'Ajmo sljedeći!

Everton konačno smenio Ronalda Kumana. . .  Ko će biti novi trener Evertona? Želje su jedno, a mogućnosti nešto sasvim drugo. . .

Fudbal 23.10.2017 | 20:30
'Ajmo sljedeći!
Jedna od najatraktivnijih, ali i najužarenijih klupa Premijer lige od ovog popodneva slobodna je! Everton je u svom zvaničnom saopštenju obavestio javnost da Ronald Kuman više nije menadžer Karamela. 

Holandski stručnjak koji je klub s Gudisona preuzeo pre 16 meseci i sa njim prošlu sezonu završio na sedmom mestu, nije uspeo da trgne ekipu iz novog "kanala" u koji je upala. Kap koja je prelila čašu bio je jučerašnji debakl u okršaju sa Arsenalom (2:5) posle kog je četvrti najtrofejniji klub Engleske - posle Liverpula, Mančester Junajteda i Arsenala - skliznuo u zonu ispadanja. 

U poslednjih mesec dana Kuman je vodio pet utakmica i uzeo samo dva boda, od čega jedan u Ligi Evrope protiv Apolona kod kuće. Posle takve serije i onoga od juče spasa mu definitivno nije bilo. 

Ronald Kuman potrošio je blizu 160.000.000 evra u proteklom prelaznom roku. Sa pojačanjima poput Gilfija Sigurdsona, golmana Pikforda, Davija Klasena, Vejna Runija i ostalih, od Evertona se u najmanju ruku očekivalo da bude donekle konkurenta timovima koji jure Ligu šampiona. Umesto toga, Karamele su dospele na 18. mesto i sada im je na pameti samo kako pobeći iz zone sumraka. 

Puklo je u Evertonu, klupski čelnici su izgubili strpljenje posle petarde od Arsenala i otpustili su Ronalda Kumana. Holanđanin je dobio otkaz posle 18 meseci rada na Gudison Parku i klub je sada u nimalo prijatnoj situaciji da nađe adekvatno rešenje za upražnjenju klupu.

Ostrvski mediji baratju sa gomilom imena koja se dovode u vezu sa Evertonom, ali spekualcije i želje su jedno, a realne mogućnosti nešto sasvim drugo. U ovom trenutku nije lako pronaći kvalitetno rešenje...

Ono što je za sada sigurno je da će Kumana privremeno naslediti trener maldog tima i klupska legenda Dejvid Ansvort. Nekadašnji štoper će sigurno predvoditi Karamele prekosutra veče u Liga kupu protiv Čelsija, a najverovatnije i sledećeg vikenda protiv Lestera. Ansvortu se daju i solidne šanse da od privremenog postane trajno rešenje do kraja sezone.

Međutim, Everton skenira situacija na tržištu i traži neko veće trenersko ime od Ansvorta. Pominju se Manuel Pelegrini i Karlo Anćeloti, ali te opcije u startu trenba otpisati jer Čileanac radi u Kini, dok Anćeloti želi da odmori do kraja sezone. Everton merka i EdijaHaua (Bornmut), Šona Dajša (Barnli) i Dejvida Vagnera (Hadersfild), ali je skoro sigurno da ih njihovi klubovi neće pustiti da odu usred sezone.

Aktuelan je i povratak Dejvida Mojesa koji je trenirao Karamele 11 godine. Mnogi bi ga rado opet videli na klupi Evertona, slobodan je, ali ima ambicije da preuzeme selektorsku funkciju u rodnoj Škotskoj. Od slobodnih trenera se još pominju Tomas Tuhel i Sem Alardajs. Šanse ima i Kris Kolmen koji je još pod ugovor sa Velsom.

Za sada je samo izvesno da će Ansvort dobiti vruć krompir u ruke. Na koliko dugo, videćemo narednih dana... 

Izvor: mozzartsport

foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar