Прича: Чудо - како су курдски емигранти дошли до елите...?!

Клуб за који многи нису ни чули, вероватно је најбољи показатељ на који начин фудбал и спорт чине једну заједницу здравом.

Фудбал 31.10.2017 | 22:30
Прича: Чудо - како су курдски емигранти дошли до елите...?!
Људи који се као имигранти доселе у потпуно нову земљу обично гледају како ће да преживе, да се снађу и уклопе у заједницу. Курди који су дошли у Шведску су основали фудбалски клуб.

Далкурд, име клуба који се све до прошле године такмичио се у нижим лигама у Шведској, мало коме значи нешто.

Прилично је и млад, постоји свега 13 година, од 26. септембра 2004. године у Борланжу. Клуб је основан као социјални пројекат са циљем да се Курдима у Шведској понуди нешто чиме се могу бавити и боља будућност. Како су то само искористили...

Просечна старост је била 17 година у тиму који је у међувремену добио статус курдског националног тима. "Ракетно путовање", тако називају свој успон кроз шест шведских лига пред одлучујући меч за промоцију у Аллсвенскан, најјачи ранг такмичења.

Почели су 2005. године у седмој дивизији. У наредних пет сезона сваке године су освајали прва места и добијали право на степеник више. Све до 2009. када су дошли до треће дивизије у којој су након промена структуре такмичења провели шест година све до 2015. и преласка у Суперетан, другу лигу Шведске.

Прошле године су у њој завршили као четвртопласирани, сада су други и од 19 часова играју први од три одлучујућа меча за улазак у елиту. Противник је првопласирани тим Бромапојкарна који има бод више. Два првопласирана иду даље, али им је трећепласирани Трелеборг и даље близу са четири бода заостатка.

Ако до четвртог новембра када играју и трећи меч, играчи Далкурда успеју да победе, постаће хероји свих што стоје иза црвене, беле и зелене боје курдистанске заставе којој су додали шведски симбол коња (дала хорсе).

Од оснивања до сада су се бавили и хуманитарним акцијама, имају и своју групу навијача "Рој Фанс", а циљ им је да једног дана постану један од водећих тимова у шведском фудбалу – не само фудбалски, већ у смислу социјалне визије чији су и сами били плод пре 13 година.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар