Право ипак јаче од политике

Одлуком Уставног суда Републике Српске број У-90/16 од 25. октобра 2017. године утврђено је да члан 59. Статута Универзитета у Бањалуци није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о високом образовању.

Република Српска 25.10.2017 | 16:54
Право ипак јаче од политике
То практично значи да је бивши декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци, академик проф. др Витомир Поповић добио спор пред Уставним судом Републике Српске против Универзитета у Бањалуци

О разлозима за овакву одлуку Уставни суд је навео да је Сенат Универзитета у Бањалуци, као доносилац оспораваног акта, спорном одредбом прекорачио своја овлашћења из Закона о високом образовању, с обзиром на чињеницу да је прописивањем трајања мандата декана високошколске установе на посредан начин увео додатни услов за његов избор чиме је, мимо наведеног Закона, статутом као подзаконским актом пооштрио прописане услове за избор.

Тиме је, по оцјени Уставног суда, Универзитет у Бањалуци прекорачио своја уставна и законска овлашћења, с обзиром да је на тај начин уредио питање чије је уређивање у надлежности законодавца.

Бивши декан Правног факултета у Бањалуци, академик проф. др Витомир Поповић је сво вријеме у овом поступку упозоравао на ту незаконитост, али с обзиром да се у ову причу умијешала политика сада је настала огромна штета за Универзитет у Бањалуци и за Министарство образовања које је дало сагласност на овако незаконит Статут Универзитета.

Он сматра да би сви који су учествовали у овако незаконитом раду требало да поднесу оставке и да напусте Универзитет, а да мјесто препусте оним који се залажу за законитост и уставност и за јачање угледа како Универзитета у Бањалуци тако и осталих институција Републике Српске.

Нагласио је да послије ове одлуке Уставног суда слиједе разни други судски поступци ради чега ће Универзитет претрпјети огромну материјалну и друге видове штета, и да ће он искључиво инсистирати на уставности и законитости на овим поступцима и накнади свих видова штете, како је то и до сада чинио.

Ова одлука би требало да послужи као основ за протјеривање политике са Универзитета и враћања Универзитету потпуне аутономије у области образовања.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

АТР

25.10.2017 14:57

Све ти је дзаба прицати мој Витомире.Додо је одлицно да ти не мозес бити ректор. НИСИ ПОЛИТИЦКИ ПОДОБАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: АТР

25.10.2017 17:46

Какав Дудук. Витомир је врстан правник, он је доктор правних наука. Право јесте споро али правда увијек побиједи. Витомир ће свакако знати да искористи ову одлуку да се обештети. Све плате и накнаде ће му морати бити исплаћене, са законском затезном каматом, плус што ће га морати вратити на мјесто са којег су га смијенили. На крају је само глуп као и увијек испао Дудук.

Name

Ре атр

25.10.2017 18:51

И ти си СА њим Доктор један је Доктор правних наука војо сесељ и доказо побједио хаг Клосе свјетске кога тај твој Доктор одбрани куплена Дипломс мектицев јаран

Name

Ре

25.10.2017 18:53

Смјена и само смјена лопинама

Name

каурин

25.10.2017 15:00

Под којим условимаје Скрбиц на факултету__?? Цему он мозе подуцавати кадар и студенте?? крадји, поткрадању сопственог народа и дрзаве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медицина

25.10.2017 16:42

Ма ј..е се њему за студенте. Њему је само до лове и градјења. Иде му фино, гради у кампусу, на паприковцу, у центру избацио завод за запосљавање па се просирио, приватна зграда за клинику скоро готова, нови ранц такодје...скидамо капу лафчино

Name

y

25.10.2017 15:10

Тако је то кад политика повлачи позиве по налогу вође. Шта се у осталом ради по закону? Скупштина у крњем сазиву доноси законе. Понижавају нас на сваком кораку. за све су криви они испод шатора. Крезуби су изабрали власт и сад трпимо ни криви ни дужни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија из Зворника

25.10.2017 15:32

Студенти дасе приме лопате и дасе иде радити јел од тог пискарања нема љеба а ено суме и земље нико не обрадјује сви би несто студирали као паметовали е па нема тога висе зато је и прецједник нас рекао ено вам слепера па возите који универ зитет кое студирање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј Илија

25.10.2017 16:08

Могу ти рећи у једном си у праву,Треба значајно смањити број уписаних студената на првој години јер за већину занимања нема мјеста у привреди.

Name

СУДИЈА

25.10.2017 15:35

У ПРАВНОЈ ДРЗАВИ ДА,,,, КОД НАС САМО ЈЕДАН ЦОВЈЕК ЗНА ПРАВО И ОН ОДЛУЦУЈЕ А ГОСПОДО ПРОДАНЕ СУДИЈЕ ФАТАЈ ТЕ СЕ ХЛАДОВИНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сами траже дилове

25.10.2017 15:47

кАКО БИ РЕКАО МЕКТИЋ сами траже дилове.Зар није срамота да нови ректор бањалучког универзитета Милан Матаруга иде са Додиком у предизборној кампањи.Зар се један назови интелектуалац декан електротехничког факултета у источном Сарајеву не стиди да забрани СЗП просторије за одржавање скупштине народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крокодил

25.10.2017 16:35

А ПРОТИВ ДОДИКА НИКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако не може даље

25.10.2017 16:39

Да би се истјерала политикаса универзитета и из свих институција којима несумљиво у потпуности влада непходно је да постоји критична маса каљоја се спремна супроставити диктатаури режима. Сви се бојимо власти и ћутимо, а има и оних којима никада није било боље. Негативну поруку дајемо генерацијама које долазе. Па имајмо бар мало достојанства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАНКО

25.10.2017 17:42

Млатаруга је један уфурани "необавестени" преварант и лазов. Код којег се једино парама мозе све ресити и упис после рока и радно место без конкурса...

Name

Дон Кихот

25.10.2017 17:30

Зар неће Стевандић бити Ректор и Декан и врховни тумач закона...о па то нешто није уреду....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вито

25.10.2017 19:14

Овај "ректор" није дорастао да води ОС у Б. Мајдану камо ли Универзитет. Како ради и ко су му главни консултанти не би требао потрајати дузе од децембра, наравно ове године.

Name

Соко

25.10.2017 18:47

Доказ да судство РС ради свој посо цудо ме да ови сто аплаузирају неце су пљували по тој институцији примјер босиц моро платит казну за износење лази тад сте пљували а сад је уреду ви сте обицна марва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

25.10.2017 20:06

Како ствари стоје ово је најситнији облик повреде законитости од стране актуелног ректорцица бањалуцког уни