EU: Za Balkan novo pravilo

Za putovanje u EU građanima zemalja zapadnog Balkana neće trebati vize, ali će morati ispunjavati detaljne formulare prije puta.

Region 20.10.2017 | 13:09
EU: Za Balkan novo pravilo
Građani država zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u Šengenski prostor morati prethodno zatražiti odobrenje od nadležnih službi Europske unije iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza, prenosi Beta.

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU-a stizat će u roku najkasnije 72 sata. Onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbjednost EU bit će odbijena dozvola za putovanje, navodi se u prijedlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Takav prijedlog Evropske komisije potvrdio je Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta (LIBE). Nakon što ga u parlamentu usvoje sva nadležna tijela, biće proslijeđen na usvajanje Savjetu ministara EU, rekao je agenciji Beta neimenovani zvaničnik odbora LIBE.

Prema prijedlogu, građani država zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u Šengenski prostor bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provjere platiti deset evra, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.

Od plaćanja te naknade biće oslobođene osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, članovi porodica državljana zemalja EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ETO

20.10.2017 12:05

Et konačno smo sad u geto-u, kobejagi brane demokraciju, pozivaju se na holokaust i da se ne ponovi jevrejima nikad više, a evo opet se uvode geta kao u srednjem vijeku, ako jevrej hoće da putuje iz jednog grasda u drugi mora platiti taksu..

ODGOVORITE
Name

СРБ

20.10.2017 13:52

Будале које би да БиХ што прије уђе у те "равноправне" заједнице зване НАТО или ЕУ ће бранити овакве потезе злотвора. Џабе им школа.

Name

samuel

20.10.2017 12:07

Iispravno. Dosta je vise da nas razliciti kriminalci sramote po svijetu.

ODGOVORITE
Name

Igor

20.10.2017 15:31

2020 pocinje najranije ... Do tada ce se svasta izdesavati.

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.10.2017 17:51

Zemlje Balkana treba da se usaglase i donesu recipročnu meru.

ODGOVORITE
Name

Doktor

20.10.2017 19:37

Bravo Dragane....mi ako putujemo u EU platimo 10 eura i sacekamo tri dana najdalje i putujemo koliko nam vazi pasos. Zamisli evropljane kad dolaze na hrvatsko more i juznije od Neuma do C.Gore ,pa i dalje do Albanije i Grcke. Ogroman broj onih sto dolaze u Medjugorje i Mostar i one sto prolaze kroz Srbiju prema Bugarskoj ,Turskoj itd.. Koliki je to broj evropljana i svi plate po 10 evrica nama u budjet za auto puteve. Taman da vratimo Hrvatskoj za Neumski most i druge stvari a bogami i C.Giri za ono sto trpimo godinama od njih i njihivih raznih taxi.... Pozz