FRA: Nejmaru crveni, Kavani spasao PSŽ!

Fudbaleri Marseja i PSŽ remizirali su u desetom kolu fancuskog šampionata - 2:2. Nejmar “pukao” u paklu Velodroma: Crveni! Tanki južnoamerički živci, prvo isključenje od dolaska u Francusku. I Sveci krvare! Dani Alves provocirao, pa dobio po labrnji! Gustavo probio zvučni zid, Matador reanimirao PSŽ! Sveci se u sudijskoj nadoknadi spasili poraza u Marselju. Ludilo francuskog derbija: PSŽ se provukao! Olimpik ispustio pobedu u četvrtom minutu nadoknade. Kavani junak, Nejmaru crveni.  Nica je u agoniji - Strazbur sa igračem manje slavio na Rivijeri! A navijači Nice dobro će zapamtiti ime napadača Nuna da Koste. Momak rođen na Zelenortskim Ostrvima dao je oba gola za Strazbur.  To je taj Memfis Depaj! Svađa sa saigračem oko penala, pa “panenka“ za prvi het trik u životu! I petarda Liona!

Fudbal 23.10.2017 | 09:30
FRA: Nejmaru crveni, Kavani spasao PSŽ!
Neverovatan meč i pravi derbi odigran je na "Veledromu".

Domaćini su poveli u 16. mintu preko Luiza Gusta, da bi Nejmar izjednačio do kraja prvo gpoluvremena - 1:1

U nastavku meča drama na derbiju. Tuvan je u 78. minutu doneo novo vođstvo Marseju, da bi Parižani u 86. minutu ostali bez Nejmara, koji je zaradio crveni karton - Brazilac je prvo zaradio žuti karton, da bi zbog udaranja protivničkog igrača morao u svlačionicu. 

Posle deset kola PSŽ ostaje neporažen i vodi na tabeli sa 26 bodova, a Olimpik Marsej zauzima petu poziciju sa osam bodova manje.

Pari Sen Žermen je i dalje bez poraza u Ligi 1 ove sezone, a sekunde su ih delile da pognutih glava napuste Velodorom.

U velikom derbiju francuskog fudbala, Olimpik je dva puta vodio u Marseju, ali su gosti uspeli da osvoje bod - 2:2 (1:1).

Istina, Parižani su u 55. minutu oštećeni za penal, pošto je Džordan Amavi posle odličnog uklizavanja loptu "pokupio" i rukom, ali arbitri to nisu signalizirali.

Domaćin je poveo posle fantastičnog udarca Luiza Gustava sa oko 30 metara već u 16. minutu. Na 1:1 izjednačio je Nejmar u 33, a novu prednost Olimpiku doneo je Florijan Tovin u 78.

Taj pogodak ponovo je "zapalio" tribine Velodroma, dok je na terenu napestost sve više rasla. U 87. minutu došlo je do koškanja igrača, a Nejmar je dozvolio sebi da bude isprovociran i odgurne protivnika, pa je morao u svlačionicu zbog drugog žutog kartona.

To, ipak, nije omelo goste da stignu do boda. U četvrtom minutu nadoknade, Edinson Kavani je izveo "slobodnjak" kao iz topa i poslao loptu pod prečku za konačnih 2:2.

PSŽ sada ima četiri boda više od Monaka (26:22), dok je Olimpik propustio priliku da se pobedom umeša u trku za vrh tabele. Klub iz Marseja je posle 10 kola na 18 bodova.

Dok na većini gostovanja fudbalere Pari Sen Žermena opčinjeno gledaju kao na putujući cirkus sa nekim od najboljih fudbalskih izvođača na svetu, u Marselju su dočekani kao ljuti rival. Na nož!

U užarenoj atmosferi Veldoorma, sevale su varnice na sve strane, a prednjačili su Južnoamerikanci u oba tabora. Na meti domaćih fudbalera je posebno bio najskuplji fudbaler u istoriji - Nejmar. Brazilac je često bio žrtva grubih startova, ali to je nešto na šta je navikao tokom karijere.

Ipak, u 87. minutu je “pukao” i Nejmar. Okampos ga je pokosio s leđa, a Brazilac mu se uneo u facu i grunuo ga. Sudija Buke je obojici pokazao žute kartone. Nejmaru je to bio drugi. I prvo isključenje od dolaska u Francusku. Pamtiće gostovanje u Marselju…  

Neko će reći da je samo bio iskren, drugi da je bio arogantan, ali jedno je sigurno - Dani Alves je žestoko isprovocirao Velodrom kada je uoči Le Klasika rekao: “Ne bih znao da vam kažem ime nijednog Marseljovog igrača“. Možda je večeras naučio, pošto je Pari Sen Žermen u velikom derbiju desetog kola Lige 1 jedva izvukao živ glavu i izbegao prvi poraz u ovoj sezoni, prvi još od aprila i gostovanja u Nici. Na kraju je ipak Edinson Kavani, u odsustvu nervoznog Nejmara koji je nešto ranije zaradio drugi žuti karton, u sudiskoj nadoknadi spasio goste iz Pariza  - 2:2.

Generalni utisak, ceo tim Svetaca je, kao i Alves, u ovaj meč ušao “u leru“. Ubeđen da je toliko dobar, toliko iznad svih u Ligi 1, da može da dobije najveću utakmicu Francuske i sa povezom preko očiju. Olimpik je znao: može ne da pobedi, već da izbegne poraz samo ako se pobije za svaku loptu, za svaki milimetar terena. I pobio se. Usput igrao i dobar fudbal.

Već u 16. minutu projektil Luiza Gustava koji je probio zvučni zid. Sigurno više od 30 metara između njega i protivničkog gola, mada se čini da je i golman Pari Sen Žermena Alfons Areola mogao i morao bolje da reaguje.

PSŽ nije paničio. Znaju i oni koliko su moćni. Sve što je trebalo da urade jeste da nastave da igraju svoju igru. To su i uradili. Već u 33. minutu Adrijen Rabio je poslao loptu do Nejmara, a ovaj naizgled trapavim šutem savladao Stiva Mandandu.

Velodrom je uzdahnuo. Svima je prošlo kroz glavu - kreće iživljavanje.

Problem je međutim što su gosti postali previše samouvereni u svoje mogućnosti. Kao da u tek kada izađu u Evropu zaigraju u punoj brzini. U Francuskoj se šetaju. Protiv Olimpika to nije bilo dovoljno. Posebno zato što je Kilijan Mbape odigrao možda i najgoru utakmicu u sezoni, mada je možda i oštećen u jednoj situaciji u kojoj je tražio penal.

I onda šok. Rezervista Klinton Nžije se porvao sa Rabioom i oduzeo mu loptu kraj korner linije. Isntintktivno je loptu vratio na peterac, a Florijan Tovan je bio tamo da omraženom rivalu, ponadao se Velodrom, zada fatalni udarac.

Još kada je u 87. minutu Lukas Okampos “navukao“ Nejmara da sasvim bespotrebno dobije drugi žurti karton činilo se da je sve gotovo. Imali su Sar i Sanson potom idealne situacije da dotuku grogiranog rivala, ali su i u Marselju prerano počeli da slave.

Protiv Pari Sen Žermena se to ne sme. Čak i kada Nejmar nije na terenu. Tu je - Edinson Kavani. Slobodan udarac na 18 metara. Stiv Mandanda nije smeo da primi takav gol u ovako važnoj utakmici. Ali nije lako ukrotiti El Matadorove hice.

Na kraju 2:2. Tek drugi put u 14 ovosezonskih utakmica da je neko uspeo da uštopuje Nejmara i drugove. Bar večeras, Pari Sen Žermen je bio taj koji je imao sreće.

U ostalim mečevima je Lion ubedljivo pobedio Trou u gostima. Golove su postigli Bertran Traore u 21, Memfis Depaj u 48, 65. i 70. iz penala i Marian Diaz u finišu meča.

Nica je poražena na svom terenu od Strazbura sa 1:2. Dvostruki strelac za pobednički sastav bio je Nuno Da Kosta, dok je jedini pogodak za domaćine postigao Pjer- Lis Melu.

Nica je u agoniji - Strazbur sa igračem manje slavio na Rivijeri! A navijači Nice dobro će zapamtiti ime napadača Nuna da Koste. Momak rođen na Zelenortskim Ostrvima dao je oba gola za Strazbur.

Loša serija Nice polako prerasta u agoniju. Najprijatnije prošlosezonsko iznenađenje Lige 1 u poslednje vreme ne zna gde bije. U meču 10. kola francuskog šampionata Strazbur je kao gost savladao Nicu sa 2:1.

I ne samo to gostima iz Strazbura to je pošlo za rukom iako su imali igrača manje skoro celo drugo poluvreme.

A navijači Nice dobro će zapamtiti ime napadača Nuna da Koste. Momak rođen na Zelenortskim Ostrvima dao je oba gola za Strazbur.  

Prvi pogodak postigao je u 23. minutu, posle veoma dobrog centaršuta Kenija Lale. Kao da to nije bio dovoljan šok za Nicu, pa je u nastavku Da Kosta u 49. minutu duplirao prednost.

Četiri minuta kasnije domaćin je prepolovio zaostatak, pošto je Ernest Seka napravio penal i zaradio crveni karton. Siguran sa bele tačke bio je Le Melu.

Iako se očekivalo da Nica do kraja utakmice makar još jednom iskoristi brojčanu prednost i izbegne poraz, to se nije desilo i hrabri Strazbur je zasluženo upisao veliku pobedu.

To je taj Memfis Depaj! Svađa sa saigračem oko penala, pa “panenka“ za prvi het trik u životu! I petarda Liona!

Projektovali su mu karijeru barem na nivou Edena Azara, ali otkako je napustio PSV i rodnu Holandiju Memfis Depaj je više ličio na one nezrele momke koji zaborave na fudbal čim im na račun legne prvi milion. Međutim, u desetom kolu Lige 1 partija koja će ponovo pokrenuti priče o vanserijskom talentu sada već 23-godišnjeg Holanđanina. Prvi put u profesionalnoj karijeri Depaj je kraj svog imena upisao het-trik i Olimpik poveo do ubedljive pobede od 5:0 na gostovanju kod Troe.

Istina, Bernard Traore je načeo nedoraslog protivnika, da bi se sami igrači Troe potrudili da Olimpiku olakšaju put pošto je u 69. minutu Kritofer Erel skrivio penal i zaradio direktan crveni karton. Međutim, Depaj je do tog trenutka već dva puta tresao protivničku mrežu. A potom je“panenkom“ proslavio svoj prvi het-trik, mada je prethodno još jednom pokazao koliko ume da bude sebičan pošto se posvađao sa Marijanom Dijazom oko toga ko će izvesti najstrožu kaznu.

Naravno da mu Depaj nije dao loptu.

Bezobrazno, kako i doliči igraču koga su Holanđani odavno promovisali u lidera nove generacije Lala samo da bi se ispostavilo da mu je glava još ranije završila u oblacima. Da Depaj zna - zna. Da je mislima prečesto van fudbalskog terena, a više u estradi - i to je nažalost tačno. Ali možda mu ova partija probudi želju da se ponovo razigra. Previše već dugo izgleda kao pubertetlija koji se samo bezrazložno duri.

Lion na četvrtom mestu na tabeli prvenstva Francuske, mada bi ga Marselj mogao da ga pretekne. Ali moraće da na Velodromu savlada Pari Sen Žermen ako to želi, a znamo koliko je to težak zadatak. Možda bi Lion na proleće mogao da proba opet? Ako bi Depajshvatio da talenat bez truda ništa ne znači.

LIGA 1, deseto kolo:

Subota:

Monako - Kaen 2:0 (1:0)
/Kejta 21, Falkao 59pen/

Amijen - Bordo 1:0 (0:0)
/Ngoso 64/

Anže - Tuluz 0:1 (0:1)
/Diop 38/

Mec - Dižon 1:2 (1:1)
/Ro 45 - Varo 10, Sliti 50/

Nant - Gengan 2:1 (1:0)
/Avaziem 9, Ture 86 - Kamara 70/

Ren - Lil 1:0 (1:0)
/Burižu 6/

Nedelja:

Nica - Strazburg 1:2 (0:1)
/Le Melu 54pen - Da Kosta 23, 49/

Troa - Nica 0:5 (0:1)
/Traore 21, Depaj 49, 66, 70, Marijano 90/

Olimpik Marselj - Pari Sen Žermen 2:2 (1:1)
/Luiz Gustavo 16, Tovan 78 - Nejmar 33, Kavani 93/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar