“Nećemo vojnu granicu na Drini“

Vojna granica na Drini je neprihvatljiva za Republiku Srpsku, kaže za TV1 zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća u Parlamentu BiH Mladen Bosić.  Bosić tvrdi da ako Srbija uđe u NATO, nema razloga da to ne učini i Bosna i Hercegovina. Međutim, zalaganje predsjednika Srpske Milorada Dodika za vojnu neutralnost Republike Srpske, bez obzira na stav zvaničnog Beograda, dovodi Srbiju u nezgodnu situaciju,  smatra Bosić.

Republika Srpska 23.10.2017 | 22:39
“Nećemo vojnu granicu na Drini“
Nećemo vojnu granicu na Drini, nepromijenjen je stav Srpske demokratske stranke, tvrdi Bosić.

''Ako Srbija ide u NATO, ide i Republika Srpska i BiH. U drugom slučaju, da NATO granica bude na Drini, na neki način bi dovelo Republiku Srpsku u izolovan vojno-strateški položaj. To je bio naš jasan stav. S druge strane, Milorad Dodik izlazi sa drugom pričom.

Njegova Rezolucija o vojnoj neutralnosti zakucava čitavu tu priču na nivo - mi nećemo, prije svega razumije se da se odnosi na NATO, mi nećemo u NATO bez obzira na to šta uradi Srbija. Jer da je stav "Nećemo granicu na Drini", onda uopšte ne bi trebala ta rezolucija. U neku ruku, on dovodi u nezgodnu situaciju i Vučića i Srbiju, kojima zatvara vrata sa jedne strane. Očigledno je da je i to jedna vrsta Dodikovih manipulacija osjećanjima i dizanjem nacionalnih tenzija, a o ekonomskom siromaštvu Republike Srpske ni riječi'', kaže Bosić.

Bosić podsjeća da je Dodik obećao strancima da neće provoditi referendum o sudu i tužilaštvu BiH, ali je presuda Naseru Oriću ustalasala emocije Republike Srpske.

''Da bi izašao iz te situacije, normalno šta će mu pasti na pamet, pokušava da svali krivicu za to odustajanje na opoziciju u RS. Igra je providna. Ne znam da li građani mogu da shvate tu igru, ali ona je više nego logična. Mi smo bili protiv tog referenduma i kada je on izglasavan u NSRS.

Tada nije rekao: "Povlačim prijedlog o referendumu, ako opozicija neće glasati za to", nego je rekao: "To mene ne zanima, većina će odlučiti, većina je odlučila". Pošto je tako, sada čekamo da vidimo šta će uraditi. Neka održi referendum'', jasan je Bosić.

Dodik se ponaša kao patološki lažov, koji nakon više izgovorenih neistina to prihvata kao normalno, kaže Bosić i podsjeća da ga je Dodik svojevremeno optužio da je dobio novac od Soroša i da je sud utvrdio da to nije tačno, ali on i dalje nastavlja da iznosi laži.

''Nažalost, mene je sramota što imam takvog predsjednika RS, za kojeg znam da na bezočan način laže. Svaki put kada je u krizi, Dodik izbaci neku takvu priču. Drugi dio priče je oko narandžastih revolucija koje se pripremaju u inostranstvu. Uvijek se to ponavlja i svake godine imate neku takvu situaciju. To je bilo isto u vrijeme kada smo pripremali proteste u Banjaluci, miting i kontramiting, tako da se sve vrti u krug.

Jednostavno, takav nivo bezočnih laži teško je objasniti. Uostalom, neka Dodik kaže gdje su mu dokazi za to. Prošli put kada su nas optuživali za Soroša, oni su čak i iznijeli u javnost neki dokument, za koji se odmah, na prvi pogled, ustanovilo da je falsifikovan. Soroševa kancelarija u Sarajevu odmah je izašla sa tvrdnjom da to nije tačno, da je to falsifikat, ali džaba. Kada lažna vijest prođe, vrlo teško je to demantovati''.

Bosić ističe da su Dodik i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović prvorazredni politički partneri. Čoviću je namjera da se podigne politička klima u BiH da bi na sto došlo hrvatsko pitanje, tako da mu Dodik odgovara za stalno podizanje političke temperature.

''On na neki način misli da kroz Dodikovu krizu može doći do opšte krize koja bi nametnula rješavanje toga pitanja. Vjerujem da je to Čovićev motiv. S druge strane, Dodikov motiv je da nađe negdje nekog partnera, jer je sam sebe doveo u izolaciju. Nažalost, doveo je u izolaciju i RS zbog svojih stavova. S druge strane, on na račun svojih stavova pokušava kod ekstremnijeg dijela političke populacije da dobije podršku preko medija koje kontroliše na razne načine, prije svega RTRS, kao javni servis. Ima moćna propagandna sredstva'', poručuje Bosić. 



BN televizija

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

REALNO

23.10.2017 20:44

A sta cemo kad Srbija bude usla u EU prije BiH? Barem 10 godina ce uci prije nas! O tome niko ne razmislja!!!

ODGOVORITE
Name

Dragojlo

23.10.2017 21:31

Zamislite da Srbija postane clanica EU pa da se tad Bosnjaci predomisle i kazu da oni nece. Dobijamo onda jos jacu granicu na Drini. Mozda se Baja nebi trebao inatiti i pretjerivati da nam se nebi o glavu razbilo srbovanje.

Name

re

23.10.2017 22:51

Ne da se nećemo se predomisliti, već unaprijed planiramo da bude tako. S Hrvatima se to dobro pokazalo, svi Srbi uzmu pasoše Srbije, sad članice EU i - pravac Njemačka.

Name

Re Dragojlo

24.10.2017 04:43

Pa valjda taj Nato znaci mir,a sto prije Bosna udje to bolje po sve ekonomiju prvenstveno ,a za Srbiju po pitanju Natoa nece oni uci za 100 godina nije radi naroda sto bi hteo vec politicara.A onda bi ulaskom Natoa politicari iz BiH bili manje lajavi pogotovu vodeca 3 Izetbeg.Dodik i Covic.

Name

za re

24.10.2017 06:40

Srpski politicari i uopste vecina Srba iz BiH vise se brine za Srbe iz Srbije,nego za sebe,jako cudno.

Name

rere Dragojlo

24.10.2017 07:26

Po tebi ispade da je nato mirotvorna organizacija, a ne ratna mašinerija u rukama tvoraca novog svjetskog poretka, u kojem će oni, ako to ne može milom, granice i države krojiti silom, kao što to rade na svim dijelovima gdje imaju ineres.

Name

Re za re

24.10.2017 07:40

Srbi iz Republike Srpske i Srbije su jedno te isto I sta ti tu nije jasno.

Name

Malo morgen

24.10.2017 10:03

Idi to objasni u Srbiji da ste jedno te isto ako smijes? Ismijat će te . Mi znamo da niste . A to sto vam ispiraju mozak da jeste to je nešto drugo. Hej Bosanac probudi se . Ne laži sebe pa i druge.

Name

Može li gluplje?

23.10.2017 20:55

Postoji li neka vojna granica sa Hrvatskom,Crnom Gorom,Mađarskom,Italijom? Takmičenje s Bajom u srbovanju vas je daleko dovelo,hajd se sad malo takmičite ko je više protiv NATO.Ima li bolji način da zaštitite Srbiju od NATO ako vam je to cilj nego da postaneš član organizacije koja odluke donosi koncenzusom,a u kojoj imaš glas?

ODGOVORITE
Name

To je to

23.10.2017 22:52

Mile im uvijek nametne teme. Ne mogu oni s Miletom se takmičiti ko je veći Srbin, uzeće ih uvijek, stalno na isto nasjedaju.

Name

HOS

24.10.2017 06:45

Srbovanje je postalo smisao srpske politike.

Name

Fićo

23.10.2017 20:59

Mene samo zanima zašto ovi političari upropaštavaju svoje zdravlje baveći se politikom, samo da bi narodu bilo bolje. Oni nemaju od tog posla ama baš ništa osim što obolijevaju od raznih bolesti zbog stresa koji doživljavaju na poslu. Narod bezbrižan, baš ga briga ima ko da misli o njemu. To se kupuju kuće, stanovi, vikendice sa bazenima, bijesna auta dok političari jedva kraj s krajem sastavljaju. Ma za koga više da se žrtvuju kad običan zanatlija ima svega u izobilju i baca višak hrane a ne daa političaru, svom komšiji da i on preživi. Da sam ja moćan koliko nisam svim političarima bih kupio alat koji odgovara njihovom znanju i zvanju pa na posao. Ostavi se politike nego gledaj kako zaraditi za hljeb pa ako bog daa da imaju svega kao što ima i narod.

ODGOVORITE
Name

Nikola neznanovic.

23.10.2017 23:04

Dodik Zeljka sa parama od naroda stosu pokrali kupuju glasace.,,,

ODGOVORITE
Name

Tag

23.10.2017 23:47

Ko nas šta pita. U mašini smo od Rimskog carstva.

ODGOVORITE
Name

razumio

24.10.2017 05:54

Srbija treba da bude vojno neutralna. NATO je bombardovao Srbiju, zasto bi ona pripadala tom savezu? EU za balkanske zemlje nema nikakvog znacaja, naime sve novonastale banana-drzave su toliko ekonomski zavisne da im clanstvo u EU donosi samo dalje siromasenje!

ODGOVORITE
Name

re razumeo

24.10.2017 06:47

Upravo zato, Srbija bi trebala u NATO da je vise ne bi bombardovao.

Name

blbl

24.10.2017 07:09

Zbog cega je NATO bombardovao Srbiju i srpske polozaje u BiH ?

Name

Geostrategija

24.10.2017 06:25

Pa zar karte nisu već podijeljenje, zar nisu podijeljene sfere uticaja..??!! Pa zar vojna granica ne ide tamo negdje na istoku, iza Bugarske iza crnomorskih obala..??!! I gore iza Rumunije, iza Karpata..??!! Dobro je to jasno onima što larmaju i prašinu dižu, u talambase udaraju i u trube duvaju, lažu i marišu.

ODGOVORITE
Name

radmilo

24.10.2017 08:24

BiH ce u nato mi htjeli ili nee svijet ce tako odluciti a mi smo samo entitet i nemamo prava glasa za te sfvari vrlo dobro to znamo

ODGOVORITE
Name

Re

24.10.2017 10:09

Vučić je dobio samar od odlazećie administracije a Dodik se ne oglašava da zaštiti Srbe i Srbstvo kao ni Vučić. Ne smiju ni da zucnu na izjavu odlazece administracije. Želje su jedno a realnost i mogućnost su drugo. Amerikanci su previše uložili u ovaj prostor da bi ga predali bilo kome drugom.