Преварили 23 институције у РС

Две особе из сарајевске фирме, те мушарац који је имао улогу курира, осумњичени су да су оштетили више институција, установа и фирми у РС за 74. 650 КМ на начин да су им наводно бесплатно дали примерке службених гласника, а онда на превару то наплатили.

Република Српска 21.10.2017 | 15:52
Преварили 23 институције у РС
Незванично се сазнаје да се ради о Александру Веселиновићу (36), директору фирме „С-лист“ д.о.о Сарајево, одговорној особи из ове фирме Дејану Качавенди (45), те Душану Олуићу, који је развозио материјал.

Списак оних које су преварили је подугачак, а ради се о 23 правна лица са подручја Бањалуке и Лакташа.

Од извора блиских истрази сазнајемо да се међу њима налазе и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, Главна служба за ревизију РС, Бањалучка берза, Дирекција за обнову и изградњу РС, УКЦ РС, НС РС, Комисија за хартије од вредности РС, Поште Српске, Противградна превентива РС, али и неколико бањалучких факултета, Градска управа Бањалука, Дома здравља, „Нестропетол“, као и „Водовод“ у Лакташима.

Њих тројица се сумњиче да су од априла 2014. године до јула ове године заједно починили 25 кривичних дела пословна превара, две преваре, те кривично дело лажно представљање.

За 23 пословне преваре и лажно представљање сумњичи се Веселиновић.

- Сумња се да се А.В. лажно представљао да долази испред службеног гласника РС и БиХ и да доставља бесплатне ЦД са законима и прописима. Оштећене је наводио да потпишу и овере потврде о пријему материјала, те их накнадно исправљао, дописивао цене без њиховог знања и на основу њих сачињавао фактуре у име предузећа којим руководи и тиме им стављао у обавезу да исплате непостојеће и нежељене обавезе – рекли су у ПУ Бањалука.

Полиција Качавенду сумњичи за пословну превару јер је као један од одговорних у фирми „С-лист“ знао на који су начин сачињене потврде, али је и поред тога позивао оштећене у два правна субјекта да плате фактуре.

За две преваре осумњичен је и Олуић и то као достављач ЦД.

- Сумња се да је Д.О. довео у заблуду одговорна лица у два правна субјекта којима је доставио наводно бесплатни материјал, те на потврду о предаји материјала дописао цене без њиховог знања, а на основу којих је А.В. касније достављало фактуре на наплату – рекли су у полицији.

Руком крили фактуре

Од извора блиских истрази сазнајемо да су осумњичени вешто успевали да прикрију да је папир, који су оштећенима давали на потпис, заправо фактура, а не никакав документ о наводном поклањану примерка службеног гласника.

Руком или другим папиром су успевали да сакрију део документе у којем је био наведен број фактуре, а када су оштећени ставили потпис и печет, они би накнадно уписивали цифру.

блиц.рс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Веселиновићи кажеш

21.10.2017 14:05

Треба најприје утврдити да ли је овај Веселиновић власник фирме из Сарајева нешто у сродству са Веселиновићем директором службеног гласника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

21.10.2017 18:30

Види ово србин ка.о србе, дзе то има ако не у РС.

Name

А Додик

21.10.2017 15:03

Додик већ годинама пљачка те исте институције и овај народ па ником ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

21.10.2017 15:37

То је ситница колико узимају предсједник РС и министри, те кумови и пријатељи. Има добре примјере и одлучио и он да им се придружи.

Name

ре А Додик

22.10.2017 08:02

Дал је могуце да писес такве глупости о цовјеку који је пресједник...на изборе битанго..и опет це вас бити 15-20%...и прдиите висе.