ЕУ: За Балкан ново правило

За путовање у ЕУ грађанима земаља западног Балкана неће требати визе, али ће морати испуњавати детаљне формуларе прије пута.

Регион 20.10.2017 | 13:09
ЕУ: За Балкан ново правило
Грађани држава западног Балкана убудуће ће за путовање у Шенгенски простор морати претходно затражити одобрење од надлежних служби Еуропске уније иако ће и даље бити ослобођени вађења виза, преноси Бета.

Одобрење ће се тражити испуњавањем електронског фомулара, а одговор ЕУ-а стизат ће у року најкасније 72 сата. Онима за које се утврди да представљају опасност по безбједност ЕУ бит ће одбијена дозвола за путовање, наводи се у приједлогу за успостављање новог Европског система за одобравање путовања (ЕТИАС).

Такав приједлог Европске комисије потврдио је Одбор за грађанске слободе Европског парламента (ЛИБЕ). Након што га у парламенту усвоје сва надлежна тијела, биће прослијеђен на усвајање Савјету министара ЕУ, рекао је агенцији Бета неименовани званичник одбора ЛИБЕ.

Према приједлогу, грађани држава западног Балкана и других земаља којима нису потребне визе за путовање у Шенгенски простор без унутрашњих граница мораће за услугу претходне провјере платити десет евра, али ће тај трошак покривати раздобље за путовања од три године, односно док траје важност пасоша.

Од плаћања те накнаде биће ослобођене особе млађе од 18 и старије од 60 година, чланови породица држављана земаља ЕУ, као и студенти и научно особље.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЕТО

20.10.2017 12:05

Ет коначно смо сад у гето-у, кобејаги бране демокрацију, позивају се на холокауст и да се не понови јеврејима никад више, а ево опет се уводе гета као у средњем вијеку, ако јевреј хоће да путује из једног грасда у други мора платити таксу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

20.10.2017 13:52

Будале које би да БиХ што прије уђе у те "равноправне" заједнице зване НАТО или ЕУ ће бранити овакве потезе злотвора. Џабе им школа.

Name

самуел

20.10.2017 12:07

Иисправно. Доста је висе да нас разлицити криминалци срамоте по свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

20.10.2017 15:31

2020 поциње најраније ... До тада це се сваста издесавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.10.2017 17:51

Земље Балкана треба да се усагласе и донесу реципрочну меру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

20.10.2017 19:37

Браво Драгане....ми ако путујемо у ЕУ платимо 10 еура и сацекамо три дана најдаље и путујемо колико нам вази пасос. Замисли европљане кад долазе на хрватско море и јузније од Неума до Ц.Горе ,па и даље до Албаније и Грцке. Огроман број оних сто долазе у Медјугорје и Мостар и оне сто пролазе кроз Србију према Бугарској ,Турској итд.. Колики је то број европљана и сви плате по 10 еврица нама у будјет за ауто путеве. Таман да вратимо Хрватској за Неумски мост и друге ствари а богами и Ц.Гири за оно сто трпимо годинама од њих и њихивих разних таxи.... Позз