Izvještaj: Narod ne vjeruje vlastima

Centri civilnih incijativa predstavili su izvještaj „Stanje nacije'' koji daje precizan pregled reformi u BiH u poslednje dvije godine u više oblasti. Analizirano je i da li te reforme utiču na životni standard građana. Rezultati istraživanja su poražavajući.

Bosna i Hercegovina 24.10.2017 | 21:44
Izvještaj: Narod ne vjeruje vlastima
Ozbiljna politička kriza u BiH gotovo je potpuno blokirala provođenje Reformske agende koju su prije dvije godine potpisali svi politički faktori u zemlji, tvrde u Centrima civilnih inicijativa. Za dvije godine realizovano je manje od polovine planiranih reformi, ali ni to nije uticalo na poboljšanje životnog standarda.

"Pedeset i pet odsto građana smatra da živi lošije nego prošle godine. Trećina smatra da živi isto, a samo 11 odsto da živi bolje. Čak 60% građana smatra da živi nenormalnim životom zbog vrlo niskih primanja. Samo 6% odsto smatra da živi normalno od svojih primanja", objašnjava Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa.



Dvije trećine građana smatra da se vlade ne zadužuju odgovorno, jer svi krediti većinom idu u javnu potrošnju.

Arapović kaže da se javni dug u Republici Srpskoj približava EU limitu od 60 odsto BDP-a, čime se podriva fiskalna održivost i entiteta, ali i BiH i dodaje: "Bosna i Hercegovina je jedan brod. Ili zajedno plovimo, ili zajedno tonemo. Ako jedan entitet pravi ovako neodgovorna zaduživanja, to nije dobra vijest ni za druge entitete. Može se desiti da poreski obveznici iz Federacije plaćaju zaduženje u Republici Srpskoj."



Poražavajući je i podatak da su u 2016. godini direktna strana ulaganja iznosila samo 537 miliona maraka. Siva ekonomija je u porastu, opterećenja na rad i poslovanje nisu umanjena, a većina stanovnika živi u zoni siromaštva ili relativnog siromaštva.

„Relativno siromaštvo znači da imate samo onoliko da pokrijete troškove kupovine hrane, bezalkoholnih pića, energije i stanovanja. Ti nije život. To je životarenje“, izjavio je Arapović.

Prema izvještaju Centara civilnih inicijativa, ni borba protiv korupcije ne daje očekivane rezultate, pa je BiH u vezi sa tim pitanjem i dalje najlošije rangirana zemlja u ragionu.



BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Da vidimo gdje mi to idemo

24.10.2017 19:53

Pa konačno su narodi BiH uvidjeli da su njihovi vlastodršci teški lopovi . Istina, mnogo im je trebalo da to prepoznaju. To je neka vrsta fenomena kasnog paljenja. Al bolje ikad nego nikad. Mnogo je izgubljeno zbog te i takve inertnosti grašana koji su se dali olako izmanipulisati .

ODGOVORITE
Name

adis ameba

25.10.2017 05:40

A kako živi Adis od svoje priče koju svako zna.

Name

Budimo Realni, Oko

25.10.2017 05:58

Narode u BiH njihovi politicari hrane nacionalizmima, i to im je (narodu) ocigledno, dovoljno. Jer, kako drugacije objasniti da se u BiH povjerenje i dalje poklanja nacionalistickim politicarima. Samo se postavlja pitanje; sta radi (ne radi) visoki predstavnik (namjesnik) i zasto ne koristi bonska ovlastenja. Jedini odgovor je da se i on utopio u tu "semu" i i da je, ne daj Boze, dobro placen (citaj: potplacen) od strane tih istih nacionalni (nacionalistickih) vodja. A i ovi iz Centra se oglase svake prestupne godine, da bar malo opravdaju pare koje se u njih ulazu. Sve ovo sto su rekli i ptice na grani znaju. Ali, niko ne kaze sta treba uciniti da se sklone svi vodeci politicari koji nas ocigledno vode u propast. Ono isto sto je tzv. medjunarodna zajednica trebala uraditi prije rata, i rata ne bi bilo. Medjutim ta ista medjunarodna zajednica je proizvela nacionalisticke vodje (dovoljno je vidjeti kojim medjunarodnim zavjerenickim organizacijama su pripadali (kao i ovi sadasnji) pa ce biti jasno da je to bilo tako. Njima je jednostavno smetala jaka i nepotkupljiva Jugoslavija

Name

neso bl

25.10.2017 06:12

Sve ove nevladine organizacije bi trebalo zabraniti,peraci para,legla kriminala i terorizma, samo truju narod,uzmu pare od stranaca toboze za neke projekte,putuju po svijetu,odsjedaju u najboljim hotelima,a nikakve koristi,osim za njih!

ODGOVORITE
Name

cuj&ovaj!

25.10.2017 06:13

Ja neznam o cemu mi toliko pricamo? Propala nam je privreda a tome je krivo skolstvo jer mi smo sretni da imamo diplomu bez obzira sta znali i umjeli. Vladajucoj Eliti je do danas dobro a mismo je izabrali a stimm znanjem oni se ni sebi ne boje? Oni donose zakone i pravila samo da prezive a po nacinu i imenovanju Direktora i poslusne bagaze se ponasaju sto vise upropaste tim je napredovanje sigurno. Pozdravlja vas Siemensov penzioner.

ODGOVORITE