Priča: Čudo - kako su kurdski emigranti došli do elite...?!

Klub za koji mnogi nisu ni čuli, verovatno je najbolji pokazatelj na koji način fudbal i sport čine jednu zajednicu zdravom.

Fudbal 31.10.2017 | 22:30
Priča: Čudo - kako su kurdski emigranti došli do elite...?!
Ljudi koji se kao imigranti dosele u potpuno novu zemlju obično gledaju kako će da prežive, da se snađu i uklope u zajednicu. Kurdi koji su došli u Švedsku su osnovali fudbalski klub.

Dalkurd, ime kluba koji se sve do prošle godine takmičio se u nižim ligama u Švedskoj, malo kome znači nešto.

Prilično je i mlad, postoji svega 13 godina, od 26. septembra 2004. godine u Borlanžu. Klub je osnovan kao socijalni projekat sa ciljem da se Kurdima u Švedskoj ponudi nešto čime se mogu baviti i bolja budućnost. Kako su to samo iskoristili...

Prosečna starost je bila 17 godina u timu koji je u međuvremenu dobio status kurdskog nacionalnog tima. "Raketno putovanje", tako nazivaju svoj uspon kroz šest švedskih liga pred odlučujući meč za promociju u Allsvenskan, najjači rang takmičenja.

Počeli su 2005. godine u sedmoj diviziji. U narednih pet sezona svake godine su osvajali prva mesta i dobijali pravo na stepenik više. Sve do 2009. kada su došli do treće divizije u kojoj su nakon promena strukture takmičenja proveli šest godina sve do 2015. i prelaska u Superetan, drugu ligu Švedske.

Prošle godine su u njoj završili kao četvrtoplasirani, sada su drugi i od 19 časova igraju prvi od tri odlučujuća meča za ulazak u elitu. Protivnik je prvoplasirani tim Bromapojkarna koji ima bod više. Dva prvoplasirana idu dalje, ali im je trećeplasirani Treleborg i dalje blizu sa četiri boda zaostatka.

Ako do četvrtog novembra kada igraju i treći meč, igrači Dalkurda uspeju da pobede, postaće heroji svih što stoje iza crvene, bele i zelene boje kurdistanske zastave kojoj su dodali švedski simbol konja (dala horse).

Od osnivanja do sada su se bavili i humanitarnim akcijama, imaju i svoju grupu navijača "Roj Fans", a cilj im je da jednog dana postanu jedan od vodećih timova u švedskom fudbalu – ne samo fudbalski, već u smislu socijalne vizije čiji su i sami bili plod pre 13 godina.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar