'Ајмо сљедећи!

Евертон коначно сменио Роналда Кумана. . .  Ко ће бити нови тренер Евертона? Жеље су једно, а могућности нешто сасвим друго. . .

Фудбал 23.10.2017 | 20:30
'Ајмо сљедећи!
Једна од најатрактивнијих, али и најужаренијих клупа Премијер лиге од овог поподнева слободна је! Евертон је у свом званичном саопштењу обавестио јавност да Роналд Куман више није менаџер Карамела. 

Холандски стручњак који је клуб с Гудисона преузео пре 16 месеци и са њим прошлу сезону завршио на седмом месту, није успео да тргне екипу из новог "канала" у који је упала. Кап која је прелила чашу био је јучерашњи дебакл у окршају са Арсеналом (2:5) после ког је четврти најтрофејнији клуб Енглеске - после Ливерпула, Манчестер Јунајтеда и Арсенала - склизнуо у зону испадања. 

У последњих месец дана Куман је водио пет утакмица и узео само два бода, од чега један у Лиги Европе против Аполона код куће. После такве серије и онога од јуче спаса му дефинитивно није било. 

Роналд Куман потрошио је близу 160.000.000 евра у протеклом прелазном року. Са појачањима попут Гилфија Сигурдсона, голмана Пикфорда, Давија Класена, Вејна Рунија и осталих, од Евертона се у најмању руку очекивало да буде донекле конкурента тимовима који јуре Лигу шампиона. Уместо тога, Карамеле су доспеле на 18. место и сада им је на памети само како побећи из зоне сумрака. 

Пукло је у Евертону, клупски челници су изгубили стрпљење после петарде од Арсенала и отпустили су Роналда Кумана. Холанђанин је добио отказ после 18 месеци рада на Гудисон Парку и клуб је сада у нимало пријатној ситуацији да нађе адекватно решење за упражњењу клупу.

Острвски медији баратју са гомилом имена која се доводе у везу са Евертоном, али спекуалције и жеље су једно, а реалне могућности нешто сасвим друго. У овом тренутку није лако пронаћи квалитетно решење...

Оно што је за сада сигурно је да ће Кумана привремено наследити тренер малдог тима и клупска легенда Дејвид Ансворт. Некадашњи штопер ће сигурно предводити Карамеле прекосутра вече у Лига купу против Челсија, а највероватније и следећег викенда против Лестера. Ансворту се дају и солидне шансе да од привременог постане трајно решење до краја сезоне.

Међутим, Евертон скенира ситуација на тржишту и тражи неко веће тренерско име од Ансворта. Помињу се Мануел Пелегрини и Карло Анћелоти, али те опције у старту тренба отписати јер Чилеанац ради у Кини, док Анћелоти жели да одмори до краја сезоне. Евертон мерка и ЕдијаХауа (Борнмут), Шона Дајша (Барнли) и Дејвида Вагнера (Хадерсфилд), али је скоро сигурно да их њихови клубови неће пустити да оду усред сезоне.

Актуелан је и повратак Дејвида Мојеса који је тренирао Карамеле 11 године. Многи би га радо опет видели на клупи Евертона, слободан је, али има амбиције да преуземе селекторску функцију у родној Шкотској. Од слободних тренера се још помињу Томас Тухел и Сем Алардајс. Шансе има и Крис Колмен који је још под уговор са Велсом.

За сада је само извесно да ће Ансворт добити врућ кромпир у руке. На колико дуго, видећемо наредних дана... 

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар