Нестала слика вриједна милион КМ

Чувена слика Петра Лубарде "Индустријализација", која је деценијама била у Дому синдиката, нестала је, пише данашњи "Блиц".

Србија 23.10.2017 | 09:50
Нестала слика вриједна милион КМ
Подсјећајући да је дворана Дома синдиката прије неколико мјесеци добила новог газду - фирму "МЦФ Мегаком филм", лист наводи да је власник преузео на себе обавезу да адаптира биоскопске сале и други простор унутар дворане, а да је бригу о свим умјетнинама требало да преузме Министарство културе.

"Људи задужени за адаптацију су прије више мјесеци ушли у Дом синдиката. Простор је одмах рашчишћен, а све вриједне ствари и умјетнине је требало да буду премјештене на одговарајућа мјеста", објашњава саговорник "Блица" за којег лист тврди да је упознат са приликама у тој установи након промене власника.

Међутим, додаје "Блиц", чуваном Лубардином умјетничком дјелу, вриједном више од пола милиона евра, које је стајало на улазу у највећу салу у дворани, ту се губи сваки траг.

Како је Министарство културе требало да преузме слику "Индустријализација", "Блиц" их је питао шта се догодило са платном.

"Како су констатовали кустоси Музеја савремене уметности који су посјетили Дом синдиката на захтјев Министарства културе и информисања, слика Петра Лубарде ''Индустријализација'' из 1959. године налази се у простору сценске куле у овој згради", наводи се у писаној изјави коју је листу доставила прес служба Министарства на чијем је челу Владан Вукосављевић.

"Блиц", међутим, незванично сазнаје да слика већ мјесецима није у Дому синдиката и да не постоје ни техничке могућности да се она чува тамо, јер је због реконструкције у згради све срушено, па и сценска кула.

"Прије четири месеца из дворане је све што је било вриједно изнесено. Послије тога су почели и радови. Овде је тренутно све у рушевинама, радови су у току и нема говора да је та слика, као и остали умјетнички предмети, сада тамо", додаје извор листа.

Ни у Легату Петра Лубарде не знају гдје је тренутно слика.

"Та слика није код нас и не знамо ништа о њој. Код нас је само збирка из 1974. године", казали су за "Блиц" у Легату.

Лист додаје да је и предсједница Скупштине Маја Гојковић упозната са ситуацијом и да такође покушава да нађе одговор на питање гдје је вриједна уметнина.

"Једна опција, у коју нико не жели да повјерује и која је најмање вјероватна, јесте да ју је неко ко је имао приступ украо. Друга, вјероватнија, јесте да је у питању немар и да је загубљена, али се онда поставља питање како је то могуће с обзиром на то да је ово дјело огромних димензија", наводи саговорник "Блица".

Процјењује се да је вредност платна "Индустријализација" Петра Лубарде између пола милиона и милион евра.

Слика је величине гарсоњере, а у холу дворане Дома синдиката је од 1961. године када је одржана оснивачка скупштина Самита несврстаних.

Насликана је две године раније, 1959.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Циркус

23.10.2017 08:19

Да неце и она заврсит на некој пијаци и постени купац је купити за 2о КМ. То оно ето слуцајно није знао ста купује свидјала му се на око.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

23.10.2017 10:00

Доћи ће вријеме да се говн@ која су покрала Србе похапсе, да им се отме имовина, да их се стави на стуб срама. Брже него што им је мило!

Name

Ре СРБ

23.10.2017 10:26

Из тојих уста у Божје уши!

Name

Дијагноза

23.10.2017 09:30

Појели пацови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈУНТА Бл

23.10.2017 10:02

Зна се ко воли да краде и зове се Милорад Додик,а ако је он пролази тида ових дана,све је јасно као дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРОЉУБ

23.10.2017 10:28

ЗНА СЕ ГДЈЕ ОДНИО ДОДИК У ЗАГРЕБ НА ТАЈНО МЈЕСТО ДА ПРОДА И ПОДЈЕЛИ ПАРЕ СА БРАЦОМ ХРВАТИМА ТАМО ЈЕ ЊЕГОВА ПРАНДЈЕДОВИНА ТО САВ СВИЈЕ ЗНА ЗАТО ОН ВУЦЕ ЗА ХРВАТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превише је то..

23.10.2017 22:49

Ма какав је Додик већина вас је и гора. Србијански кланова и гангстери су страх и трепет Глобално. У Хрватској би та слика завршила у смећу.