Европски комесар: Нема нових виза

Од 2020. године грађанима Западног Балкана требаће одобрење за путовање у Шенгенски простор. То није виза, каже за ДW комесар Аврамопулос. Шта је то онда, чему служи, за кога важи и каква је процедура?

Босна и Херцеговина 24.10.2017 | 17:27
Европски комесар: Нема нових виза
„Европски систем за путне информације и одобрења (ЕТИАС) – то нису визе“, поручује грађанима Западног Балкана и сам комесар за унутрашња питања ЕУ Димитрис Аврамопулос. У Европској комисији су свјесни интересовања, али и погрешне перцепције грађана када је ријеч о новом документу који би за неколико година могао да постане неопходан приликом уласка у Шенгенски простор.



У Бриселу понављају да су слобода кретања и визна либерализација за земље Западног Балкана "историјски кораци" који се не доводе у питање нити умањују најављеним додатним путним провјерама.

"Западни Балкан је кључни регион и близак партнер ЕУ. Свака наша намјера иде у правцу очувања те блискости и партнерства као и у циљу лакшег кретања и контаката грађана ЕУ и Западног Балкана“, поручио је комесар Аврамопулос у изјави за ДW.

Аврамопулос је подсјетио да је нови систем ЕТИАС предложен прије годину дана као посљедица појачаног прилива путника који без виза улазе у ЕУ. Циљ је, каже комесар, да се у таквој ситуацији ојача европски систем управљања границама и миграцијама, што доноси добробит и ЕУ и земљама са безвизним режимом.

"ЕТИАС нису визе већ једноставан и јефтин безбједносни механизам који се примењује на све земље чији грађани путују без виза у Шенгенски простор, укључујући Канаду и САД. Грађани који већ уживају безвизни режим и даље ће путовати без виза уз добијање једноставног путног одобрења пред улазак у Шенгенски простор. У питању је мали процедурални корак који ће у највећем броју случајева олакшати путовање у ЕУ, појачати заједничку безбједност и избјећи бирократију и задржавања приликом доласка“, закључује Аврамопулос у разговору за ДW.

Сјећање на редове пред конзулатима

Грађани Западног Балкана посљедњих дана са нервозом и неповјерењем гледају на најаве о успостављању новог система за улазак у Шенегенски простор. Није им замјерити: Већини су у свјежем сјећању године чекања испред амбасада, дуги спискови компликованих бирократских процедура, осјећај изолације и неизвјесности... Ту је сјећање и на готово празнични дочек визне либерализације за Србију, Црну Гору и Македонију 2009. године, а наредне године за БиХ и Албанију.

„Није дуго трајало“ или „Сад се само другачије зове“ –тако ових дана гласе најчешћи коментари на вијести из Брисела о припреми новог система уласка у Шенген. Не помаже много ни чињеница да је у питању тек приједлог који ће се мијењати. Радна процедура унутар ЕУ, са свим гласањима и имплементацијама, може одужити и након 2020. године, а сам систем важи за више од 60 земља широм свијета. „Враћају нас уназад, а кажу да идемо ка ЕУ“, може се чути широм Балкана.

"Визе су потпуно другачији систем. Оне су захтјевале организацију обимне документације – од тога колико путник има новца, колика му је плата, да ли има повратну карту... Сада ће само треба отићи на интернет и попунити формулар. Једноставно и без других трошкова осим за таксу“, објашњава за ДW Александра Штиглмајер из Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ).

ЕСИ је својевремено са Александром Штиглмајер као програмском директорком предводила оне гласове унутар ЕУ који су се залагали за што бржу визну либерализацију за Западни Балкан. Она данас каже да је ЕУ оправдано приморана да уведе овакав систем због повећаног безбједносног ризика од терористичких напада и због избјегличке кризе.

Јачањем сигурности на спољним границама Шенгена објезбеђује се наставак несметаног функционисања Шенгена као зоне слободног кретања, сматра Александра Штигламјер и објашњава да ЕУ сада ради на систему који већ увелико функционише у САД, Канади ли Аустралији.

„Путницима ће се на интернет формулару тражити име, адреса, датум рођења, подаци о пасошу, контакти, гдје путују, као и могуће информације о болестима, да ли су боравили на ратом захваћеним подручјима, да ли су кривично гоњени, одбијени или депортовани раније из ЕУ. Све се то завршава електронски као и плаћање таксе. Одговор би требало да стигне најкасније у року од 72 сата“, објашњава Штиглмајер.

Колико ће коштати такса?

Европска комисија је у новембру 2016. године, када је изашла са приједлогом о ЕТИАС, издала и детаљан водич за путнике. Наводи се тако да би за попуњавање формулара који на посебној интернет страници или апликацији бити потребно десет минута. Сви потребни подаци налазе се у пасошу или другом путном документу.

Плаћање таксе се такође врши електронским путем. Приједлог Европске комисије је да такса буде пет евра по захтејву, а да једном добијено одобрење важи за неограничени број улазака у Шенгенски простор у року од пет година или до истека пасоша.

Одбор за грађанске слободе Европског парламента (ЛИБЕ) такав приједлог је преиначио у десет евра по захтјеву уз важење од три године. „ЛИБЕ је као прва инстанца на путу одлучивања повећао таксу и смањио период важења одобрења. То се још може мијењати јер Европски парламент прво мора да усвоји приједлог, а коначну ријеч имају земље чланице. Савјет може смањити те тарифе, а идеја је да систем буде самоодржив“, каже Александра Штигламјер.

Таксу неће плаћати млађи 18 и старији од 60 година као ни студенти, научници или чланови породица грађана ЕУ. У Европској комисији кажу да ће у случају недоступности интернета трећа лица моћи да попуне формулар умјесто путника и да ће се посебно обратити пажња на доступност и начине електронског плаћања у појединим земљама.

Правила иста за све

У ЕУ очекују да се највећи број захтјева – преко 95 одсто – аутоматски одобри и да такво одобрење одмах, у року до 72 сата, стигне на интернет-адресу подносиоца захтјева. У компликованијим или нејасним случајевима прелази се са аутоматске на мануелну обраду захтјева при чему се рок за одговор може продужити на двије седмице. У случају негативног одговора, подносилац захтјева се може жалити.

„Визе су биле много ризичније када је реч о одбијању захтјева за улазак у Шенген. Овде ће то бити минимално. Претпоставка је 0,2 процента, а можда и мање“, наводи Штиглмајер и додаје да је у случају САД овај систем углавном одбијао оне чији се пасоши воде као украдени или изгубљени.

Европска комисија, али и Александра Штиглмајер на карају наглашавају чињеницу да се овакав систем не уводи нити се односи само на грађане Западног Балкана. „Постоји 60 земаља које имају безвизни режим. Из тих земља сваке године преко тридесет милиона грађана посјети ЕУ. Ове мјера ће утицати на тридесет милиона људи, а не само на путнике са Западног Балкана. Јесте да је мала сметња, али ЕУ неће мијењати предлог само због Западног Балкана, а ради се о јачању унутрашње безбједности“, закључује саговорница.

Извор: ДW

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган

24.10.2017 15:33

Овде се ради о својеврсном фашизму и мислим да земље Балкана треба да одговоре реципрочним мерама. Зар у ЕУ нема криминала, тероризма, нарко дилера, педофила? Да ли они могу ући у земље на које се ове мере односе? Само контра мере би биле адекватан одговор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмммм

24.10.2017 15:38

Мајку вам еуропску лоповску, све у рукавицама, све је ово из хрватске кухиње! Усташко латинска посла!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре хммм

24.10.2017 16:14

Е сад нема висе муцке ја знам да се на Мадјарској граници плаца да не ударају стамбиље а сад нема висе тог а и фала богу доста вас је висе радите коце своје на Црно....

Name

Зилет

24.10.2017 19:34

Браво . Треба и њима увест визе и то је то

Name

Доктор

24.10.2017 15:48

Није сија него врат. Само реципроцитет или мило за драго....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија из Зворника

24.10.2017 16:01

примили милион Арапа нај радикалнијих без икаки папира а садце нанама вјезбати строгоцу нетреба нама запад вец исток тамо су наси нај веци приатељи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.10.2017 16:08

Па на Истоку је исто ЕУ једино да прескоцис Бугарску и Румунију...

Name

ТРН

24.10.2017 16:04

Сва среца па радим у Русији тако да ме то бас и непогадза....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невена

24.10.2017 22:35

Али Босна не граници са Мадјарском. Нама је Хрватска запад а и Србији је запад!

ОДГОВОРИТЕ