Шта значе мјере шпанске владе?

Влада у Мадриду активирала је члан 155 Устава и предложила низ мјера за преузимање надлежности послова регионалне владе Каталоније које подразумијевају разрјешење каталонске владе и преузимање контроле над парламентом, изборима, администрацијом и медијима.

Свијет 22.10.2017 | 10:18
Шта значе мјере шпанске владе?
Тиме је шпанска влада преузела управљање Каталонијом, а медији преносе да је то први од корака ка укидању аутономије. Рахој је рекао и да је било неизбјежно да шпанска влада примијени члан 155 Устава, иако то није желела. Активирање члана 155 Устава мора да одобри Сенат, горњи дом шпанског парламента, прије него што одлука ступи на снагу. Сенат ће, како је најављено, о томе гласати у петак 27. октобра.

Једна од мјера тиче се разрјешења каталонске владе. Влада у Мадриду тражи смјену предсједника каталонске владе Карлеса Пуђдамона, потпредсједника и свих министара. Њихова мјеста ће заменити “органима и администрацијом коју изабере или образује са том намјером”.

Рахој има овлашећења да распусти каталонски парламент и распише пријевремене регионалне изборе у Каталонији.

Каталонски парламент ће наставити да врши представничку функцију, али под надзором органа који ће одредити Сенат шпанског парламента “како би се гарантовало поштовање одредбе шпанског устава”.

Предсједница каталонског парламента не може да предложи кандидата за предсједника каталонске владе, нити да одржи расправу и гласање о његовом избору. У регионалном парламенту се, такође, не могу усвојити “иницијативе супротне шпанском Уставу и статусу Каталоније”.

Ако се, ипак, то догоди, шпанска влада има рок од 30 дана да уложи вето и поништи одлуку. По питању контроле администрације каталонске владе, она ће се понашати у складу са директивама органа и администрације које изабере или креира шпанска влада.

“Тиме су обухваћене радње, резолуције и остале одредбе: именовања, отпуштања или дисциплински правилник о особљу као и службене публикације”, навела је шпанска влада.

Функције које је раније имала каталонска влада прелазе у руке нових управитеља што укључује контролу регионалне полиције и медија попут регионалне јавне телевизије (ТВ3).

У том смислу, влада у Мадриду ће преузети подручје телекомуникација, као и електронских, аудио и видео-комуникација каталонске владе.

Јавни сервиси аудио и видео-комуникација би под новом управом требало да “гарантују пренос тачних информација, објективних и непристраних, уз поштовање политичког, социјалног и културног плурализма, као и уз поштовање територијалне равнотеже”, најавила је влада у Мадриду.

Када је ријеч о снагама безбједности, влада у свом документу наводи како ће администрација која преузме контролу “моћи да издаје директне налоге”. “У случају потребе” припадници каталонске полиције могу бити замијењени снагама из шпанске државе.

Шпанска централна власт намерава да интервенише и на плану управљања привредом и пореском управом.

У документу који је објавила влада наводи се да ће се привредом управљати из Мадрида “како би се гарантовало пружање кључних јавних услуга, стабилност буџета и финансијска одрживост”.

У том плану, Мадрид инсистира на спрјечавању коришћења јавних фондова и финансија за финансирање процеса отцјепљења Каталоније. Мјере које је предложила шпанска влада биће на снази све док мандат не преузме нова каталонска влада, након парламентарних избора у Каталонији. Влада у Мадриду, такође, задржава право да раније укине ове мере, ако буду “уклоњени разлози због којих су оне донете, узимајући у обзир да та одлука зависи од Сената шпанског парламента”.



За вријеме трајања мјера, шпанска влада ће свака два мјесеца обавјештавати Сенат о ситуацији са примјеном тих мјера и њиховим извршењем. Послије усвања мјера у Сенату, оне одмах могу да ступе на снагу, што значи већ 27. октобра, али може да се одреди и неки накнадни датум.

Каталонска влада Карлеса Пуђдамона може да спријечи увођење мјера сазивањем превремених избора у Каталонији прије него што на снагу ступе мјере, преноси Хина. Ово је први пут да је централна влада Шпаније у Мадриду примијенила члан 155 Устава како би расформирала неку регионалну владу и сазвала нове изборе.

Према члану 155, уколико регионална влада прекрши своје уставне обавезе или “поступа на начин који озбиљно угрожава општи интерес Шпаније”, званични Мадрид може да “предузме неопходне мјере да је силом натјера на сарадњу или да заштити поменути општи интерес”.

Рахој је рекао да је његова влада предузела мјере без преседана како би се очувао правни поредак, да би се обезбиједила неутралност регионалних институција, гарантовало очување јавних сервиса и економских активности, као и да би се очувала права свих грађана.

Шпански премијер је додао да његова влада није имала избора, након што се каталонска влада понијела у маниру који је “једностран, противан закону и изазива сукобе”.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

босанко

22.10.2017 09:04

Ко цацка мецку добије по прњоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

22.10.2017 09:15

Наравно да нема отцјепљења , истразивања су показала да би сваки други становник Баyерна зелио да има своју дрзаву , наравно да од тога нема ниста јер је њемацки устав јасан , по тој логици сви би редом зелели одвајање посебно на Балкану , рс , војводина , сандзак или истра , на залост у нас се јос увек тако добивају гласови и избори а народ никако да схвати да то води у немире и рат а коме је до рата нека иде тамо где се вец ратује , нама је доста тога , поздрав из Баyерна

ОДГОВОРИТЕ