Šta znače mjere španske vlade?

Vlada u Madridu aktivirala je član 155 Ustava i predložila niz mjera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumijevaju razrješenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

Svijet 22.10.2017 | 10:18
Šta znače mjere španske vlade?
Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi od koraka ka ukidanju autonomije. Rahoj je rekao i da je bilo neizbježno da španska vlada primijeni član 155 Ustava, iako to nije želela. Aktiviranje člana 155 Ustava mora da odobri Senat, gornji dom španskog parlamenta, prije nego što odluka stupi na snagu. Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak 27. oktobra.

Jedna od mjera tiče se razrješenja katalonske vlade. Vlada u Madridu traži smjenu predsjednika katalonske vlade Karlesa Puđdamona, potpredsjednika i svih ministara. Njihova mjesta će zameniti “organima i administracijom koju izabere ili obrazuje sa tom namjerom”.

Rahoj ima ovlašećenja da raspusti katalonski parlament i raspiše prijevremene regionalne izbore u Kataloniji.

Katalonski parlament će nastaviti da vrši predstavničku funkciju, ali pod nadzorom organa koji će odrediti Senat španskog parlamenta “kako bi se garantovalo poštovanje odredbe španskog ustava”.

Predsjednica katalonskog parlamenta ne može da predloži kandidata za predsjednika katalonske vlade, niti da održi raspravu i glasanje o njegovom izboru. U regionalnom parlamentu se, takođe, ne mogu usvojiti “inicijative suprotne španskom Ustavu i statusu Katalonije”.

Ako se, ipak, to dogodi, španska vlada ima rok od 30 dana da uloži veto i poništi odluku. Po pitanju kontrole administracije katalonske vlade, ona će se ponašati u skladu sa direktivama organa i administracije koje izabere ili kreira španska vlada.

“Time su obuhvaćene radnje, rezolucije i ostale odredbe: imenovanja, otpuštanja ili disciplinski pravilnik o osoblju kao i službene publikacije”, navela je španska vlada.

Funkcije koje je ranije imala katalonska vlada prelaze u ruke novih upravitelja što uključuje kontrolu regionalne policije i medija poput regionalne javne televizije (TV3).

U tom smislu, vlada u Madridu će preuzeti područje telekomunikacija, kao i elektronskih, audio i video-komunikacija katalonske vlade.

Javni servisi audio i video-komunikacija bi pod novom upravom trebalo da “garantuju prenos tačnih informacija, objektivnih i nepristranih, uz poštovanje političkog, socijalnog i kulturnog pluralizma, kao i uz poštovanje teritorijalne ravnoteže”, najavila je vlada u Madridu.

Kada je riječ o snagama bezbjednosti, vlada u svom dokumentu navodi kako će administracija koja preuzme kontrolu “moći da izdaje direktne naloge”. “U slučaju potrebe” pripadnici katalonske policije mogu biti zamijenjeni snagama iz španske države.

Španska centralna vlast namerava da interveniše i na planu upravljanja privredom i poreskom upravom.

U dokumentu koji je objavila vlada navodi se da će se privredom upravljati iz Madrida “kako bi se garantovalo pružanje ključnih javnih usluga, stabilnost budžeta i finansijska održivost”.

U tom planu, Madrid insistira na sprječavanju korišćenja javnih fondova i finansija za finansiranje procesa otcjepljenja Katalonije. Mjere koje je predložila španska vlada biće na snazi sve dok mandat ne preuzme nova katalonska vlada, nakon parlamentarnih izbora u Kataloniji. Vlada u Madridu, takođe, zadržava pravo da ranije ukine ove mere, ako budu “uklonjeni razlozi zbog kojih su one donete, uzimajući u obzir da ta odluka zavisi od Senata španskog parlamenta”.Za vrijeme trajanja mjera, španska vlada će svaka dva mjeseca obavještavati Senat o situaciji sa primjenom tih mjera i njihovim izvršenjem. Poslije usvanja mjera u Senatu, one odmah mogu da stupe na snagu, što znači već 27. oktobra, ali može da se odredi i neki naknadni datum.

Katalonska vlada Karlesa Puđdamona može da spriječi uvođenje mjera sazivanjem prevremenih izbora u Kataloniji prije nego što na snagu stupe mjere, prenosi Hina. Ovo je prvi put da je centralna vlada Španije u Madridu primijenila član 155 Ustava kako bi rasformirala neku regionalnu vladu i sazvala nove izbore.

Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili “postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije”, zvanični Madrid može da “preduzme neophodne mjere da je silom natjera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes”.

Rahoj je rekao da je njegova vlada preduzela mjere bez presedana kako bi se očuvao pravni poredak, da bi se obezbijedila neutralnost regionalnih institucija, garantovalo očuvanje javnih servisa i ekonomskih aktivnosti, kao i da bi se očuvala prava svih građana.

Španski premijer je dodao da njegova vlada nije imala izbora, nakon što se katalonska vlada ponijela u maniru koji je “jednostran, protivan zakonu i izaziva sukobe”.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bosanko

22.10.2017 11:04

Ko cacka mecku dobije po prnjoci

ODGOVORITE
Name

Mile

22.10.2017 11:15

Naravno da nema otcjepljenja , istrazivanja su pokazala da bi svaki drugi stanovnik Bayerna zelio da ima svoju drzavu , naravno da od toga nema nista jer je njemacki ustav jasan , po toj logici svi bi redom zeleli odvajanje posebno na Balkanu , rs , vojvodina , sandzak ili istra , na zalost u nas se jos uvek tako dobivaju glasovi i izbori a narod nikako da shvati da to vodi u nemire i rat a kome je do rata neka ide tamo gde se vec ratuje , nama je dosta toga , pozdrav iz Bayerna

ODGOVORITE