Građani se sve više zadužuju

Čak 75 posto svih kredita koje je stanovništvo podiglo u prvih osam mjeseci ove godine je nenamjensko ili potrošačko, što znači da se građani BiH sve više zadužuju da bi preživjeli, pokazali su podaci Centralne banke BiH.

Bosna i Hercegovina 24.10.2017 | 09:55
Građani se sve više zadužuju
Od ukupno 8.445.996 maraka, koliko su se građani zadužili za osam mjeseci, 6.356.729 KM spada u kategoriju potrošačkih nenamjenskih kredita.

Rast zaduženosti bh. građana vidljiv je kada se usporede podaci iz prošle u odnosu na početak ove godine. Zabrinjavajuće je da je ukupni dug na početku ove godine iznosio 8.076.291 KM, dok je na početku prošle bio 7.784.218 KM.

Ekonomski analitičar Dženan Kulović za „Avaz“ je kazao da građani Bosne i Hercegovine troše dvostruko više nego što zarađuju.

- Brojke koje idu u prilog ovakvom stavu nalazimo u Analitičkom izvještaju kredita stanovništva, koje je objavila Centralna banka BiH. Pogledamo li nekoliko godina unazad, možemo vidjeti da u ukupnoj strukturi kredita dominiraju, s više od 75 posto, potrošački namjenski krediti dati građanima. Danas se finansijskom akrobatikom i kreativnom dovitljivošću pokušavaju pokriti sve životne potrebe, a radna etika i sklonost štednji više nisu na cijeni - pojasnio je Kulović.

Dodao je da je porazna činjenica da već nekoliko godina unazad u ukupnoj strukturi kredita oni za poduzetništvo učestvuju iznosom manjim od dva posto.

Izostanak aktivnosti

- Izostanak poduzetničke aktivnosti posljedično dovodi do zaduživanja u drugim segmentima društva. Tako u strukturi kredita dominiraju kreditna sredstva plasirana za kupovinu automobila, krediti po kartičnom poslovanju i drugi oblici zaduživanja. To znači da smo se udaljili od života u okviru mogućnosti, čija su obilježja bile radna etika i sklonost štednji. Ranije su život na kredit i dug smatrani velikom sramotom i nerazumnim ponašanjem - istakao je Kulović.

Prema njegovim riječima, kao posljedica toga, ekonomija zemlje postepeno klizi prema dužničkom ropstvu.

Zaduženost BiH do 26 posto BDP-a

- Prema podacima vlada, osim građana, i lokalne zajednice te fondovi nerealno se zadužuju kod komercijalnih banaka, što značajno utječe na povećanje javnog i vanjskog duga. Tako je javni dug BiH premašio 5,5 milijardi eura, dok se trenutno zaduženje naše države kreće od 24 do 26 posto BDP-a - ističe Kulović.

(Vijesti)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Realitic

24.10.2017 10:16

Neznam cemu text ovakav. Gradjani se zaduzuju.... kako ti isti gradjani nose markiranu gardarobu, telefone i ispijaju kafe i rucaju u restoranima. Voze se auta kojima bi pozavidjele metropole svjetske.Birali ste gradjani stranke na vlasti i uzivajte. Nije mi zao gradjana uopste.

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.10.2017 12:58

Ne lupaj gluposti kakava auta za zavist sve otpad iz evrope starost od 15 do 20 godina to tebi luksuz

Name

Dax

24.10.2017 10:42

Pa eto izracunat nije tesko ..dok podmiris sve rezije..drva/grijanje,djecu za skole,prevoz,lijekove i najeftinije namirnice da uzmes,sa ovom placom moze li se to pokrit..

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.10.2017 12:57

Ni blizu se ne može pokriti jer plata 500km a troškovi duplo veci

Name

Goljo

24.10.2017 16:41

meni ni kredita nedaju

ODGOVORITE