ће бити да процене где је Макаби био, а где је данас, али ја верујем у себе јер имам велико искуство у таквим процесима и није ми први пут у каријери да се сусрећем са оваквим изазовима".

Због чега сте се одлучили да напустите НБА и колико су вам три године у Атланти помогле за оно што вас очекује у Тел Авиву? Подсетићемо читаоце да сте у сезони 2006/07 већ били тренер Макабија...

"Из НБА се неке ствари могу пренети, наравно не све, јер се тако кошарка игра по другим принципима и правилима. Отишао бих корак даље и рекао да је то потпуно другачији кошаркашки 'миндсет' у односу на Европу", рекао је и наставио:

"А, разлог је конкретно био тај што сам преузео Макаби, који је једна од највећих франшиза у европској кошарци и зато што је заиста дубоко потонуо претходних година, тако да је то све скупа за мене био велики 'цхалленге'. Оно што је у свему било пресудно је пријатељство које имам са Николом Вујчићем и прилика да сарађујем с њим, мада морам да истакнем да је јак утисак на мене оставио и начин на који ми је он представио цео пројекат".

Можете ли да нам откријете шта ћете, када дође време за борбу, рећи свом тиму? Шта ће бити грешка коју Макаби неће смети да направи пред 20.000 звездаша?

"Грешка?", питао је и насмејао се.

"Хахаха... Пазитем, нема те 'једне' речи или реченице коју бих ја могао да кажем и да екипа после тога мирно прође кроз 'Арену'", рекао нам је поучен свиме што је о утакмицама у Београду научио до сада.

"Постоји много тога на шта морамо обратити пажњу, али ако бих морао једну ствар да нагласим посебно то је да никако не смемо да упаднемо у еуфорију у таквој атмосфери", признао је Спахија на крају разговора, после којег смо му пожелели угодан лет према једној од кошаркашких престоница Европе.

"Пионир" или "Арена"?

"Ух, не знам... За 'Арену' ме веже једна од најнеугоднијих епизода у мојој каријери, утакмица са Шпанијом на Европском првенству, надам се да ћу овог пута имати више среће".

Ни трага од оног тима...

Отишли: Девин Смит, Ендру Гаудлок, Ди Џеј Сили, Виктор Рад, Гал Мекел, Гај Пнини, Јогев Охајон, Силван Ландсберг, Џо Александер, Колтон Ајверсон, Квинси Милер.

Дошли: Норис Кол (Оклахома Сити), Алекс Тајус (Галатасарај), Дешон Томас (Ефес), Артјом Параховски (Уникс), Пјер Џексон (Тексас Леџендс), Мајкл Рол (Бешикташ), Диандре Кејн (Нижњи), Џон Дибартоломео (Макаби Хаифа), Џона Болден (Црвена звезда), Џејк Коен (Макаби Ашдод), Карам Машур (Бнеи Херцлија), Јовел Зосман (Макаби Ранана).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар