"Богати све богатији, морамо спасити фудбал!"

Председник УЕФА Александер Чеферин упозорио је да би опстанак фудбала могао доћи у опасност јер је све већи јаз између богатих и сиромашних клубова.

Фудбал 30.10.2017 | 15:00
"Богати све богатији, морамо спасити фудбал!"
Чеферин заговара финансијске рестрикције за најбогатије клубове који би плаћали и неку врсту "пореза на луксуз", како би се избалансирао квалитет клубова и подигао ниво занимљивости такмичења, те осигурао развој фудбала у мање богатим срединама.

"Разлике између сиромашних и врло богатих клубова све су веће, па ћемо у Европи ускоро имати четири до пет клубова с годишњим прорачуном изнад милијарду евра. Зато морамо нешто урадити ако желимо да сачувамо спорт", рекао је Чеферин у интервјуу за РТВ Словенија. 

Први човек европског фудбала очекује подршку у фудбалској струци, али највише зависи од европских политичара који се противе америчком систему где постоји лимит (популарни "селери кеп") средстава које професионални клубови могу да потроше на плате и довођење нових играча. 

"Европска комисија нам каже да се то код нас не може јер се ради о слободном тржишту, док нас политичари широм Европе позивају да нешто учинимо за сиромашније јер се овако даље не може. То је за мене популизам. Сами не можемо то променити и политичари нам морају помоћи. Ако то не учине, јавно ћемо их прозвати зашто нису", нагласио је Чеферин. 

Претходних година се доста спекулисало о Суперлиги која би била затворено такмичење резервисано само за најбогатије клубове, али УЕФА одолева том притиску. 

"УЕФА ће наставити с активношћу како би се боље контролисале велике финансијске разлике, што богате клубове подстиче да без ограничења купују и играче који им не требају, да би смањили такмичарску конкуренцију. Ујерен сам да ћемо у томе имати подршку клубова, лига, јавности и медија, а преостаје да видимо како ће се према томе определити политика", закључио је председник УЕФА Чеферин.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар