Динамо "раздвојио" Ајаксову и Партизанову школу!

Школа Ајакса по ЦИЕС-у и даље најбоља у Европи. Динамо Загреб сменио Партизан на другом месту.  Највећи извозници фудбалера у Европи: 3. Партизан, 9. Црвена звезда, 12. Војводина, 14. Рад! Или је ово доказ фудбалског сиромаштва и немоћи клубова? Какав је заиста квалитет те произведене „робе“?

Фудбал 25.10.2017 | 19:45
Динамо "раздвојио" Ајаксову и Партизанову школу!
Интернационални центар за спортске студије ЦИЕС објавио је последње истраживање, по ком је утврђено да је Школа ФК Партизан трећа у Европи по броју играча који наступају у првенствима широм Европе.

На првом месту је Ајакс из Амстердама, док је други Динамо из Загреба.

Истражено је 31 првенство Старог континента и утврђено да у њима наступа чак 71 фудбалер који је поникао у холандском клубу, односно да је од 15. до 21. првовео најмање три године у Ајаксу, што се сматра главним критеријумом да је фудбалер продукт неке школе.

Са Максимира је у Европи у овом тренутку, служећи се истим параметрима, 67 играча, а из Партизановог "Земунела" - 61.

Црвена звезда је тренутно на деветом месту и број играча који је прошао омладинску школу клуба из Љутице Богдана је 52. Новосадаска Војводина је 12 и број њених играча у европским лигама износи 47, док је Рад 14 (42)...

Занимљиво, црно-бели су пре четири године били на другој позицији, али са мањим бројем играча (60), док су "копљаници" и тада били лидери са 69 фудбалера.

У односу на тај период, велики напредак је направио Динамо из Загреба, који је био 14, док је сплитски Хајдук заузимао треће место, а сада је 16. Звезда је напредовала са 20. позиције...

Реал Мадрид је четврти, али је први на листи клубова чији "ђаци" наступају у лигама "петице". Из "краљевског клуба" је 41 играч, из другопласиране Барселоне 34, Лиона 31, Атлетик Билбаа 29...

Партизан трећи у Европи, Црвена звезда девета, Војводина на 12. месту, а Рад на 14. позицији. У друштву Ајакса, Реал Мадрида, Барселоне, Спортинга, Бенфике, Порта, Шахтјора... Делује лепо. Али је суштински варка. У питању је најновија листа највећих извозника фудбалера у Европи.

Није први пут да су наши клубови у врху, али јесте први пут да имамо чак четири клуба међу 15 највећих извозника. Једина смо земља са четири представника. Критеријуми за листу „извозника“ су да је играч у периоду између 15. и 21. године живота провео у одређеном клубу макар три године и да данас игра у једном од 31 најјачег шампионата Европе. Дакле, шампионата, а не лиге. Рачунају се само прволигашки рангови.

На врху листе је Ајакс који у 31 најјачем првенству Европе има чак 71 фудбалера. Следи загребачки Динамо са 67 фудбалера, па Партизан са 61 играчем. Црвена звезда има 52 бивша бивша и садашња омладинца који тренутно играју у неком од 31 најјачег шампионата Европе. Бенфика има једног мање, Војводина 47 фудбалера, а Рад 42 и дели 14. место са Левским из Софије.

Ова листа је доказ да таленат имамо, али и да тај таленат нема довољно времена да се развије већ се пакује као фабричка роба и даље дистрибуира. Међу првих 10 клубова, Партизан и Црвена звезда су најгори по једном параметру. Имају само по четворицу својих играча који су и даље у клубу. Дакле, Партизан и Црвена звезда су прозивоидна трака за друге клубове, често и оне из слабијих лига који имају какву-такву куповну моћ да плаћају српске таленте којима се жури да што пре напусте Србију.

Још више брине друга табела која говори о броју извезених фудбалера у најјаче лиге Европе. Дакле, која суштински говори о квалитету тог талента који се извози. Наши клубови углавном извозе квантитет пре квалитета јер се и њима, и играчима жури да узму паре. На оној првој ранг листи се српски клубови налазе у врху јер  добрим делом њихови производи играју по Пољској, Чешкој, Казахстану, Белорусији, Бугарској, чак и Албанији.

Друга листа говори о квалитету произведеног талента и играчима који тренутно играју у некој од пет најјечих лига Европе: Премијер лиги, Примери, Серији, Бундеслиги и Лиги 1. Ту се већ наши клубови не налазе ни међу 50 најбољих.

Доминира Реал Мадрид са чак 41 фудбалером који је прошао кроз његову школу и данас игра у некој од лига „петице“. Од тих 41, њих осморица су тренутно чланови првог тима. Иза Реала је Барселона која има 34 фудбалера у некој од пет најјачих лига, а њих седморица су тренутно у тиму Каталонаца. Дакле, Ла Масија није више доминантна у односу на Кастиљу. Следе Лион, Ателтик Билбао, Манчестер Јунајтед, Интер, Реал Сосиједад, Рен, Милан, Валенсија... Партизан и Црвена звезда имају по деветорицу „својих“ играча у пет најјачих лига Европе, Воша има осморицу.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар