"Bogati sve bogatiji, moramo spasiti fudbal!"

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin upozorio je da bi opstanak fudbala mogao doći u opasnost jer je sve veći jaz između bogatih i siromašnih klubova.

Fudbal 30.10.2017 | 15:00
"Bogati sve bogatiji, moramo spasiti fudbal!"
Čeferin zagovara finansijske restrikcije za najbogatije klubove koji bi plaćali i neku vrstu "poreza na luksuz", kako bi se izbalansirao kvalitet klubova i podigao nivo zanimljivosti takmičenja, te osigurao razvoj fudbala u manje bogatim sredinama.

"Razlike između siromašnih i vrlo bogatih klubova sve su veće, pa ćemo u Evropi uskoro imati četiri do pet klubova s godišnjim proračunom iznad milijardu evra. Zato moramo nešto uraditi ako želimo da sačuvamo sport", rekao je Čeferin u intervjuu za RTV Slovenija. 

Prvi čovek evropskog fudbala očekuje podršku u fudbalskoj struci, ali najviše zavisi od evropskih političara koji se protive američkom sistemu gde postoji limit (popularni "seleri kep") sredstava koje profesionalni klubovi mogu da potroše na plate i dovođenje novih igrača. 

"Evropska komisija nam kaže da se to kod nas ne može jer se radi o slobodnom tržištu, dok nas političari širom Evrope pozivaju da nešto učinimo za siromašnije jer se ovako dalje ne može. To je za mene populizam. Sami ne možemo to promeniti i političari nam moraju pomoći. Ako to ne učine, javno ćemo ih prozvati zašto nisu", naglasio je Čeferin. 

Prethodnih godina se dosta spekulisalo o Superligi koja bi bila zatvoreno takmičenje rezervisano samo za najbogatije klubove, ali UEFA odoleva tom pritisku. 

"UEFA će nastaviti s aktivnošću kako bi se bolje kontrolisale velike finansijske razlike, što bogate klubove podstiče da bez ograničenja kupuju i igrače koji im ne trebaju, da bi smanjili takmičarsku konkurenciju. Ujeren sam da ćemo u tome imati podršku klubova, liga, javnosti i medija, a preostaje da vidimo kako će se prema tome opredeliti politika", zaključio je predsednik UEFA Čeferin.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar