Najavljene žalbe lidera Katalonije

Katalonski separatistički lideri planiraju da preduzmu pravne mjere kako bi spriječili Vladu Španije da ih smijeni s funkcija i da preuzme kontrolu nad tim regionom, izjavio je portparol katalonske vlade Žordi Turulj.

Svijet 24.10.2017 | 19:15
Najavljene žalbe lidera Katalonije
Turulj je rekao da će lideri Katalonije podnijeti Ustavnom i Vrhovnom sudu Španije žalbe na odluku premijera Marijana Rahoja da smijeni katalonsku vladu i smanji ovlašćenja katalonskog parlamenta.

Ako španski sudovi ne usvoje žalbe katalonskih vlasti, one će pravnu borbu nastaviti pred međunarodnim sudovima, naveo je Turulj.

"Odgovorićemo veoma čvrsto. Iskoristićemo sva unutrašnja sredstva kako bismo mogli da se obratimo međunarodnim sudovima ako bude potrebno", naveo je Turulj posle sednice katalonske Vlade.

Španski Senat, u kojem Rahojevi konzervativci imaju apsolutnu većinu, trebalo bi u petak da odobri mjere španske Vlade za preuzimanje kontrole nad Katalonijom, aktiviranjem do sada nekorišćenih ustavnih ovlašćenja protiv katalonskih lidera. Njih je španska Vlada optužila da su prekršili zakon i sudske odluke održavanjem referenduma o nezavisnosti 1. oktobra i pripremama za proglašenje secesije Katalonije.

Prethodnih dana su povećane špekulacije da bi katalonski predsjednik Karles Pućdemon mogao da raspiše vanredne izbore za parlament Katalonije kako bi izbjegao intervenciju Madrida. Rahoj je u subotu zatražio od Senata odobrenje za raspisivanje vanrednih izbora u Kataloniji, pošto takvo ovlašćenje sada ima jedino Pućdemon.

Danas su na površinu isplivali novi detalji o efektima katalonske krize, pošto je Kaiša banka, treća po veličini u Španiji, saopštila da je pretrpjela "umeren" ali privremen odliv depozita zbog nastojanja Katalonije da proglasi nezavisnost.

Ta banka je prije tri nedjelje premjestila svoje sjedište iz Katalonije u Valensiju. Njen direktor Gonsalo Gortasar odbio je danas da iznese detalje o vrijednosti povučenih depozita, ali je rekao da su gubici "zaustavljeni" i da je banka nastavila s rastom.

Gortasar je rekao da je odluka o izmeštanju sedišta banke izvan Katalonije konačna i da banka za sada ne planira da premesti i radna mesta izvan bogatog regiona na severoistoku Španije.

Osim Kaiša banke, i druga najveća španska banka Sabadelj, i više od 1.000 drugih kompanija izmjestilo je svoja sjedišta iz Katalonije kako bi obezbijedilo nastavak poslovanja pod zakonima EU u slučaju da se Katalonije odvoji od Španije.

Izvor: Beta

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ovo Je Naj Smjesnije

24.10.2017 20:02

Potraziti pravdu na medjunarodnim sudovima.Jednostavnije im je da za savjet pitaju Albance koji zive na Kosovu i Metohiji.

ODGOVORITE