Ф1: Бијеше то фантастична трка у Остину!

Неколико спектакуларних обилажења, али и велика контроверза на крају!

Остали спортови 23.10.2017 | 13:00
Ф1: Бијеше то фантастична трка у Остину!
Седамнаеста трка од двадесет, колико ће се ове године возити у шампионату “Формуле 1”, одржана је на стази у Остину, главном граду америчког Тексаса.

Иако је стартовао са прве позиције, Луис Хамилтон ју је изгубио већ у првој кривини од стране Себастијана Фетела. Ипак, само неколико кругова касније, Луис се лагано враћа на прво мјесто, на ком остаје до краја трке. Ово је Британцу била девета побједа ове сезоне, 62. у каријери, и сада му фали само девет бодова да би и теоретски осигурао нову титулу шампиона.

Ако мислите да су поменута претицања била једина, варате се, јер је овогодишња “Велика награда САД-а” обиловала занимљивим тренуцима. Најприје су се, већ од четвртог круга, за треће мјесто борили Ботас, Рикардо и Раиконен. Финац престиже Рикарда, који убрзо послије тога одустаје. Борба два Финца је трајала до 42. круга, када Кими престиже сународника.

Због разлике у стратегијама одласка у бокс, Фетел се нашао у другој половини трке нашао иза Ботаса кога престиже спектакуларним потезом, када се провлачи између Финца и једног возача заосталог за читав круг. Врло брзо Нијемца пропушта клупски колега из Ферарија, Раиконен.

Тада су сви мислили да су прва три мјеста одлучена. Сви осим “усијане главе”, Макса Ферштапена, који је стартовао са 16. позиције, али је спектакуларном вожњом, као и добром тактиком, стигао надомак побједничког постоља.

Тачније, Макс је кроз циљ и прошао трећи јер је у посљедњем кругу престигао Кимија Раиконена. Међутим, у том маневру је за длаку изашао са стазе, због чега су му судије додијелиле пет секунди казне.

Мало је недостајало да и овај “поклон” не помогне Кимију који је значајно успорио наког што га је Холанђанин престигао, па је званично на крају разлика између њих двојице била мање од једне секунде.

Са овом контроверзном одлуком многи се нису сложили, попут Максовог ова, чувеног холандског возача “формуле 1”, Јоса Ферштапена, који је на Твитеру жестоко напао Међународну аутомобилску асоцијацију.

Борбе је било и за нижа мјеста, а посебно између двојца “Форс Индије” и Карлоса Саинца јуниора, коме је ово била прва трка у тиму “Реноа”. На крају је Шпанац завршио на седмом мјесту, између “Индијаца”.

Након ове трке, нешто је ипак одлучено. Екипа “Мерцедес” је освојеним првим и петим мјестом и теоретски обезбиједила своју четврту титулу за редом у конкуренцији тимова.

До краја сезоне остале су још три трке - велике награде Мексика (вози се већ сљедеће недјеље) Бразила и Абу Дабија.

Амерички шоу

“Велика награда Сједињених држава” сваке године стиче све већу популарност на домаћем терену, што се може сматрати велики успјехом поред других, традиционално америчких спортова, посебно трка НАСЦАР серије.

На популарност свакако утичу и њени промотери. Ове године то су били бивши амерички предсједник, Бил Клинтон, који је додијелио пехар Хамилтону, и Јусеин Болт. Осмоструки олимпијски шампион је био, свакако, прва звијезда ван стазе - означио је почетак круга за загријавање, а на крају уручио трофеј представнику побједничке екипе и водио конференцију за медије, а онда је и “научио” Хамилтона како да “болтовски” прослави побједу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар