Извјештај: Народ не вјерује властима

Центри цивилних инцијатива представили су извјештај „Стање нације'' који даје прецизан преглед реформи у БиХ у последње двије године у више области. Анализирано је и да ли те реформе утичу на животни стандард грађана. Резултати истраживања су поражавајући.

Босна и Херцеговина 24.10.2017 | 21:44
Извјештај: Народ не вјерује властима
Озбиљна политичка криза у БиХ готово је потпуно блокирала провођење Реформске агенде коју су прије двије године потписали сви политички фактори у земљи, тврде у Центрима цивилних иницијатива. За двије године реализовано је мање од половине планираних реформи, али ни то није утицало на побољшање животног стандарда.

"Педесет и пет одсто грађана сматра да живи лошије него прошле године. Трећина сматра да живи исто, а само 11 одсто да живи боље. Чак 60% грађана сматра да живи ненормалним животом због врло ниских примања. Само 6% одсто сматра да живи нормално од својих примања", објашњава Адис Араповић из Центра цивилних иницијатива.



Двије трећине грађана сматра да се владе не задужују одговорно, јер сви кредити већином иду у јавну потрошњу.

Араповић каже да се јавни дуг у Републици Српској приближава ЕУ лимиту од 60 одсто БДП-а, чиме се подрива фискална одрживост и ентитета, али и БиХ и додаје: "Босна и Херцеговина је један брод. Или заједно пловимо, или заједно тонемо. Ако један ентитет прави овако неодговорна задуживања, то није добра вијест ни за друге ентитете. Може се десити да порески обвезници из Федерације плаћају задужење у Републици Српској."



Поражавајући је и податак да су у 2016. години директна страна улагања износила само 537 милиона марака. Сива економија је у порасту, оптерећења на рад и пословање нису умањена, а већина становника живи у зони сиромаштва или релативног сиромаштва.

„Релативно сиромаштво значи да имате само онолико да покријете трошкове куповине хране, безалкохолних пића, енергије и становања. Ти није живот. То је животарење“, изјавио је Араповић.

Према извјештају Центара цивилних иницијатива, ни борба против корупције не даје очекиване резултате, па је БиХ у вези са тим питањем и даље најлошије рангирана земља у рагиону.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Да видимо гдје ми то идемо

24.10.2017 19:53

Па коначно су народи БиХ увидјели да су њихови властодршци тешки лопови . Истина, много им је требало да то препознају. То је нека врста феномена касног паљења. Ал боље икад него никад. Много је изгубљено због те и такве инертности грашана који су се дали олако изманипулисати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

адис амеба

25.10.2017 05:40

А како живи Адис од своје приче коју свако зна.

Name

Будимо Реални, Око

25.10.2017 05:58

Народе у БиХ њихови политицари хране национализмима, и то им је (народу) оцигледно, довољно. Јер, како другације објаснити да се у БиХ повјерење и даље поклања националистицким политицарима. Само се поставља питање; ста ради (не ради) високи представник (намјесник) и засто не користи бонска овластења. Једини одговор је да се и он утопио у ту "сему" и и да је, не дај Бозе, добро плацен (цитај: потплацен) од стране тих истих национални (националистицких) водја. А и ови из Центра се огласе сваке преступне године, да бар мало оправдају паре које се у њих улазу. Све ово сто су рекли и птице на грани знају. Али, нико не казе ста треба уцинити да се склоне сви водеци политицари који нас оцигледно воде у пропаст. Оно исто сто је тзв. медјународна заједница требала урадити прије рата, и рата не би било. Медјутим та иста медјународна заједница је произвела националистицке водје (довољно је видјети којим медјународним завјереницким организацијама су припадали (као и ови садасњи) па це бити јасно да је то било тако. Њима је једноставно сметала јака и непоткупљива Југославија

Name

несо бл

25.10.2017 06:12

Све ове невладине организације би требало забранити,пераци пара,легла криминала и тероризма, само трују народ,узму паре од странаца тобозе за неке пројекте,путују по свијету,одсједају у најбољим хотелима,а никакве користи,осим за њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуј&овај!

25.10.2017 06:13

Ја незнам о цему ми толико прицамо? Пропала нам је привреда а томе је криво сколство јер ми смо сретни да имамо диплому без обзира ста знали и умјели. Владајуцој Елити је до данас добро а мисмо је изабрали а стимм знањем они се ни себи не боје? Они доносе законе и правила само да презиве а по нацину и именовању Директора и послусне багазе се понасају сто висе упропасте тим је напредовање сигурно. Поздравља вас Сиеменсов пензионер.

ОДГОВОРИТЕ