“Електропривреда“: Посао 17.000 КМ

Свједок којем је Кантонално тужилаштво дало имунитет испричао је на суђењу за злоупотребе при запошљавању у Електропривреди да је за посао у овом предузећу тражено 16. 000 и 17. 000 марака, али да је он само преносио информације.

Босна и Херцеговина 23.10.2017 | 16:47
“Електропривреда“: Посао 17.000 КМ
Исмет Алихоџић, радник зеничке пословнице Електропривреде, посвједочио је како га је у априлу 2016. контактирао Рамиз Каравдић и питао да ли хитно има три радника који би радили у Електродистрибуцији Зеница.

“Сјетио сам се колеге Сеада Кесеровића и било му је драго што може сина запослити за паре када сам га обавијестио. Када сам Рамиза питао колико новца треба, одговорио ми је ‘16.000 марака’. То сам за Кесеровића учинио зато што ми је колега, нека запосли дијете ако има паре”, изјавио је свједок.

Кесеровић је од свједока тражио гаранцију, а Алихоџић му је споменуо да Каравдић ради с људима у вези са запошљавањем, те је обојици дао бројеве телефона да се договоре.

“Рамиз је пар пута долазио код мене кући, тетак је моје супруге. Имао је више бројева телефона. За један број ми је рекао да га могу дати само Кесеровићу и да се прислушкују разговори”, појаснио је свједок.

Са Сенадом и Неџадом Траком свједока је упознао Каравдић, те су сва четворица кратко сједили у угоститељском објекту на Возући. Сенада Траку је Каравдић представио свједоку као “ауторитет” и казао да запошљавање Кесеровићевог сина иде преко њега.

“Осим електричара, тада је било говора да има посла за правнике и економисте по цијени од 20.000 до 25.000 марака. Тада је речено да нико ко није члан Странке демократске акције (СДА) не може добити запослење”, казао је свједок.

Причао је свједок и како му је Брајко Хасанчић говорио да му је добро јер ради у Електропривреди, као и да му је “излетјело” када је рекао: “Можеш и ти, ако имаш паре”, те је контактирао с Каравдићем, који је, умјесто 16.000, тражио 17.000 марака. Према свједоку, Хасанчић је пристао на тај износ.

Говорио је да је од Кесеровића и Хасанчић узео документацију, која се, између осталог, састојала од потврде за чланство у СДА, а коју је предао у јуну 2016. Сенаду Траки када је дошао у Завидовиће. Трако је тада казао да Каравдић ради џабе, јер 16.000 марака иде њима.

“Рамиз ми је говорио да ће послије Бајрама требати још 20 радника и да му јавим ако се кога сјетим. Послије тога је ухапшен”, навео је свједок.

Оптужница терети генералног секретара СДА Амира Зукића да је са Сафетом Бибићем организовао групу којој су се придружили Неџад и Сенад Трако те Рамиз Каравдић, који су проналазили особе спремне да дају новац за запослење у Електропривреди. Иста оптужница Еседа Џанановића терети за злоупотребу положаја, а Асима Сарајлића за примање награде или користи за трговину утјецајем.

Одбрана је истакла да је свједоку незаконито дат имунитет и да је то урађено након подизања оптужнице.

Током унакрсног испитивања, свједок је рекао да није видио никакву примопредају новца и да је при контактима имао добре намјере и никакав интерес, али да није размишљао о посљедицама, као и да је имунитет тражио тек накнадно.

Свједок Азра Талић, технички секретар у зеничкој пословници Електродистрибуције, казала је да је Сеад Кесеровић преко телефона тражио да закаже састанак, а касније и да је донио документацију коју је предала техничком директору.

На самом почекту рочишта одвојен је предмет Мирсада Кукића у односу на остале оптужене, а суткиња Тања Цуровић је образложила да је то урађено због ефикасног вођења поступка, посебно ако се у виду има здравствено стање оптуженог. Кукићева Одбрана је раније тражила раздвајање поступка, због чега је на једном од прошлих рочишта саслушан вјештак кардиолог.

Суђење ће бити настављено 13. новембра, пише БИРН БиХ.

Извор: БИРН БиХ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јустик

23.10.2017 15:46

Овакви примјери у РС већ немају обиљежја кривичног дјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зилет

23.10.2017 21:58

Треба овако цак и горе. Само рокај

Name

Хм

23.10.2017 15:48

Све је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

23.10.2017 16:00

Требате писати колика је цијена посла електропривреди Републике Српске ,многи знају да је посао у хидроелектрани Боцац 20.000 КМ то цијела Бањалука зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

23.10.2017 16:00

Минимум 10 година и висе затвора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.10.2017 17:59

Ма стварно и у РС исто.Знам да ми је комсија добио посао нема бога да му је неко могао дати паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муте

24.10.2017 06:29

Асим се је извинуо судијама обецавси да никада висе неце ни брата за паре запослити.Заклео се и Аллахом великим ( спика главне фаце),а главна фаца не мисли дати оставку,иако је јавно изјавио да це то урадити ако има лоповске кадрове,а бос по глави је био десна рука,а он лијеви дзеп...Добро организован криминал,јос горе странке.