Bolesnici odbili dijalizu

U znak protesta zbog neusvajanja izmena Zakona o transplantaciji organa/tkiva u FBiH, pacijenti na dijalizi i transplantirani bolesnici u FBiH u više kantona počeli su jutros proteste.

Bosna i Hercegovina 25.10.2017 | 10:04
Bolesnici odbili dijalizu
Okupljanja su najavljena u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom te u Tuzlanskom, a sutra i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
 
Smail Kurtović, potpredsednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KS, kazao je da je najveći problem je što nema transplantacija, što su zastareli aparati, a terapije neredovne i zastarele te ne prate svetske trendove.

Kako je rekao, u BiH je ukupno 3.000 pacijenata na dijalizi, a godišnje se obavi od 20 do 25 transplantacija i taj broj se stalno smanjuje. Mnogo je onih koji čekaju transplantaciju i koji zbog neusvajanja izmena i dopuna Zakona o transplantaciji organa/tkiva moraju plaćati lečenje negde van granica BiH.

Članovi Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i prošlogodišnjim protestima ispred sedišta Parlamenta FBiH ukazali su na nužnost usvajanja izmena zakona, koji će omogućiti povećanje broja transplantacija u FBiH i bolje uslove u dijaliznim centrima.

(Blic/Klix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mjenjaj zakon jos danas

25.10.2017 10:33

Neki od njih su sutra vec mrtvi.

ODGOVORITE