Prevarili 23 institucije u RS

Dve osobe iz sarajevske firme, te mušarac koji je imao ulogu kurira, osumnjičeni su da su oštetili više institucija, ustanova i firmi u RS za 74. 650 KM na način da su im navodno besplatno dali primerke službenih glasnika, a onda na prevaru to naplatili.

Republika Srpska 21.10.2017 | 15:52
Prevarili 23 institucije u RS
Nezvanično se saznaje da se radi o Aleksandru Veselinoviću (36), direktoru firme „S-list“ d.o.o Sarajevo, odgovornoj osobi iz ove firme Dejanu Kačavendi (45), te Dušanu Oluiću, koji je razvozio materijal.

Spisak onih koje su prevarili je podugačak, a radi se o 23 pravna lica sa područja Banjaluke i Laktaša.

Od izvora bliskih istrazi saznajemo da se među njima nalaze i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Glavna služba za reviziju RS, Banjalučka berza, Direkcija za obnovu i izgradnju RS, UKC RS, NS RS, Komisija za hartije od vrednosti RS, Pošte Srpske, Protivgradna preventiva RS, ali i nekoliko banjalučkih fakulteta, Gradska uprava Banjaluka, Doma zdravlja, „Nestropetol“, kao i „Vodovod“ u Laktašima.

Njih trojica se sumnjiče da su od aprila 2014. godine do jula ove godine zajedno počinili 25 krivičnih dela poslovna prevara, dve prevare, te krivično delo lažno predstavljanje.

Za 23 poslovne prevare i lažno predstavljanje sumnjiči se Veselinović.

- Sumnja se da se A.V. lažno predstavljao da dolazi ispred službenog glasnika RS i BiH i da dostavlja besplatne CD sa zakonima i propisima. Oštećene je navodio da potpišu i overe potvrde o prijemu materijala, te ih naknadno ispravljao, dopisivao cene bez njihovog znanja i na osnovu njih sačinjavao fakture u ime preduzeća kojim rukovodi i time im stavljao u obavezu da isplate nepostojeće i neželjene obaveze – rekli su u PU Banjaluka.

Policija Kačavendu sumnjiči za poslovnu prevaru jer je kao jedan od odgovornih u firmi „S-list“ znao na koji su način sačinjene potvrde, ali je i pored toga pozivao oštećene u dva pravna subjekta da plate fakture.

Za dve prevare osumnjičen je i Oluić i to kao dostavljač CD.

- Sumnja se da je D.O. doveo u zabludu odgovorna lica u dva pravna subjekta kojima je dostavio navodno besplatni materijal, te na potvrdu o predaji materijala dopisao cene bez njihovog znanja, a na osnovu kojih je A.V. kasnije dostavljalo fakture na naplatu – rekli su u policiji.

Rukom krili fakture

Od izvora bliskih istrazi saznajemo da su osumnjičeni vešto uspevali da prikriju da je papir, koji su oštećenima davali na potpis, zapravo faktura, a ne nikakav dokument o navodnom poklanjanu primerka službenog glasnika.

Rukom ili drugim papirom su uspevali da sakriju deo dokumente u kojem je bio naveden broj fakture, a kada su oštećeni stavili potpis i pečet, oni bi naknadno upisivali cifru.

blic.rs

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Veselinovići kažeš

21.10.2017 14:05

Treba najprije utvrditi da li je ovaj Veselinović vlasnik firme iz Sarajeva nešto u srodstvu sa Veselinovićem direktorom službenog glasnika?

ODGOVORITE
Name

Bajo

21.10.2017 18:30

Vidi ovo srbin ka.o srbe, dze to ima ako ne u RS.

Name

A Dodik

21.10.2017 15:03

Dodik već godinama pljačka te iste institucije i ovaj narod pa nikom ništa.

ODGOVORITE
Name

SS

21.10.2017 15:37

To je sitnica koliko uzimaju predsjednik RS i ministri, te kumovi i prijatelji. Ima dobre primjere i odlučio i on da im se pridruži.

Name

re A Dodik

22.10.2017 08:02

Dal je moguce da pises takve gluposti o covjeku koji je presjednik...na izbore bitango..i opet ce vas biti 15-20%...i prdiite vise.