Лацио шаље навијаче у Аушвиц!

Клаудио Лотито ће сваке године финансирати пут у меморијални центар групу од 200 тифоза! "Фашистима ћемо читати делове књиге Ана Франк"! Пред сваку утакмицу у Италији овог викенда биће читани одломци "Дневника Ане Франк", с циљем да се осуди антисемитизам навијача Лација и укаже на ужасе холокауста у Другом светском рату. Лацио шаље навијаче на екскурзије у Аушвиц!

Фудбал 26.10.2017 | 17:00
Лацио шаље навијаче у Аушвиц!
Председник Лација Клаудио Лотито пронашао је нови начин како да се бори са екстремним десничарима у редовима навијача римског клуба. Наиме, он је најавио да ће сваке године групи од 200 присталице платити путовање у Аушвиц како би се у меморијалном музеју образовали о ономе што се тамо дешавало у време Другог светског рата.

Лотито је ту одлуку саопштио након посете римској синагоги, која је требало да покаже да Лацио не подржава антисемитске поруке “најтврђе” групе навијача.

А управо та група је на јужној трибина стадиона Олимпико у Риму током утакмице са Каљаријем на столице лепила слике Ане Франк у дресу градског ривала Роме. На тај морбидан начин ове присталице Лација желеле су да покажу како је Рома јеврејски клуб.

Иначе, навијали Лација традиционално су смештени на северној трибини Олимпика, али је та трибина за меч са Каљаријем била затворена управо због расистичког скандирања на једној од претходних утакмица Небескоплавих.

“Данас смо посетили сингаогу како би показали да се не слажемо ни са једним видом ксенофобије и антисемитизма. Већина навијача Лација дели овај наш став. Планирамо још неке иницијативе, на пример, да играчи посећују школе како би са ђацима разговарали са о свим важним питањима. Лацио је увек јасно осуђивао овакве инциденте. Чак смо ми изводили људе на суд”, објаснио је Лотито.

Први човек Лација навео је колико је важно да навијачи науче да се неким стварима не смеју да се играју.

“А оно што могу званично да потврдим јесте и да ћемо покренути нову иницијативу. Организоваћемо годишњи пут у Аушвиц за 200 навијача како би се образовали и били сигурни да се неке епизоде из прошлости не забораве. Да ти момци знају шта се тамо дешавало. Не можете тако да се играте са чињеницима и ствари као што је расизам”, истакао је Лотито.

Он је додао и да ће урадити све како би се расветлио случај са налепницама.

“Употребићемо снимке са камера како бисмо утврдили ко је тачно урадио то са налепницама. Чудно ми је што се то десило јер смо прошле недеље јавно апеловали на навијаче да то не раде. На нашој трибини нема више ни транспарената ни застава које би могле да се протумаче као спорне. И тако је откако сам ја председник. ”

Феноменална одлука челника италијанског фудбала!

Након што су навијачи Лација шокирали италијанску јавност (мада, они својим фашистичким поступцима тешко да могу више некога да изненаде) излепивши налепнице са ликом Ане Франк у дресу њиховог великог градског ривала Роме, Фудбалски савез Италије одлучио је да им "удари контру".

Све утакмице које ће се ове недеље играти у Серији А, Б и Ц, као и аматерским и омладинским лигама Италије почеће минутом ћутања, а уједно ће бити читани одломци "Дневника Ане Франк", јеврејске девојчице рођене у Немачкој, жртве холокауста у Другом светском рату.

ШТА СЕ ДОГОДИЛО НА СТАДИОНУ ОЛИМПИКО?

Рома и Лацио деле исти стадион, а најжешћи навијачи Лација, познати по екстремнодесничарским ставовима су у последњој утакмици против Каљарија били на јужној трибини, резервисаној за навијаче Роме, пошто је њихова северна трибина затворена због расистичких испада на једној од претходних утакмица.

Боравак на "непријатељској" трибини, "лацијали" су искористили да полепе налепнице са ликом Ане Франк, како би "увредили" (условно речено) навијаче Роме, а уз то су узвикивали уобичајене антисемитске слогане.

Италијански премијер Паоло Ђентилони изјавио је да не треба потцењивати опасност коју представлају навијачи Лација и додао да су налепнице с Аном Франк "невероватне и неприхватљиве".

Шеф Европског парламента Антонио Тајани, такође Италијан, снажно је осудио понашање навијача Лација. 

"Коришћење лика Ане Франк за вређање других је веома озбиљна ствар. Европска унија мора остати место верске толеранције, а антисемитизам феномен заробљен у прошлости", рекао је Тајани у Европском парламенту. 

И Фудбалски клуб Лацио је осудио понашање дела својих "навијача". Председник клуба Клаудио Лотито је иницирао, а управа прихватила одлуку да СВАКЕ ГОДИНЕ 200 младих навијача ће ићи о трошку клуба у логор Аушвиц, како би се образовали.

"Дистанцирамо се од било каквог облика ксенофобије и антисемитизма. Огромна већина навијача Лација дели наше мишљење. Имаћемо многе акције како бисмо сузбили овакве инциденте", рекао је Лотито приликом посете синагоге у Риму.

Он је навео да у сваком друштву "постоје лоше јабуке" и да није у могућности да одреди по једног редара за сваког навијача. 

"Немојте користити овакве ствари да омаловажавате наш клуб и добро које смо до сада урадили", додао је председник Лација. 

Огласили су се и организовани навијачи Лација који су у саопштењу навели да "налепнице нису криминал".

"Затечени смо оволиком медијском буком. Према закону, није криминал рећи супростављеном навијачу да припада другој религији", наводи се у саопштењу које су потписале вође навијача групе под називом "Ирудићибили" (Несаломиви).

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар