Грађани се све више задужују

Чак 75 посто свих кредита које је становништво подигло у првих осам мјесеци ове године је ненамјенско или потрошачко, што значи да се грађани БиХ све више задужују да би преживјели, показали су подаци Централне банке БиХ.

Босна и Херцеговина 24.10.2017 | 09:55
Грађани се све више задужују
Од укупно 8.445.996 марака, колико су се грађани задужили за осам мјесеци, 6.356.729 КМ спада у категорију потрошачких ненамјенских кредита.

Раст задужености бх. грађана видљив је када се успореде подаци из прошле у односу на почетак ове године. Забрињавајуће је да је укупни дуг на почетку ове године износио 8.076.291 КМ, док је на почетку прошле био 7.784.218 КМ.

Економски аналитичар Џенан Куловић за „Аваз“ је казао да грађани Босне и Херцеговине троше двоструко више него што зарађују.

- Бројке које иду у прилог оваквом ставу налазимо у Аналитичком извјештају кредита становништва, које је објавила Централна банка БиХ. Погледамо ли неколико година уназад, можемо видјети да у укупној структури кредита доминирају, с више од 75 посто, потрошачки намјенски кредити дати грађанима. Данас се финансијском акробатиком и креативном довитљивошћу покушавају покрити све животне потребе, а радна етика и склоност штедњи више нису на цијени - појаснио је Куловић.

Додао је да је поразна чињеница да већ неколико година уназад у укупној структури кредита они за подузетништво учествују износом мањим од два посто.

Изостанак активности

- Изостанак подузетничке активности посљедично доводи до задуживања у другим сегментима друштва. Тако у структури кредита доминирају кредитна средства пласирана за куповину аутомобила, кредити по картичном пословању и други облици задуживања. То значи да смо се удаљили од живота у оквиру могућности, чија су обиљежја биле радна етика и склоност штедњи. Раније су живот на кредит и дуг сматрани великом срамотом и неразумним понашањем - истакао је Куловић.

Према његовим ријечима, као посљедица тога, економија земље постепено клизи према дужничком ропству.

Задуженост БиХ до 26 посто БДП-а

- Према подацима влада, осим грађана, и локалне заједнице те фондови нереално се задужују код комерцијалних банака, што значајно утјече на повећање јавног и вањског дуга. Тако је јавни дуг БиХ премашио 5,5 милијарди еура, док се тренутно задужење наше државе креће од 24 до 26 посто БДП-а - истиче Куловић.

(Вијести)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реалитиц

24.10.2017 08:16

Незнам цему теxт овакав. Градјани се задузују.... како ти исти градјани носе маркирану гардаробу, телефоне и испијају кафе и руцају у ресторанима. Возе се аута којима би позавидјеле метрополе свјетске.Бирали сте градјани странке на власти и узивајте. Није ми зао градјана уопсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.10.2017 10:58

Не лупај глупости какава аута за завист све отпад из европе старост од 15 до 20 година то теби луксуз

Name

Даx

24.10.2017 08:42

Па ето израцунат није теско ..док подмирис све резије..дрва/гријање,дјецу за сколе,превоз,лијекове и најефтиније намирнице да узмес,са овом плацом мозе ли се то покрит..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.10.2017 10:57

Ни близу се не може покрити јер плата 500км а трошкови дупло веци

Name

Гољо

24.10.2017 14:41

мени ни кредита недају

ОДГОВОРИТЕ