EL: Zvezdo, ne zaboravi šta se desilo prije dvije godine!

Budi bolja i hrabrija! Neka utakmica protiv Barselone bude primer kojim tim Dušana Alimpijevića treba da se posluži, a dešavanja iz Zagreba da zaboravi što pre. . .

Košarka 24.10.2017 | 16:30
EL: Zvezdo, ne zaboravi šta se desilo prije dvije godine!
Otkako je otvorila vrata i kročila u elitno društvo sada već davne 2013. godine, Crvena zvezda je postala kost u grlu mnogima, ponajviše i najvećim, najbogatijim i najjačim klubovima Starog kontinenta. Nema tog igrača, nema tog stratega ili navijača koji nije pomenuo beogradsku magiju u kultnom zdanju u Ulici Čarlija Čaplina i atmosferu od koje zastaje dah.

Opet, pamti Crvena zvezda i neke teške dane i bolne poraze, osećaj bespomoći i utakmice koje su ostavile najveće ožiljke. Bio je to, upravo, susret protiv Zvezdinog večerašnjeg protivnika - Himkija (TV Sportklub, 19.00).

Taj 30. oktobar 2015. godine i nesreća u Podmoskovlju ostaće upamćen kao dan najtežeg poraza u Zvezdinoj evroligaškoj odiseji. Ujedno i dan koji je okrenuo dotad klimavu sezonu za 180 stepeni i usmerio je ka osvajanju duple krune i istorijskom četvrtfinalu Evrolige sa kasnijim osvajačem šampionskog pehara - moskovskim CSKA. Simbolično, ne treba zaboraviti ni da je možda i ključna pobeda za Top 16 fazu te godine ostvarena upravo protiv Himkija, ali u Pioniru.

Dve godine kasnije, nova i još nedovoljno uigrana Crvena zvezda nalazi se na mestu na kojem su njihovi prethodnici naučili kako se postaje istinski šampion. U sedmici evropskih izazova, kada Dušana Alimpijevića i njegovu ekspediciju čeka „dupli program“ i dva teška meča u razmaku od 48 časova, Crvena zvezda ponovo se nalazi na istoj raskrsnici. Samo, okolnosti su drugačije. 

Ovaj tim, ova generacija traži potvrdu kvaliteta, da pokaže sve ono što trener Alimpijevići želi - iskrenu emociju, žar u očima, voljni momenat, muški iskorak. Evroliga nije označena kao prioritet, ali je najbolja škola za stvaranje šampiona. A to je ono što je potrebno Crvenoj zvezdi u danima kada se nalazi na talasima promenjivih igara. 

Utakmica protiv Barselone u petak trebalo bi da bude putokaz kako treba da se odigra nadolazeći meč protiv Himkija - čvrsto u odbrani, uz dobru kontrolu skokokva u oba polja, kvalitetan odgovor na protivničku pik'n'rol igru i raznovrstan napad. Dešavanja u Zagrebu dva dana kasnije otkrili su drugu stranu medalje i praktično sve negativne elemente Zvezdine igre - od manjka energije, defanzivnog fluksa, loših napadačkih rešenja, izostanka reakcije kod mladih igrača... Što su problemi sa kojim trenerAlimpijević treba da se suoči i pronađe željenu ravnotežu. Upravo taj izostanak balansa u igri mogao bi da predstavlja veliki problem za crveno-bele u dvorani Mitišći. 

Na sve to, naporan ritam utakmica i putovanja ne ostavlja Zvezdi prostor da razmišlja o umoru i trećoj utakmici u pet dana. Poređenja radi, protivnik je imao puna četiri dana da se pripremi za meč, a van svoje kuće nije izlazio osam dana. 

Himki je dolaskom Jorgosa Barcokasa konačno prevazišao sve probleme zbog kojeg je umalo ostao bez Evrolige. Mada je Aleksej Šved i dalje prva violina, Himki više nije tim koji zavisi samo od volje ruskog asa. Osvačaj Evrolige i čovek koji je pre dve sezone vodio Lokomotivu iz Krasnodara na Fajnal for uspeo je da skroji roster po meri i učini da već posle uvodnih evropskih utakmica tim izgleda kao pravi kandidat za plej-of.

Ne samo što se Himki posle dve runde nalazi u probranom društvu ekipa sa maksimalnim učinkom (Olimpijakos, Real, Makabi), već su svi elementi prisutni - Švedkao izraziti strelac, Džejms Anderson kao njegova prava zamena, Tomas Robinson iMalkolm Tomas sa dominantnim rolama u reketu, Stefan Marković je tu da bude majstor asistencija i defanzivni fanatik, Čarls Dženkins da svojom energijom i izraženim odbrambenim kvalitetima pogura ekipu napred... Himki konačno ima dubinu u sastavu kakvu godinama unazad nije i toliko željeni balans između napada i odbrane, snage i kreativnosti... 

I to ga čini ozbiljnim zalogajem ne samo za Zvezdu, već i za sve ovosezonske takmace.

Zato Crvena zvezda nema šta da izgubi na ruskom frontu. Već samo motiv više - da se potrudi da takvom Himkiju pomrsi račune. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar