Intervju - Spahija: Zvezda je malo svjetsko čudo!

"Za mene je sportski fenomen ono što Crvena zvezda, kao i većina srpskih košarkaških timova, radi iz godine u godinu", rekao je trener Makabija i otkrio u razgovoru za naš portal šta će poslednje reći ekipi pred meč u "Areni".

Košarka 26.10.2017 | 09:30
Intervju - Spahija: Zvezda je malo svjetsko čudo!
Koga je sve od mladih evropskih košarkaša željnih NBA glamura "sreo" čekajući let za Tel Aviv na terminalu u Atlanti, najprometnijem aerodromu na planeti, možemo samo da pretpostavimo.

Uglavnom, hrvatski košarkaški trener Neven Spahija odlučio je letos da krene u suprotnom smeru od uobičajenog i sasluša šta čovek kojeg je svojevremeno trenirao, Nikola Vujčić, ima da mu kaže.

Da mu se Vujčićeva ideja dopala više od ugodnog mesta na klupi Atlanta Hoksa, odmah pored prvog trenera Majka Badenholzera, sada je već očigledno. Spahija se tri sezone stažiranja, asistiranja, usavršavanja, sazrevanja... vratio u evropsku košarku i, vrlo brzo, vratio i u Beograd u kojem je kao trener Krke, Lijetuvosa, eks Tau Keramike, Valensije, reprezentacije Hrvatske, pa i svog novog-starog kluba Makabija, često boravio.

Zakleto ambiciozni predsednik posrnulog Makabija, Šimon Mizrahi, poslušao je letos Vujčićev savet i upravo Spahiji poverio projekat generalne rekonstrukcije tima, skup koliko i neizvestan, primamljiv koliko i opasan. Nakon što je letos zamenio brave na 11 ormarića u svlačionici koja je "progutala" petoricu trenera za jednu sezonu (!?), generalni menadžer Makabija, Vujčić, počistio je sujetu i malodušnost sa pločica i uveo bivšeg trenera u odaje u kojima su na ponos mirisali samo trofeji.

Tim povodom, pozvali smo telefonom uvek prijatnog i pristupačnog Spahiju, koji nam se javio sa "gejta" pred ulazak na let za Beograd. Krajnja destinacija: "Beogradska arena", četvrtak 19.00, potpuno nov tim i stari bučni navijači Crvene zvezde.

Da li ste poneli nešto toplo? Znate li koliko je stepeni ovde?

"(smeh) Izaći ću iz aviona u kratkim rukavima, pa ću iz kofera izvući nešto toplije, dobro ste mi rekli…", počeli smo razgovor sa čovekom, koji itekako zna da će decibeli probiti stotku kada se žuto-plavi budu pojavili na parketu najveće dvorane u Evroligi.

Znaju li i ti momci pored vas?

"A, pa, nisam siguran da znaj…", nastavio je Spahija ragovor u vedrom tonu.

"Možda je samo par igrača iz moje ekipe igralo u takvoj atmosferi", dodao je.

Sledeće pitanje na ceduljici nije trebalo da ima veze sa njegovim protivnikom u 4. kolu Evrolige, ali nije bilo pristojno prekidati sagovornika koji je razgovor nastavio rečima...

"Zvezda, kao i većina srpskih košarkaških timova je za mene malo svetsko sportsko čudo. Svake godine može otići ne znam ni sam koliko igrača, a ona se uporno vraća i svake godine je sve bolja i bolja. Neverovatno je kako im to uspeva, za mene je to sportski fenomen", rekao je Spahija i naglasio da, ako su i postojale dileme oko toga kako će se šampion Srbije snaći u prvoj sezoni po odlasku trenera Dejana Radonjića, ali i osmorice prvotimaca, sada to više nije slučaj...

"Nakon ove tri utakmice u Evroligi valjda je svakome jasno da neće biti lakog gostovanja u Beogradu", rekao je Spahija, koji je očigledno primetio mnoge pozitivne elemente u igri tek sastavljenog tima koji sa klupe vodi 31-godišnji trener bez iskustva u evropskim okvirima, Dušan Alimpijević.

Mi možemo da pretpostavljamo, a vi verovatno znate kako je biti u koži vašeg 23 godine mlađeg kolege, koji uporedo mora da stvara atmosferu u timu, uigrava ekipu, podiže formu i, na kraju, sam uči sve ono što podrazumeva evroligaški nivo košarke...

"Da, da, da... Znam da mu je teško, ali isto tako moram da kažem da je krenuo jako dobro i ja mu iskreno želim da na tom putu ostane. Imao sam priliku da provedem nekoliko dana s njim na Kritu, izuzetno je kvalitetna osoba, što je veoma bitno za trenera", rekao je Spahija, koji na finalnim pripremama za start sezone nije imao prilike da odmeri snage sa Alimpijevićem i crveno-belima jer su i jedan i drugi poraženi u polufinalu pomenutog turnira.

"A, ovo što je do sada pokazao govori da je na najboljem putu", nadovezao se trener, koji je bukvalno "krenuo od nule" letos na mestu koje podrazumeva uspehe, a kojih nije bilo dve godine uzastopno.

Makabi u kojem je okupljeno bukvalno 12 novih igrača počeo je sezonu serijom od osam pobeda od čega su dve zabeležene u Evroligi, u Bambergu i kod kuće nad Baskonijom, pre nego je ekipa prvi put osetila i "tvrdo". U utorak uveče, nakon što je Crvena zvezda poražena u Podmoskovlju, Spahija je morao da pruži ruku Janisu Sferopulosu čiji je Olimpijakos bio mirniji u haotičnoj završnici.

"Mislim da je start sezone bio više nego dobar", rekao je Spahija, u čijem glasu nije mogao da se prepozna neki negativan utisak usled poraza pred svojim navijačima.

Staloženost mu, pored iskustva, dolazi i utisak da se već vide pozitivne stvari i da postoji prostora za napredak.

"Kada skupite 12 novih igrača i krećete u Evroligu, ili bilo kakvo takmičenje, to nije lako... Postoji tu i finansijski aspekt, s obzirom na to kako se stvarao tim prethodnih sezona i ne govorim to da bih sebi stvarao alibi, već jednostavno to su bile posebne okolnosti u kojima je ekipa odmah pokazala karakter i, što me posebno raduje, odmah stvorila 'hemiju' u svlačionici", ispričao nam je trener koji je prvi put stao kraj terena 1986. godine.

"'Hemija' je najbitniji termin kada govorimo o sportu i nije lako to postići...", nastavio je Spahija i dodao:

"Možete napraviti tim kakav hoćete, ali doći do dobre atmosfere i 'hemije' među igračima, to se jako teško postiže. Utoliko, tih osam pobeda u nizu i izgubiti pola koša od Olimpijakosa je dobro, ohrabrujuće, ali isto tako mislim da ova ekipa može jako, jako puno da napravi u mesecima koji dolaze".

Ako se na nekom primeru može potražiti potvrda teorije koju je izneo Šibenčanin, onda je to Makabi 2015/16 i naročito Makabi 2016/17, mada je ipak presudno ono što će ostati iza Makabija 2017/18.

"Teško je, ali imam jedno veliko iskustvo, koje mi pomaže kod ovakvih izazova", rekao je Spahija i nadovezao se...

"Makabi je ovog leta obavio sa mnom dug razgovor u kom sam objasnio moju poziciju i proces koji želim sprovesti. Oni su na to pristali, e sad... Šta je, tu je. Za sada su zadovoljni, a mi ćemo ići jedinim mogućim putem - od utakmice, do utakmice".

Dodao je i da poraz od Olimpijakosa neće značajno pojačati važnost utakmice sa Crvenom zvezdom, utoliko što...

"Jedan poraz ili nekoliko poraza ništa ne znače mnogo, ako se vidi smisao onoga što radite i što želite da postignete u budućnosti. Možete biti odlični i pobediti, možete se boriti, možete imati loš dan i izgubiti, ali mislim da se polako vidi smisao onoga što želimo. Na ljudima koji su se odlučili za mene će biti da procene gde je Makabi bio, a gde je danas, ali ja verujem u sebe jer imam veliko iskustvo u takvim procesima i nije mi prvi put u karijeri da se susrećem sa ovakvim izazovima".

Zbog čega ste se odlučili da napustite NBA i koliko su vam tri godine u Atlanti pomogle za ono što vas očekuje u Tel Avivu? Podsetićemo čitaoce da ste u sezoni 2006/07 već bili trener Makabija...

"Iz NBA se neke stvari mogu preneti, naravno ne sve, jer se tako košarka igra po drugim principima i pravilima. Otišao bih korak dalje i rekao da je to potpuno drugačiji košarkaški 'mindset' u odnosu na Evropu", rekao je i nastavio:

"A, razlog je konkretno bio taj što sam preuzeo Makabi, koji je jedna od najvećih franšiza u evropskoj košarci i zato što je zaista duboko potonuo prethodnih godina, tako da je to sve skupa za mene bio veliki 'challenge'. Ono što je u svemu bilo presudno je prijateljstvo koje imam sa Nikolom Vujčićem i prilika da sarađujem s njim, mada moram da istaknem da je jak utisak na mene ostavio i način na koji mi je on predstavio ceo projekat".

Možete li da nam otkrijete šta ćete, kada dođe vreme za borbu, reći svom timu? Šta će biti greška koju Makabi neće smeti da napravi pred 20.000 zvezdaša?

"Greška?", pitao je i nasmejao se.

"Hahaha... Pazitem, nema te 'jedne' reči ili rečenice koju bih ja mogao da kažem i da ekipa posle toga mirno prođe kroz 'Arenu'", rekao nam je poučen svime što je o utakmicama u Beogradu naučio do sada.

"Postoji mnogo toga na šta moramo obratiti pažnju, ali ako bih morao jednu stvar da naglasim posebno to je da nikako ne smemo da upadnemo u euforiju u takvoj atmosferi", priznao je Spahija na kraju razgovora, posle kojeg smo mu poželeli ugodan let prema jednoj od košarkaških prestonica Evrope.

"Pionir" ili "Arena"?

"Uh, ne znam... Za 'Arenu' me veže jedna od najneugodnijih epizoda u mojoj karijeri, utakmica sa Španijom na Evropskom prvenstvu, nadam se da ću ovog puta imati više sreće".

Ni traga od onog tima...

Otišli: Devin Smit, Endru Gaudlok, Di Džej Sili, Viktor Rad, Gal Mekel, Gaj Pnini, Jogev Ohajon, Silvan Landsberg, Džo Aleksander, Kolton Ajverson, Kvinsi Miler.

Došli: Noris Kol (Oklahoma Siti), Aleks Tajus (Galatasaraj), Dešon Tomas (Efes), Artjom Parahovski (Uniks), Pjer Džekson (Teksas Ledžends), Majkl Rol (Bešiktaš), Diandre Kejn (Nižnji), Džon Dibartolomeo (Makabi Haifa), Džona Bolden (Crvena zvezda), Džejk Koen (Makabi Ašdod), Karam Mašur (Bnei Herclija), Jovel Zosman (Makabi Ranana).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar