CNN: Kina postaje dominantna sila

CNN u nedavnom članku izvještava o govoru kineskog predsjednika o odnosu Kine i ostatka svijeta.

Svijet 23.10.2017 | 18:55
CNN: Kina postaje dominantna sila
Ta zemlja ima misiju, piše CNN. To se može zaključiti iz nedavnog govora kineskoga predsjednika Xi Jinpinga koji je trajao gotovo tri i po sata, na početku 19. kongresa Komunističke stranke.

"Misija" je ključna riječ koju je Xi upotrijebio puno puta, često uz drugi poznati pojam, "modernizaciju".

Kina ima misiju da bude bogata, snažna i moćna u sljedeće dvije ili tri decenije rekao je Xi. To je moćna poruka.

Ne iznenađuje da je Xi posvetio toliko vremena da je objasni. To je vjerovatno i jedina poruka koju može prenijeti svojoj raznolikoj publici, a da ne dobije prigovor - barem na domaćem terenu.

Govoreći toliko o ulozi Kine u svijetu, predsjednik stranke koja je vodi priznaje i da Kina treba taj svijet - treba kvalitetniji intelektualni, trgovinski i sigurnosni dijalog s njim.

Međutim, ta poruka stvara i oštar nacionalistički ton - a to smeta vanjskom svijetu.

Različite teme i ton izlaganja

U vezi s Hong Kongom, Tajvanom i Južnim i Istočnim kineskim morem, Xijeva retorika bila je kategorička i snažna. Rekao je da nema mjesta ni za što što bi imalo izgledalo kao da vodi separatizmu.

 Kina se neće hvatati ideja kompromisa i pluralizma, kazao je. Postoji trunka likovanja u načinu na koji Xi sada govori o tim pitanjima, piše CNN.

Govoreći o Donaldu Trampu i SAD-u, predsjednik Xi je naglasio globalnu ulogu Kine. Govorio je s visine, otvoreno kao nijedan njegov prethodnik. Zato nije čudno da su bivši kineski predsjednici Jiang Zemin i Hu Jintao izgledali zavidno (iako je jedan od njih primijećen kako gleda na sat).

U vezi s pitanjima o vanjskim poslovima, Xi se manje usredotočio na pojedinosti, a više na uobičajenu ljudskost te saradnju Kine i svijeta.

Međutim, to je kazao nakon oštrih riječi o ulozi vojske te izjave kako za Kinu nije upitno da ima pravo ne samo izgledati snažno, nego, pomoću vojske i naoružanja, i biti snažna.

Znak napretka?

Takav dugi govor, u kojem je izloženo više od deset vrlo različitih ciljeva (kulturnih, ideoloških, moralnih – Xi ih je sve spomenuo), ne može se sam po sebi uzeti kao znak ambicije. Cijelo izvođenje pokušalo je upriličiti Xija kao vođu u istorijskom trenutku.

Međutim, podrobnijom interpretacijom govora može se primijetiti poprilična količina vremena koje se posvetilo vojnim pitanjima i međunarodnim poslovima u drugačijem svijetlu, kao znaku da se ostvarivanje kineskih snova ipak oslanja na odnose s ostatkom svijeta.

Kina će s globalnom vizijom doći na svoje milom ili - što bi bilo vrlo razorno i riskantno - silom, piše CNN.

Izvor: Index.hr

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Cengi Dzek

23.10.2017 17:41

,,Kineska se zastava veselo viori,dont hepi bi vori,,.

ODGOVORITE
Name

RS Citizen

23.10.2017 18:21

Da nema kineske bagatelne robe, mi ne bi mogli nista kupovati, osim domaceg kupusa i krompira.

ODGOVORITE
Name

Ne Salim Se

23.10.2017 18:43

Ja cak mislim da i koka-kola dolazi iz Kine.

Name

Precednik

23.10.2017 18:23

Ma sta ovaj naprica, a garant nema blindiranog mercedesa.

ODGOVORITE
Name

Vojin

29.10.2017 22:49

i mi u Bratuncu mislimo tako ....