ЕЛ: Звездо, не заборави шта се десило прије двије године!

Буди боља и храбрија! Нека утакмица против Барселоне буде пример којим тим Душана Алимпијевића треба да се послужи, а дешавања из Загреба да заборави што пре. . .

Кошарка 24.10.2017 | 16:30
ЕЛ: Звездо, не заборави шта се десило прије двије године!
Откако је отворила врата и крочила у елитно друштво сада већ давне 2013. године, Црвена звезда је постала кост у грлу многима, понајвише и највећим, најбогатијим и најјачим клубовима Старог континента. Нема тог играча, нема тог стратега или навијача који није поменуо београдску магију у култном здању у Улици Чарлија Чаплина и атмосферу од које застаје дах.

Опет, памти Црвена звезда и неке тешке дане и болне поразе, осећај беспомоћи и утакмице које су оставиле највеће ожиљке. Био је то, управо, сусрет против Звездиног вечерашњег противника - Химкија (ТВ Спортклуб, 19.00).

Тај 30. октобар 2015. године и несрећа у Подмосковљу остаће упамћен као дан најтежег пораза у Звездиној евролигашкој одисеји. Уједно и дан који је окренуо дотад климаву сезону за 180 степени и усмерио је ка освајању дупле круне и историјском четвртфиналу Евролиге са каснијим освајачем шампионског пехара - московским ЦСКА. Симболично, не треба заборавити ни да је можда и кључна победа за Топ 16 фазу те године остварена управо против Химкија, али у Пиониру.

Две године касније, нова и још недовољно уиграна Црвена звезда налази се на месту на којем су њихови претходници научили како се постаје истински шампион. У седмици европских изазова, када Душана Алимпијевића и његову експедицију чека „дупли програм“ и два тешка меча у размаку од 48 часова, Црвена звезда поново се налази на истој раскрсници. Само, околности су другачије. 

Овај тим, ова генерација тражи потврду квалитета, да покаже све оно што тренер Алимпијевићи жели - искрену емоцију, жар у очима, вољни моменат, мушки искорак. Евролига није означена као приоритет, али је најбоља школа за стварање шампиона. А то је оно што је потребно Црвеној звезди у данима када се налази на таласима промењивих игара. 

Утакмица против Барселоне у петак требало би да буде путоказ како треба да се одигра надолазећи меч против Химкија - чврсто у одбрани, уз добру контролу скококва у оба поља, квалитетан одговор на противничку пик'н'рол игру и разноврстан напад. Дешавања у Загребу два дана касније открили су другу страну медаље и практично све негативне елементе Звездине игре - од мањка енергије, дефанзивног флукса, лоших нападачких решења, изостанка реакције код младих играча... Што су проблеми са којим тренерАлимпијевић треба да се суочи и пронађе жељену равнотежу. Управо тај изостанак баланса у игри могао би да представља велики проблем за црвено-беле у дворани Митишћи. 

На све то, напоран ритам утакмица и путовања не оставља Звезди простор да размишља о умору и трећој утакмици у пет дана. Поређења ради, противник је имао пуна четири дана да се припреми за меч, а ван своје куће није излазио осам дана. 

Химки је доласком Јоргоса Барцокаса коначно превазишао све проблеме због којег је умало остао без Евролиге. Мада је Алексеј Швед и даље прва виолина, Химки више није тим који зависи само од воље руског аса. Освачај Евролиге и човек који је пре две сезоне водио Локомотиву из Краснодара на Фајнал фор успео је да скроји ростер по мери и учини да већ после уводних европских утакмица тим изгледа као прави кандидат за плеј-оф.

Не само што се Химки после две рунде налази у пробраном друштву екипа са максималним учинком (Олимпијакос, Реал, Макаби), већ су сви елементи присутни - Шведкао изразити стрелац, Џејмс Андерсон као његова права замена, Томас Робинсон иМалколм Томас са доминантним ролама у рекету, Стефан Марковић је ту да буде мајстор асистенција и дефанзивни фанатик, Чарлс Џенкинс да својом енергијом и израженим одбрамбеним квалитетима погура екипу напред... Химки коначно има дубину у саставу какву годинама уназад није и толико жељени баланс између напада и одбране, снаге и креативности... 

И то га чини озбиљним залогајем не само за Звезду, већ и за све овосезонске такмаце.

Зато Црвена звезда нема шта да изгуби на руском фронту. Већ само мотив више - да се потруди да таквом Химкију помрси рачуне. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар