Болесници одбили дијализу

У знак протеста због неусвајања измена Закона о трансплантацији органа/ткива у ФБиХ, пацијенти на дијализи и трансплантирани болесници у ФБиХ у више кантона почели су јутрос протесте.

Босна и Херцеговина 25.10.2017 | 10:04
Болесници одбили дијализу
Окупљања су најављена у Кантону Сарајево, Зеничко-добојском те у Тузланском, а сутра и у Херцеговачко-неретванском кантону.
 
Смаил Куртовић, потпредседник Удружења дијализираних и трансплантираних болесника КС, казао је да је највећи проблем је што нема трансплантација, што су застарели апарати, а терапије нередовне и застареле те не прате светске трендове.

Како је рекао, у БиХ је укупно 3.000 пацијената на дијализи, а годишње се обави од 20 до 25 трансплантација и тај број се стално смањује. Много је оних који чекају трансплантацију и који због неусвајања измена и допуна Закона о трансплантацији органа/ткива морају плаћати лечење негде ван граница БиХ.

Чланови Удружење дијализираних и трансплантираних болесника Федерације БиХ и прошлогодишњим протестима испред седишта Парламента ФБиХ указали су на нужност усвајања измена закона, који ће омогућити повећање броја трансплантација у ФБиХ и боље услове у дијализним центрима.

(Блиц/Клиx)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мјењај закон јос данас

25.10.2017 10:33

Неки од њих су сутра вец мртви.

ОДГОВОРИТЕ