Најављене жалбе лидера Каталоније

Каталонски сепаратистички лидери планирају да предузму правне мјере како би спријечили Владу Шпаније да их смијени с функција и да преузме контролу над тим регионом, изјавио је портпарол каталонске владе Жорди Туруљ.

Свијет 24.10.2017 | 19:15
Најављене жалбе лидера Каталоније
Туруљ је рекао да ће лидери Каталоније поднијети Уставном и Врховном суду Шпаније жалбе на одлуку премијера Маријана Рахоја да смијени каталонску владу и смањи овлашћења каталонског парламента.

Ако шпански судови не усвоје жалбе каталонских власти, оне ће правну борбу наставити пред међународним судовима, навео је Туруљ.

"Одговорићемо веома чврсто. Искористићемо сва унутрашња средства како бисмо могли да се обратимо међународним судовима ако буде потребно", навео је Туруљ после седнице каталонске Владе.

Шпански Сенат, у којем Рахојеви конзервативци имају апсолутну већину, требало би у петак да одобри мјере шпанске Владе за преузимање контроле над Каталонијом, активирањем до сада некоришћених уставних овлашћења против каталонских лидера. Њих је шпанска Влада оптужила да су прекршили закон и судске одлуке одржавањем референдума о независности 1. октобра и припремама за проглашење сецесије Каталоније.

Претходних дана су повећане шпекулације да би каталонски предсједник Карлес Пућдемон могао да распише ванредне изборе за парламент Каталоније како би избјегао интервенцију Мадрида. Рахој је у суботу затражио од Сената одобрење за расписивање ванредних избора у Каталонији, пошто такво овлашћење сада има једино Пућдемон.

Данас су на површину испливали нови детаљи о ефектима каталонске кризе, пошто је Каиша банка, трећа по величини у Шпанији, саопштила да је претрпјела "умерен" али привремен одлив депозита због настојања Каталоније да прогласи независност.

Та банка је прије три недјеље премјестила своје сједиште из Каталоније у Валенсију. Њен директор Гонсало Гортасар одбио је данас да изнесе детаље о вриједности повучених депозита, али је рекао да су губици "заустављени" и да је банка наставила с растом.

Гортасар је рекао да је одлука о измештању седишта банке изван Каталоније коначна и да банка за сада не планира да премести и радна места изван богатог региона на североистоку Шпаније.

Осим Каиша банке, и друга највећа шпанска банка Сабадељ, и више од 1.000 других компанија измјестило је своја сједишта из Каталоније како би обезбиједило наставак пословања под законима ЕУ у случају да се Каталоније одвоји од Шпаније.

Извор: Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ово Је Нај Смјесније

24.10.2017 18:02

Потразити правду на медјународним судовима.Једноставније им је да за савјет питају Албанце који зиве на Косову и Метохији.

ОДГОВОРИТЕ