Pravo ipak jače od politike

Odlukom Ustavnog suda Republike Srpske broj U-90/16 od 25. oktobra 2017. godine utvrđeno je da član 59. Statuta Univerziteta u Banjaluci nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju.

Republika Srpska 25.10.2017 | 16:54
Pravo ipak jače od politike
To praktično znači da je bivši dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, akademik prof. dr Vitomir Popović dobio spor pred Ustavnim sudom Republike Srpske protiv Univerziteta u Banjaluci

O razlozima za ovakvu odluku Ustavni sud je naveo da je Senat Univerziteta u Banjaluci, kao donosilac osporavanog akta, spornom odredbom prekoračio svoja ovlašćenja iz Zakona o visokom obrazovanju, s obzirom na činjenicu da je propisivanjem trajanja mandata dekana visokoškolske ustanove na posredan način uveo dodatni uslov za njegov izbor čime je, mimo navedenog Zakona, statutom kao podzakonskim aktom pooštrio propisane uslove za izbor.

Time je, po ocjeni Ustavnog suda, Univerzitet u Banjaluci prekoračio svoja ustavna i zakonska ovlašćenja, s obzirom da je na taj način uredio pitanje čije je uređivanje u nadležnosti zakonodavca.

Bivši dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci, akademik prof. dr Vitomir Popović je svo vrijeme u ovom postupku upozoravao na tu nezakonitost, ali s obzirom da se u ovu priču umiješala politika sada je nastala ogromna šteta za Univerzitet u Banjaluci i za Ministarstvo obrazovanja koje je dalo saglasnost na ovako nezakonit Statut Univerziteta.

On smatra da bi svi koji su učestvovali u ovako nezakonitom radu trebalo da podnesu ostavke i da napuste Univerzitet, a da mjesto prepuste onim koji se zalažu za zakonitost i ustavnost i za jačanje ugleda kako Univerziteta u Banjaluci tako i ostalih institucija Republike Srpske.

Naglasio je da poslije ove odluke Ustavnog suda slijede razni drugi sudski postupci radi čega će Univerzitet pretrpjeti ogromnu materijalnu i druge vidove šteta, i da će on isključivo insistirati na ustavnosti i zakonitosti na ovim postupcima i naknadi svih vidova štete, kako je to i do sada činio.

Ova odluka bi trebalo da posluži kao osnov za protjerivanje politike sa Univerziteta i vraćanja Univerzitetu potpune autonomije u oblasti obrazovanja.

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

ATR

25.10.2017 16:57

Sve ti je dzaba pricati moj Vitomire.Dodo je odlicno da ti ne mozes biti rektor. NISI POLITICKI PODOBAN

ODGOVORITE
Name

RE: ATR

25.10.2017 19:46

Kakav Duduk. Vitomir je vrstan pravnik, on je doktor pravnih nauka. Pravo jeste sporo ali pravda uvijek pobijedi. Vitomir će svakako znati da iskoristi ovu odluku da se obešteti. Sve plate i naknade će mu morati biti isplaćene, sa zakonskom zateznom kamatom, plus što će ga morati vratiti na mjesto sa kojeg su ga smijenili. Na kraju je samo glup kao i uvijek ispao Duduk.

Name

Re atr

25.10.2017 20:51

I ti si SA njim Doktor jedan je Doktor pravnih nauka vojo seselj i dokazo pobjedio hag Klose svjetske koga taj tvoj Doktor odbrani kuplena Diploms mekticev jaran

Name

Re

25.10.2017 20:53

Smjena i samo smjena lopinama

Name

kaurin

25.10.2017 17:00

Pod kojim uslovimaje Skrbic na fakultetu__?? Cemu on moze poducavati kadar i studente?? kradji, potkradanju sopstvenog naroda i drzave?

ODGOVORITE
Name

Medicina

25.10.2017 18:42

Ma j..e se njemu za studente. Njemu je samo do love i gradjenja. Ide mu fino, gradi u kampusu, na paprikovcu, u centru izbacio zavod za zaposljavanje pa se prosirio, privatna zgrada za kliniku skoro gotova, novi ranc takodje...skidamo kapu lafčino

Name

y

25.10.2017 17:10

Tako je to kad politika povlači pozive po nalogu vođe. Šta se u ostalom radi po zakonu? Skupština u krnjem sazivu donosi zakone. Ponižavaju nas na svakom koraku. za sve su krivi oni ispod šatora. Krezubi su izabrali vlast i sad trpimo ni krivi ni dužni.

ODGOVORITE
Name

Ilija iz Zvornika

25.10.2017 17:32

Studenti dase prime lopate i dase ide raditi jel od tog piskaranja nema ljeba a eno sume i zemlje niko ne obradjuje svi bi nesto studirali kao pametovali e pa nema toga vise zato je i precjednik nas rekao eno vam slepera pa vozite koji univer zitet koe studiranje

ODGOVORITE
Name

Ej Ilija

25.10.2017 18:08

Mogu ti reći u jednom si u pravu,Treba značajno smanjiti broj upisanih studenata na prvoj godini jer za većinu zanimanja nema mjesta u privredi.

Name

SUDIJA

25.10.2017 17:35

U PRAVNOJ DRZAVI DA,,,, KOD NAS SAMO JEDAN COVJEK ZNA PRAVO I ON ODLUCUJE A GOSPODO PRODANE SUDIJE FATAJ TE SE HLADOVINE

ODGOVORITE
Name

Sami traže dilove

25.10.2017 17:47

kAKO BI REKAO MEKTIĆ sami traže dilove.Zar nije sramota da novi rektor banjalučkog univerziteta Milan Mataruga ide sa Dodikom u predizbornoj kampanji.Zar se jedan nazovi intelektualac dekan elektrotehničkog fakulteta u istočnom Sarajevu ne stidi da zabrani SZP prostorije za održavanje skupštine naroda

ODGOVORITE
Name

Krokodil

25.10.2017 18:35

A PROTIV DODIKA NIKO.

ODGOVORITE
Name

Овако не може даље

25.10.2017 18:39

Да би се истјерала политикаса универзитета и из свих институција којима несумљиво у потпуности влада непходно је да постоји критична маса каљоја се спремна супроставити диктатаури режима. Сви се бојимо власти и ћутимо, а има и оних којима никада није било боље. Негативну поруку дајемо генерацијама које долазе. Па имајмо бар мало достојанства!

ODGOVORITE
Name

STANKO

25.10.2017 19:42

Mlataruga je jedan ufurani "neobavesteni" prevarant i lazov. Kod kojeg se jedino parama moze sve resiti i upis posle roka i radno mesto bez konkursa...

Name

Don Kihot

25.10.2017 19:30

Zar neće Stevandić biti Rektor i Dekan i vrhovni tumač zakona...o pa to nešto nije uredu....

ODGOVORITE
Name

Vito

25.10.2017 21:14

Ovaj "rektor" nije dorastao da vodi OS u B. Majdanu kamo li Univerzitet. Kako radi i ko su mu glavni konsultanti ne bi trebao potrajati duze od decembra, naravno ove godine.

Name

Soko

25.10.2017 20:47

Dokaz da sudstvo RS radi svoj poso cudo me da ovi sto aplauziraju nece su pljuvali po toj instituciji primjer bosic moro platit kaznu za iznosenje lazi tad ste pljuvali a sad je uredu vi ste obicna marva

ODGOVORITE
Name

Braco

25.10.2017 22:06

Kako stvari stoje ovo je najsitniji oblik povrede zakonitosti od strane aktuelnog rektorcica banjaluckog uni