ФРА: Нејмару црвени, Кавани спасао ПСЖ!

Фудбалери Марсеја и ПСЖ ремизирали су у десетом колу фанцуског шампионата - 2:2. Нејмар “пукао” у паклу Велодрома: Црвени! Танки јужноамерички живци, прво искључење од доласка у Француску. И Свеци крваре! Дани Алвес провоцирао, па добио по лабрњи! Густаво пробио звучни зид, Матадор реанимирао ПСЖ! Свеци се у судијској надокнади спасили пораза у Марсељу. Лудило француског дербија: ПСЖ се провукао! Олимпик испустио победу у четвртом минуту надокнаде. Кавани јунак, Нејмару црвени.  Ница је у агонији - Стразбур са играчем мање славио на Ривијери! А навијачи Нице добро ће запамтити име нападача Нуна да Косте. Момак рођен на Зеленортским Острвима дао је оба гола за Стразбур.  То је тај Мемфис Депај! Свађа са саиграчем око пенала, па “паненка“ за први хет трик у животу! И петарда Лиона!

Фудбал 23.10.2017 | 09:30
ФРА: Нејмару црвени, Кавани спасао ПСЖ!
Невероватан меч и прави дерби одигран је на "Веледрому".

Домаћини су повели у 16. минту преко Луиза Густа, да би Нејмар изједначио до краја прво гполувремена - 1:1

У наставку меча драма на дербију. Туван је у 78. минуту донео ново вођство Марсеју, да би Парижани у 86. минуту остали без Нејмара, који је зарадио црвени картон - Бразилац је прво зарадио жути картон, да би због ударања противничког играча морао у свлачионицу. 

После десет кола ПСЖ остаје непоражен и води на табели са 26 бодова, а Олимпик Марсеј заузима пету позицију са осам бодова мање.

Пари Сен Жермен је и даље без пораза у Лиги 1 ове сезоне, а секунде су их делиле да погнутих глава напусте Велодором.

У великом дербију француског фудбала, Олимпик је два пута водио у Марсеју, али су гости успели да освоје бод - 2:2 (1:1).

Истина, Парижани су у 55. минуту оштећени за пенал, пошто је Џордан Амави после одличног уклизавања лопту "покупио" и руком, али арбитри то нису сигнализирали.

Домаћин је повео после фантастичног ударца Луиза Густава са око 30 метара већ у 16. минуту. На 1:1 изједначио је Нејмар у 33, а нову предност Олимпику донео је Флоријан Товин у 78.

Тај погодак поново је "запалио" трибине Велодрома, док је на терену напестост све више расла. У 87. минуту дошло је до кошкања играча, а Нејмар је дозволио себи да буде испровоциран и одгурне противника, па је морао у свлачионицу због другог жутог картона.

То, ипак, није омело госте да стигну до бода. У четвртом минуту надокнаде, Единсон Кавани је извео "слободњак" као из топа и послао лопту под пречку за коначних 2:2.

ПСЖ сада има четири бода више од Монака (26:22), док је Олимпик пропустио прилику да се победом умеша у трку за врх табеле. Клуб из Марсеја је после 10 кола на 18 бодова.

Док на већини гостовања фудбалере Пари Сен Жермена опчињено гледају као на путујући циркус са неким од најбољих фудбалских извођача на свету, у Марсељу су дочекани као љути ривал. На нож!

У ужареној атмосфери Велдоорма, севале су варнице на све стране, а предњачили су Јужноамериканци у оба табора. На мети домаћих фудбалера је посебно био најскупљи фудбалер у историји - Нејмар. Бразилац је често био жртва грубих стартова, али то је нешто на шта је навикао током каријере.

Ипак, у 87. минуту је “пукао” и Нејмар. Окампос га је покосио с леђа, а Бразилац му се унео у фацу и грунуо га. Судија Буке је обојици показао жуте картоне. Нејмару је то био други. И прво искључење од доласка у Француску. Памтиће гостовање у Марсељу…  

Неко ће рећи да је само био искрен, други да је био арогантан, али једно је сигурно - Дани Алвес је жестоко испровоцирао Велодром када је уочи Ле Класика рекао: “Не бих знао да вам кажем име ниједног Марсељовог играча“. Можда је вечерас научио, пошто је Пари Сен Жермен у великом дербију десетог кола Лиге 1 једва извукао жив главу и избегао први пораз у овој сезони, први још од априла и гостовања у Ници. На крају је ипак Единсон Кавани, у одсуству нервозног Нејмара који је нешто раније зарадио други жути картон, у судиској надокнади спасио госте из Париза  - 2:2.

Генерални утисак, цео тим Светаца је, као и Алвес, у овај меч ушао “у леру“. Убеђен да је толико добар, толико изнад свих у Лиги 1, да може да добије највећу утакмицу Француске и са повезом преко очију. Олимпик је знао: може не да победи, већ да избегне пораз само ако се побије за сваку лопту, за сваки милиметар терена. И побио се. Успут играо и добар фудбал.

Већ у 16. минуту пројектил Луиза Густава који је пробио звучни зид. Сигурно више од 30 метара између њега и противничког гола, мада се чини да је и голман Пари Сен Жермена Алфонс Ареола могао и морао боље да реагује.

ПСЖ није паничио. Знају и они колико су моћни. Све што је требало да ураде јесте да наставе да играју своју игру. То су и урадили. Већ у 33. минуту Адријен Рабио је послао лопту до Нејмара, а овај наизглед трапавим шутем савладао Стива Манданду.

Велодром је уздахнуо. Свима је прошло кроз главу - креће иживљавање.

Проблем је међутим што су гости постали превише самоуверени у своје могућности. Као да у тек када изађу у Европу заиграју у пуној брзини. У Француској се шетају. Против Олимпика то није било довољно. Посебно зато што је Килијан Мбапе одиграо можда и најгору утакмицу у сезони, мада је можда и оштећен у једној ситуацији у којој је тражио пенал.

И онда шок. Резервиста Клинтон Нжије се порвао са Рабиоом и одузео му лопту крај корнер линије. Иснтинтктивно је лопту вратио на петерац, а Флоријан Тован је био тамо да омраженом ривалу, понадао се Велодром, зада фатални ударац.

Још када је у 87. минуту Лукас Окампос “навукао“ Нејмара да сасвим беспотребно добије други журти картон чинило се да је све готово. Имали су Сар и Сансон потом идеалне ситуације да дотуку грогираног ривала, али су и у Марсељу прерано почели да славе.

Против Пари Сен Жермена се то не сме. Чак и када Нејмар није на терену. Ту је - Единсон Кавани. Слободан ударац на 18 метара. Стив Манданда није смео да прими такав гол у овако важној утакмици. Али није лако укротити Ел Матадорове хице.

На крају 2:2. Тек други пут у 14 овосезонских утакмица да је неко успео да уштопује Нејмара и другове. Бар вечерас, Пари Сен Жермен је био тај који је имао среће.

У осталим мечевима је Лион убедљиво победио Троу у гостима. Голове су постигли Бертран Траоре у 21, Мемфис Депај у 48, 65. и 70. из пенала и Мариан Диаз у финишу меча.

Ница је поражена на свом терену од Стразбура са 1:2. Двоструки стрелац за победнички састав био је Нуно Да Коста, док је једини погодак за домаћине постигао Пјер- Лис Мелу.

Ница је у агонији - Стразбур са играчем мање славио на Ривијери! А навијачи Нице добро ће запамтити име нападача Нуна да Косте. Момак рођен на Зеленортским Острвима дао је оба гола за Стразбур.

Лоша серија Нице полако прераста у агонију. Најпријатније прошлосезонско изненађење Лиге 1 у последње време не зна где бије. У мечу 10. кола француског шампионата Стразбур је као гост савладао Ницу са 2:1.

И не само то гостима из Стразбура то је пошло за руком иако су имали играча мање скоро цело друго полувреме.

А навијачи Нице добро ће запамтити име нападача Нуна да Косте. Момак рођен на Зеленортским Острвима дао је оба гола за Стразбур.  

Први погодак постигао је у 23. минуту, после веома доброг центаршута Кенија Лале. Као да то није био довољан шок за Ницу, па је у наставку Да Коста у 49. минуту дуплирао предност.

Четири минута касније домаћин је преполовио заостатак, пошто је Ернест Сека направио пенал и зарадио црвени картон. Сигуран са беле тачке био је Ле Мелу.

Иако се очекивало да Ница до краја утакмице макар још једном искористи бројчану предност и избегне пораз, то се није десило и храбри Стразбур је заслужено уписао велику победу.

То је тај Мемфис Депај! Свађа са саиграчем око пенала, па “паненка“ за први хет трик у животу! И петарда Лиона!

Пројектовали су му каријеру барем на нивоу Едена Азара, али откако је напустио ПСВ и родну Холандију Мемфис Депај је више личио на оне незреле момке који забораве на фудбал чим им на рачун легне први милион. Међутим, у десетом колу Лиге 1 партија која ће поново покренути приче о вансеријском таленту сада већ 23-годишњег Холанђанина. Први пут у професионалној каријери Депај је крај свог имена уписао хет-трик и Олимпик повео до убедљиве победе од 5:0 на гостовању код Трое.

Истина, Бернард Траоре је начео недораслог противника, да би се сами играчи Трое потрудили да Олимпику олакшају пут пошто је у 69. минуту Критофер Ерел скривио пенал и зарадио директан црвени картон. Међутим, Депај је до тог тренутка већ два пута тресао противничку мрежу. А потом је“паненком“ прославио свој први хет-трик, мада је претходно још једном показао колико уме да буде себичан пошто се посвађао са Маријаном Дијазом око тога ко ће извести најстрожу казну.

Наравно да му Депај није дао лопту.

Безобразно, како и доличи играчу кога су Холанђани одавно промовисали у лидера нове генерације Лала само да би се испоставило да му је глава још раније завршила у облацима. Да Депај зна - зна. Да је мислима пречесто ван фудбалског терена, а више у естради - и то је нажалост тачно. Али можда му ова партија пробуди жељу да се поново разигра. Превише већ дуго изгледа као пубертетлија који се само безразложно дури.

Лион на четвртом месту на табели првенства Француске, мада би га Марсељ могао да га претекне. Али мораће да на Велодрому савлада Пари Сен Жермен ако то жели, а знамо колико је то тежак задатак. Можда би Лион на пролеће могао да проба опет? Ако би Депајсхватио да таленат без труда ништа не значи.

ЛИГА 1, десето коло:

Субота:

Монако - Каен 2:0 (1:0)
/Кејта 21, Фалкао 59пен/

Амијен - Бордо 1:0 (0:0)
/Нгосо 64/

Анже - Тулуз 0:1 (0:1)
/Диоп 38/

Мец - Дижон 1:2 (1:1)
/Ро 45 - Варо 10, Слити 50/

Нант - Генган 2:1 (1:0)
/Авазием 9, Туре 86 - Камара 70/

Рен - Лил 1:0 (1:0)
/Бурижу 6/

Недеља:

Ница - Стразбург 1:2 (0:1)
/Ле Мелу 54пен - Да Коста 23, 49/

Троа - Ница 0:5 (0:1)
/Траоре 21, Депај 49, 66, 70, Маријано 90/

Олимпик Марсељ - Пари Сен Жермен 2:2 (1:1)
/Луиз Густаво 16, Тован 78 - Нејмар 33, Кавани 93/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар