Nestala slika vrijedna milion KM

Čuvena slika Petra Lubarde "Industrijalizacija", koja je decenijama bila u Domu sindikata, nestala je, piše današnji "Blic".

Srbija 23.10.2017 | 09:50
Nestala slika vrijedna milion KM
Podsjećajući da je dvorana Doma sindikata prije nekoliko mjeseci dobila novog gazdu - firmu "MCF Megakom film", list navodi da je vlasnik preuzeo na sebe obavezu da adaptira bioskopske sale i drugi prostor unutar dvorane, a da je brigu o svim umjetninama trebalo da preuzme Ministarstvo kulture.

"Ljudi zaduženi za adaptaciju su prije više mjeseci ušli u Dom sindikata. Prostor je odmah raščišćen, a sve vrijedne stvari i umjetnine je trebalo da budu premještene na odgovarajuća mjesta", objašnjava sagovornik "Blica" za kojeg list tvrdi da je upoznat sa prilikama u toj ustanovi nakon promene vlasnika.

Međutim, dodaje "Blic", čuvanom Lubardinom umjetničkom djelu, vrijednom više od pola miliona evra, koje je stajalo na ulazu u najveću salu u dvorani, tu se gubi svaki trag.

Kako je Ministarstvo kulture trebalo da preuzme sliku "Industrijalizacija", "Blic" ih je pitao šta se dogodilo sa platnom.

"Kako su konstatovali kustosi Muzeja savremene umetnosti koji su posjetili Dom sindikata na zahtjev Ministarstva kulture i informisanja, slika Petra Lubarde ''Industrijalizacija'' iz 1959. godine nalazi se u prostoru scenske kule u ovoj zgradi", navodi se u pisanoj izjavi koju je listu dostavila pres služba Ministarstva na čijem je čelu Vladan Vukosavljević.

"Blic", međutim, nezvanično saznaje da slika već mjesecima nije u Domu sindikata i da ne postoje ni tehničke mogućnosti da se ona čuva tamo, jer je zbog rekonstrukcije u zgradi sve srušeno, pa i scenska kula.

"Prije četiri meseca iz dvorane je sve što je bilo vrijedno izneseno. Poslije toga su počeli i radovi. Ovde je trenutno sve u ruševinama, radovi su u toku i nema govora da je ta slika, kao i ostali umjetnički predmeti, sada tamo", dodaje izvor lista.

Ni u Legatu Petra Lubarde ne znaju gdje je trenutno slika.

"Ta slika nije kod nas i ne znamo ništa o njoj. Kod nas je samo zbirka iz 1974. godine", kazali su za "Blic" u Legatu.

List dodaje da je i predsjednica Skupštine Maja Gojković upoznata sa situacijom i da takođe pokušava da nađe odgovor na pitanje gdje je vrijedna umetnina.

"Jedna opcija, u koju niko ne želi da povjeruje i koja je najmanje vjerovatna, jeste da ju je neko ko je imao pristup ukrao. Druga, vjerovatnija, jeste da je u pitanju nemar i da je zagubljena, ali se onda postavlja pitanje kako je to moguće s obzirom na to da je ovo djelo ogromnih dimenzija", navodi sagovornik "Blica".

Procjenjuje se da je vrednost platna "Industrijalizacija" Petra Lubarde između pola miliona i milion evra.

Slika je veličine garsonjere, a u holu dvorane Doma sindikata je od 1961. godine kada je održana osnivačka skupština Samita nesvrstanih.

Naslikana je dve godine ranije, 1959.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Cirkus

23.10.2017 08:19

Da nece i ona zavrsit na nekoj pijaci i posteni kupac je kupiti za 2o KM. To ono eto slucajno nije znao sta kupuje svidjala mu se na oko.

ODGOVORITE
Name

СРБ

23.10.2017 10:00

Доћи ће вријеме да се говн@ која су покрала Србе похапсе, да им се отме имовина, да их се стави на стуб срама. Брже него што им је мило!

Name

Re SRB

23.10.2017 10:26

Iz tojih usta u Božje uši!

Name

Dijagnoza

23.10.2017 09:30

Pojeli pacovi.

ODGOVORITE
Name

DJUNTA Bl

23.10.2017 10:02

Zna se ko voli da krade i zove se Milorad Dodik,a ako je on prolazi tida ovih dana,sve je jasno kao dan.

ODGOVORITE
Name

MIROLJUB

23.10.2017 10:28

ZNA SE GDJE ODNIO DODIK U ZAGREB NA TAJNO MJESTO DA PRODA I PODJELI PARE SA BRACOM HRVATIMA TAMO JE NJEGOVA PRANDJEDOVINA TO SAV SVIJE ZNA ZATO ON VUCE ZA HRVATE

ODGOVORITE
Name

Previše je to..

23.10.2017 22:49

Ma kakav je Dodik većina vas je i gora. Srbijanski klanova i gangsteri su strah i trepet Globalno. U Hrvatskoj bi ta slika završila u smeću.