ЦНН: Кина постаје доминантна сила

ЦНН у недавном чланку извјештава о говору кинеског предсједника о односу Кине и остатка свијета.

Свијет 23.10.2017 | 18:55
ЦНН: Кина постаје доминантна сила
Та земља има мисију, пише ЦНН. То се може закључити из недавног говора кинескога предсједника Xи Јинпинга који је трајао готово три и по сата, на почетку 19. конгреса Комунистичке странке.

"Мисија" је кључна ријеч коју је Xи употријебио пуно пута, често уз други познати појам, "модернизацију".

Кина има мисију да буде богата, снажна и моћна у сљедеће двије или три деценије рекао је Xи. То је моћна порука.

Не изненађује да је Xи посветио толико времена да је објасни. То је вјероватно и једина порука коју може пренијети својој разноликој публици, а да не добије приговор - барем на домаћем терену.

Говорећи толико о улози Кине у свијету, предсједник странке која је води признаје и да Кина треба тај свијет - треба квалитетнији интелектуални, трговински и сигурносни дијалог с њим.

Међутим, та порука ствара и оштар националистички тон - а то смета вањском свијету.

Различите теме и тон излагања

У вези с Хонг Конгом, Тајваном и Јужним и Источним кинеским морем, Xијева реторика била је категоричка и снажна. Рекао је да нема мјеста ни за што што би имало изгледало као да води сепаратизму.

 Кина се неће хватати идеја компромиса и плурализма, казао је. Постоји трунка ликовања у начину на који Xи сада говори о тим питањима, пише ЦНН.

Говорећи о Доналду Трампу и САД-у, предсједник Xи је нагласио глобалну улогу Кине. Говорио је с висине, отворено као ниједан његов претходник. Зато није чудно да су бивши кинески предсједници Јианг Земин и Ху Јинтао изгледали завидно (иако је један од њих примијећен како гледа на сат).

У вези с питањима о вањским пословима, Xи се мање усредоточио на појединости, а више на уобичајену људскост те сарадњу Кине и свијета.

Међутим, то је казао након оштрих ријечи о улози војске те изјаве како за Кину није упитно да има право не само изгледати снажно, него, помоћу војске и наоружања, и бити снажна.

Знак напретка?

Такав дуги говор, у којем је изложено више од десет врло различитих циљева (културних, идеолошких, моралних – Xи их је све споменуо), не може се сам по себи узети као знак амбиције. Цијело извођење покушало је уприличити Xија као вођу у историјском тренутку.

Међутим, подробнијом интерпретацијом говора може се примијетити поприлична количина времена које се посветило војним питањима и међународним пословима у другачијем свијетлу, као знаку да се остваривање кинеских снова ипак ослања на односе с остатком свијета.

Кина ће с глобалном визијом доћи на своје милом или - што би било врло разорно и рискантно - силом, пише ЦНН.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ценги Дзек

23.10.2017 17:41

,,Кинеска се застава весело виори,донт хепи би вори,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС Цитизен

23.10.2017 18:21

Да нема кинеске багателне робе, ми не би могли ниста куповати, осим домацег купуса и кромпира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Салим Се

23.10.2017 18:43

Ја цак мислим да и кока-кола долази из Кине.

Name

Прецедник

23.10.2017 18:23

Ма ста овај наприца, а гарант нема блиндираног мерцедеса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војин

29.10.2017 22:49

и ми у Братунцу мислимо тако ....