Lacio šalje navijače u Aušvic!

Klaudio Lotito će svake godine finansirati put u memorijalni centar grupu od 200 tifoza! "Fašistima ćemo čitati delove knjige Ana Frank"! Pred svaku utakmicu u Italiji ovog vikenda biće čitani odlomci "Dnevnika Ane Frank", s ciljem da se osudi antisemitizam navijača Lacija i ukaže na užase holokausta u Drugom svetskom ratu. Lacio šalje navijače na ekskurzije u Aušvic!

Fudbal 26.10.2017 | 17:00
Lacio šalje navijače u Aušvic!
Predsednik Lacija Klaudio Lotito pronašao je novi način kako da se bori sa ekstremnim desničarima u redovima navijača rimskog kluba. Naime, on je najavio da će svake godine grupi od 200 pristalice platiti putovanje u Aušvic kako bi se u memorijalnom muzeju obrazovali o onome što se tamo dešavalo u vreme Drugog svetskog rata.

Lotito je tu odluku saopštio nakon posete rimskoj sinagogi, koja je trebalo da pokaže da Lacio ne podržava antisemitske poruke “najtvrđe” grupe navijača.

A upravo ta grupa je na južnoj tribina stadiona Olimpiko u Rimu tokom utakmice sa Kaljarijem na stolice lepila slike Ane Frank u dresu gradskog rivala Rome. Na taj morbidan način ove pristalice Lacija želele su da pokažu kako je Roma jevrejski klub.

Inače, navijali Lacija tradicionalno su smešteni na severnoj tribini Olimpika, ali je ta tribina za meč sa Kaljarijem bila zatvorena upravo zbog rasističkog skandiranja na jednoj od prethodnih utakmica Nebeskoplavih.

“Danas smo posetili singaogu kako bi pokazali da se ne slažemo ni sa jednim vidom ksenofobije i antisemitizma. Većina navijača Lacija deli ovaj naš stav. Planiramo još neke inicijative, na primer, da igrači posećuju škole kako bi sa đacima razgovarali sa o svim važnim pitanjima. Lacio je uvek jasno osuđivao ovakve incidente. Čak smo mi izvodili ljude na sud”, objasnio je Lotito.

Prvi čovek Lacija naveo je koliko je važno da navijači nauče da se nekim stvarima ne smeju da se igraju.

“A ono što mogu zvanično da potvrdim jeste i da ćemo pokrenuti novu inicijativu. Organizovaćemo godišnji put u Aušvic za 200 navijača kako bi se obrazovali i bili sigurni da se neke epizode iz prošlosti ne zaborave. Da ti momci znaju šta se tamo dešavalo. Ne možete tako da se igrate sa činjenicima i stvari kao što je rasizam”, istakao je Lotito.

On je dodao i da će uraditi sve kako bi se rasvetlio slučaj sa nalepnicama.

“Upotrebićemo snimke sa kamera kako bismo utvrdili ko je tačno uradio to sa nalepnicama. Čudno mi je što se to desilo jer smo prošle nedelje javno apelovali na navijače da to ne rade. Na našoj tribini nema više ni transparenata ni zastava koje bi mogle da se protumače kao sporne. I tako je otkako sam ja predsednik. ”

Fenomenalna odluka čelnika italijanskog fudbala!

Nakon što su navijači Lacija šokirali italijansku javnost (mada, oni svojim fašističkim postupcima teško da mogu više nekoga da iznenade) izlepivši nalepnice sa likom Ane Frank u dresu njihovog velikog gradskog rivala Rome, Fudbalski savez Italije odlučio je da im "udari kontru".

Sve utakmice koje će se ove nedelje igrati u Seriji A, B i C, kao i amaterskim i omladinskim ligama Italije počeće minutom ćutanja, a ujedno će biti čitani odlomci "Dnevnika Ane Frank", jevrejske devojčice rođene u Nemačkoj, žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu.

ŠTA SE DOGODILO NA STADIONU OLIMPIKO?

Roma i Lacio dele isti stadion, a najžešći navijači Lacija, poznati po ekstremnodesničarskim stavovima su u poslednjoj utakmici protiv Kaljarija bili na južnoj tribini, rezervisanoj za navijače Rome, pošto je njihova severna tribina zatvorena zbog rasističkih ispada na jednoj od prethodnih utakmica.

Boravak na "neprijateljskoj" tribini, "lacijali" su iskoristili da polepe nalepnice sa likom Ane Frank, kako bi "uvredili" (uslovno rečeno) navijače Rome, a uz to su uzvikivali uobičajene antisemitske slogane.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni izjavio je da ne treba potcenjivati opasnost koju predstavlaju navijači Lacija i dodao da su nalepnice s Anom Frank "neverovatne i neprihvatljive".

Šef Evropskog parlamenta Antonio Tajani, takođe Italijan, snažno je osudio ponašanje navijača Lacija. 

"Korišćenje lika Ane Frank za vređanje drugih je veoma ozbiljna stvar. Evropska unija mora ostati mesto verske tolerancije, a antisemitizam fenomen zarobljen u prošlosti", rekao je Tajani u Evropskom parlamentu. 

I Fudbalski klub Lacio je osudio ponašanje dela svojih "navijača". Predsednik kluba Klaudio Lotito je inicirao, a uprava prihvatila odluku da SVAKE GODINE 200 mladih navijača će ići o trošku kluba u logor Aušvic, kako bi se obrazovali.

"Distanciramo se od bilo kakvog oblika ksenofobije i antisemitizma. Ogromna većina navijača Lacija deli naše mišljenje. Imaćemo mnoge akcije kako bismo suzbili ovakve incidente", rekao je Lotito prilikom posete sinagoge u Rimu.

On je naveo da u svakom društvu "postoje loše jabuke" i da nije u mogućnosti da odredi po jednog redara za svakog navijača. 

"Nemojte koristiti ovakve stvari da omalovažavate naš klub i dobro koje smo do sada uradili", dodao je predsednik Lacija. 

Oglasili su se i organizovani navijači Lacija koji su u saopštenju naveli da "nalepnice nisu kriminal".

"Zatečeni smo ovolikom medijskom bukom. Prema zakonu, nije kriminal reći suprostavljenom navijaču da pripada drugoj religiji", navodi se u saopštenju koje su potpisale vođe navijača grupe pod nazivom "Irudićibili" (Nesalomivi).

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar