Dinamo "razdvojio" Ajaksovu i Partizanovu školu!

Škola Ajaksa po CIES-u i dalje najbolja u Evropi. Dinamo Zagreb smenio Partizan na drugom mestu.  Najveći izvoznici fudbalera u Evropi: 3. Partizan, 9. Crvena zvezda, 12. Vojvodina, 14. Rad! Ili je ovo dokaz fudbalskog siromaštva i nemoći klubova? Kakav je zaista kvalitet te proizvedene „robe“?

Fudbal 25.10.2017 | 19:45
Dinamo "razdvojio" Ajaksovu i Partizanovu školu!
Internacionalni centar za sportske studije CIES objavio je poslednje istraživanje, po kom je utvrđeno da je Škola FK Partizan treća u Evropi po broju igrača koji nastupaju u prvenstvima širom Evrope.

Na prvom mestu je Ajaks iz Amsterdama, dok je drugi Dinamo iz Zagreba.

Istraženo je 31 prvenstvo Starog kontinenta i utvrđeno da u njima nastupa čak 71 fudbaler koji je ponikao u holandskom klubu, odnosno da je od 15. do 21. prvoveo najmanje tri godine u Ajaksu, što se smatra glavnim kriterijumom da je fudbaler produkt neke škole.

Sa Maksimira je u Evropi u ovom trenutku, služeći se istim parametrima, 67 igrača, a iz Partizanovog "Zemunela" - 61.

Crvena zvezda je trenutno na devetom mestu i broj igrača koji je prošao omladinsku školu kluba iz Ljutice Bogdana je 52. Novosadaska Vojvodina je 12 i broj njenih igrača u evropskim ligama iznosi 47, dok je Rad 14 (42)...

Zanimljivo, crno-beli su pre četiri godine bili na drugoj poziciji, ali sa manjim brojem igrača (60), dok su "kopljanici" i tada bili lideri sa 69 fudbalera.

U odnosu na taj period, veliki napredak je napravio Dinamo iz Zagreba, koji je bio 14, dok je splitski Hajduk zauzimao treće mesto, a sada je 16. Zvezda je napredovala sa 20. pozicije...

Real Madrid je četvrti, ali je prvi na listi klubova čiji "đaci" nastupaju u ligama "petice". Iz "kraljevskog kluba" je 41 igrač, iz drugoplasirane Barselone 34, Liona 31, Atletik Bilbaa 29...

Partizan treći u Evropi, Crvena zvezda deveta, Vojvodina na 12. mestu, a Rad na 14. poziciji. U društvu Ajaksa, Real Madrida, Barselone, Sportinga, Benfike, Porta, Šahtjora... Deluje lepo. Ali je suštinski varka. U pitanju je najnovija lista najvećih izvoznika fudbalera u Evropi.

Nije prvi put da su naši klubovi u vrhu, ali jeste prvi put da imamo čak četiri kluba među 15 najvećih izvoznika. Jedina smo zemlja sa četiri predstavnika. Kriterijumi za listu „izvoznika“ su da je igrač u periodu između 15. i 21. godine života proveo u određenom klubu makar tri godine i da danas igra u jednom od 31 najjačeg šampionata Evrope. Dakle, šampionata, a ne lige. Računaju se samo prvoligaški rangovi.

Na vrhu liste je Ajaks koji u 31 najjačem prvenstvu Evrope ima čak 71 fudbalera. Sledi zagrebački Dinamo sa 67 fudbalera, pa Partizan sa 61 igračem. Crvena zvezda ima 52 bivša bivša i sadašnja omladinca koji trenutno igraju u nekom od 31 najjačeg šampionata Evrope. Benfika ima jednog manje, Vojvodina 47 fudbalera, a Rad 42 i deli 14. mesto sa Levskim iz Sofije.

Ova lista je dokaz da talenat imamo, ali i da taj talenat nema dovoljno vremena da se razvije već se pakuje kao fabrička roba i dalje distribuira. Među prvih 10 klubova, Partizan i Crvena zvezda su najgori po jednom parametru. Imaju samo po četvoricu svojih igrača koji su i dalje u klubu. Dakle, Partizan i Crvena zvezda su prozivoidna traka za druge klubove, često i one iz slabijih liga koji imaju kakvu-takvu kupovnu moć da plaćaju srpske talente kojima se žuri da što pre napuste Srbiju.

Još više brine druga tabela koja govori o broju izvezenih fudbalera u najjače lige Evrope. Dakle, koja suštinski govori o kvalitetu tog talenta koji se izvozi. Naši klubovi uglavnom izvoze kvantitet pre kvaliteta jer se i njima, i igračima žuri da uzmu pare. Na onoj prvoj rang listi se srpski klubovi nalaze u vrhu jer  dobrim delom njihovi proizvodi igraju po Poljskoj, Češkoj, Kazahstanu, Belorusiji, Bugarskoj, čak i Albaniji.

Druga lista govori o kvalitetu proizvedenog talenta i igračima koji trenutno igraju u nekoj od pet najječih liga Evrope: Premijer ligi, Primeri, Seriji, Bundesligi i Ligi 1. Tu se već naši klubovi ne nalaze ni među 50 najboljih.

Dominira Real Madrid sa čak 41 fudbalerom koji je prošao kroz njegovu školu i danas igra u nekoj od liga „petice“. Od tih 41, njih osmorica su trenutno članovi prvog tima. Iza Reala je Barselona koja ima 34 fudbalera u nekoj od pet najjačih liga, a njih sedmorica su trenutno u timu Katalonaca. Dakle, La Masija nije više dominantna u odnosu na Kastilju. Slede Lion, Ateltik Bilbao, Mančester Junajted, Inter, Real Sosijedad, Ren, Milan, Valensija... Partizan i Crvena zvezda imaju po devetoricu „svojih“ igrača u pet najjačih liga Evrope, Voša ima osmoricu.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar