“Нећемо војну границу на Дрини“

Војна граница на Дрини је неприхватљива за Републику Српску, каже за ТВ1 замјеник предсједавајућег Представничког вијећа у Парламенту БиХ Младен Босић.  Босић тврди да ако Србија уђе у НАТО, нема разлога да то не учини и Босна и Херцеговина. Међутим, залагање предсједника Српске Милорада Додика за војну неутралност Републике Српске, без обзира на став званичног Београда, доводи Србију у незгодну ситуацију,  сматра Босић.

Република Српска 23.10.2017 | 22:39
“Нећемо војну границу на Дрини“
Нећемо војну границу на Дрини, непромијењен је став Српске демократске странке, тврди Босић.

''Ако Србија иде у НАТО, иде и Република Српска и БиХ. У другом случају, да НАТО граница буде на Дрини, на неки начин би довело Републику Српску у изолован војно-стратешки положај. То је био наш јасан став. С друге стране, Милорад Додик излази са другом причом.

Његова Резолуција о војној неутралности закуцава читаву ту причу на ниво - ми нећемо, прије свега разумије се да се односи на НАТО, ми нећемо у НАТО без обзира на то шта уради Србија. Јер да је став "Нећемо границу на Дрини", онда уопште не би требала та резолуција. У неку руку, он доводи у незгодну ситуацију и Вучића и Србију, којима затвара врата са једне стране. Очигледно је да је и то једна врста Додикових манипулација осјећањима и дизањем националних тензија, а о економском сиромаштву Републике Српске ни ријечи'', каже Босић.

Босић подсјећа да је Додик обећао странцима да неће проводити референдум о суду и тужилаштву БиХ, али је пресуда Насеру Орићу усталасала емоције Републике Српске.

''Да би изашао из те ситуације, нормално шта ће му пасти на памет, покушава да свали кривицу за то одустајање на опозицију у РС. Игра је провидна. Не знам да ли грађани могу да схвате ту игру, али она је више него логична. Ми смо били против тог референдума и када је он изгласаван у НСРС.

Тада није рекао: "Повлачим приједлог о референдуму, ако опозиција неће гласати за то", него је рекао: "То мене не занима, већина ће одлучити, већина је одлучила". Пошто је тако, сада чекамо да видимо шта ће урадити. Нека одржи референдум'', јасан је Босић.

Додик се понаша као патолошки лажов, који након више изговорених неистина то прихвата као нормално, каже Босић и подсјећа да га је Додик својевремено оптужио да је добио новац од Сороша и да је суд утврдио да то није тачно, али он и даље наставља да износи лажи.

''Нажалост, мене је срамота што имам таквог предсједника РС, за којег знам да на безочан начин лаже. Сваки пут када је у кризи, Додик избаци неку такву причу. Други дио приче је око наранџастих револуција које се припремају у иностранству. Увијек се то понавља и сваке године имате неку такву ситуацију. То је било исто у вријеме када смо припремали протесте у Бањалуци, митинг и контрамитинг, тако да се све врти у круг.

Једноставно, такав ниво безочних лажи тешко је објаснити. Уосталом, нека Додик каже гдје су му докази за то. Прошли пут када су нас оптуживали за Сороша, они су чак и изнијели у јавност неки документ, за који се одмах, на први поглед, установило да је фалсификован. Сорошева канцеларија у Сарајеву одмах је изашла са тврдњом да то није тачно, да је то фалсификат, али џаба. Када лажна вијест прође, врло тешко је то демантовати''.

Босић истиче да су Додик и предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић прворазредни политички партнери. Човићу је намјера да се подигне политичка клима у БиХ да би на сто дошло хрватско питање, тако да му Додик одговара за стално подизање политичке температуре.

''Он на неки начин мисли да кроз Додикову кризу може доћи до опште кризе која би наметнула рјешавање тога питања. Вјерујем да је то Човићев мотив. С друге стране, Додиков мотив је да нађе негдје неког партнера, јер је сам себе довео у изолацију. Нажалост, довео је у изолацију и РС због својих ставова. С друге стране, он на рачун својих ставова покушава код екстремнијег дијела политичке популације да добије подршку преко медија које контролише на разне начине, прије свега РТРС, као јавни сервис. Има моћна пропагандна средства'', поручује Босић.