Запаљен олимпијски пламен упркос јакој киши!

Олимпијски пламен који ће горети на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу од 9. до 25. фебруара 2018. године, запаљен је у древној Олимпији у Грчкој.

Остали спортови 25.10.2017 | 13:30
Запаљен олимпијски пламен упркос јакој киши!
Уобичајен је поступак да се пламен упали у Херином храму у Олимпији уз помоћ сунчеве светлости уз помоћ конкавног огледала, према древним обичајима.

Паљење обављају жене обучене у одећу античких свештеница бога Зевса. Данас то ипак није било могуће због јаке кише у Олимпији.

Једна глумица обучена у дугу тунику која представља паганску главну свештеницу предала је олимпијски пламен са јучерашње генералне пробе грчком скијашу Апостолосу Ангелису који је накратко трчао с њим и потом га предао некадашњем јужнокорејском фудбалеру Парк Џи-Сонгу. 

Пламен ће у наредних осам дана обићи Грчку, да би на крају 1. новембра стигао у Јужну Кореју, земљу домаћина 23. Зимских олимпијских игара. 

Упркос тензијама измедју САД и Северне Кореје, с којом је Јужна Кореја технички у рату, организатори истичу да нема страха и да ће ЗОИ бити одржане од 9. до 25. фебруара наредне године. 

"Желимо да медјународна заједница схвати да смо посвећени одржавању безбедних Олимпијских игара", рекао је на данашњој церемонији шеф организационог одбора Игара Ли Хи-беом. 

Пјонгчанг налази се на око 80 километара јужно од најмилтаризованије границе на свету која дели две Кореје. 

Међународни олимпијски комитет (МОК) такодје је нагласио да нема разлога за забринутост. Председник МОК Томас Бах није директно споменуо тензије, али је казао да су Олимпијске игре "изнад и изван свих разлика које нас деле".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар