Путин: Шта је једна милијарда?

Владимир Путин у једном тренутку током радног ручка са Колиндом Грабар - Китаревић, на којем је био и главни директор Сбербанка Херман Греф, упитао директора колико износи дуг Агрокора према руским банкама и добио одговор да је ријеч о 1,1 милијарди евра. “А колико годишње зарађује Сбербанк?”, питао је Путин Грефа, који му је одговорио да је ријеч о 12 до 13 милијарди евура. Путин се на то насмијао и рекао: “Која шкртица, а проблем му је једна милијарда”.

Регион 20.10.2017 | 09:22
Путин: Шта је једна милијарда?
Више од пола сата у Москви разговарали су предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић и руски премијер Дмитриј Медведев и изразили задовољство што након застоја у односима Хрватске и Руске Федерације привредна питања поново долазе у први план.

Премијер Медведев био је упознат и с опсежним разговорима које су водили Грабар-Китаровић и Владимир Путин око Агрокора, о чему се у Сочију разговарало у више наврата.

Питање БиХ

Јутарњи лист открива да је Владимир Путин у једном тренутку током радног ручка, на којем је био и главни директор Сбербанка Херман Греф, упитао директора колико износи дуг Агрокора према руским банкама и добио одговор да је ријеч о 1,1 милијарди еура.

“А колико годишње зарађује Сбербанк?”, питао је Путин Грефа, који му је одговорио да је ријеч о 12 до 13 милијарди еура. Путин се на то насмијао и рекао: “Која шкртица, а проблем му је једна милијарда”. Након тога се обратио хрватској и руској делегацији: “Па у чему је проблем, ријешите то одмах”.

Током разговора хрватске предсједнице и руског предсједника било је ријечи и о БиХ током које је, како тврди лист, Путин нагласио да Русија безрезервно подржава и да ће подржавати територијалну цјеловитост БиХ.

Руски предсједник дао је и подршку за даље провођење реформи како би се осигурала равноправност сва три народа у БиХ.

Када се,како открива лист, са Путином повео разговор око иницијативе за промјену изборног закона одговор је гласио: “Разговарат ћемо о томе”.

Да се у Сочију и Москви разговарало о Агрокору, потврдила је и Грабар-Китаровић, рекавши да је појаснила ставове хрватске Владе.

“Наравно, лично не судјелујем у рјешавању тог питања и не могу преговарати у процесима како ће се то ријешити, али спремна сам посредовати како год могу у разговорима између Сбербанка и овлаштених институција које то рјешавају.”

Након два дана посјете Колинде Грабар-Китаровић Руској Федерацији с руске стране може се чути став да је ријеч о новом почетку односа двију земаља и да је напокон успостављен дијалог.

Хрватска предсједница свуда је дочекана уз највише почасти, али и изразе пријатељства, а одмах након позива Путину да посјети Хрватску, што је он прихватио, почели су конкретни разговори када би се посјета, с обзиром на то да у Русији слиједе и избори, могла и  догодити.

Разговарали о санкцијама Русији

Колинда Грабар-Китаровић и Дмитриј Медведев постигли су договор да руски санитарни инспектори што прије дођу у Хрватску и обиђу велик број произвођача хране како би се могао убрзати хрватски извоз хране у Русију.

Иза затворених врата разговарало се и о санкцијама Русији, а Колинда Грабар-Китаровић је нагласила да оне штете грађанима и предузећима те да треба наставити с провођењем споразума из Минска као предусловом да на дневни ред дође тема укидања или ублажавања санкција.

(БН/Јутарњи)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Логика...

20.10.2017 07:25

Сва ова свјетска дипломатија и постоји због " ја теби ти мени дугујес "...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

20.10.2017 08:22

Читам у Информеру све супротно, шта је сада истина? Кажу да је игнорисао позив и да захтјева од Хрватске да одмах врати дуг. ЈЛЗ

Name

израелац

20.10.2017 09:10

Јест бас тако , балкански политицари нема коме не дугују и то супротним зараценим таборима. Па логицно је да у оквиру једне нације имас око 6 разлицитик политицких лобија који су у сукобу. Сукобу здраве логике и памети. А не само у сукобу интереса. Све то треба добро поцистити

Name

ре Последњи кинески цар

21.10.2017 15:35

Не мозес оптузивати Русе да нам не дају С-300 или С-400.Прије је да ми немамо пара за то.Уствари то је сигурно.Па и руска војска тј дрзава плаца кесом ове системе и сво остало орузје.То се тамо купује као и свугдје.Ми би могли добити С-400 да руска дрзава издвоји паре и то купи за нас.Али нема од тога ниста.Добро је Запад умлатио Русе са санкцијама,много висе него су Руси спремни признати.

Name

Ста је МИЛИЈАРДА еура?

23.10.2017 15:55

Нека онда удијели садаку премијерки, она проси вец одавно, зарадио би севапа,..а она би га завела као руски велики...

Name

СТД

20.10.2017 07:26

Ех ти наши драги православни Руси, чеду Ватикана Хрватима милијарде зајма, а Србима израубоване мигове и шпијунски центар у Нишу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

20.10.2017 07:41

Биће од браће Турака

Name

Управо тако

20.10.2017 07:45

И овај састанак говори о љубави између Руса и Хрвата упркос уласку Хрватске у НАТО. Шта је милијарда евра? Ситница. Јос кад се сетимо оружја којег су Хрвати добијали од Русије у "домовинском" рату све је јасно.

Name

Последњи кинески цар

20.10.2017 07:54

За СТД: Баш тако. А ови наши се убише од хвалоспјева браћи русима,који узгред речено никад ништа конкретно да учине за нас. У ствари чине,али за себе и своје интересе. Користе ове наше будале са обе стране Дрине у сукобима са западом. Не признају Косово,а анектирали Крим, Абхазију и Јужну Осетију. Саудијској Арабији и Турској продају С-400 а нама немогу ни С-300?! Могу само старе и издрндане МИГ-ове. А онда ови наши од тих истих МИГ-ова праве представу као да су добили незнам шта и као да смо ми мала дјеца која добију лизало?! Ништа нису уложили у привреду Србије и РС него су добили џабе Рафинерију нафте и најпрофитабилније предузеће на Балкану рафинерију уља Модрича. Ту перу и краду паре заједно са пар наших лопова. Неће да плаћају порезе а успут трују народ у Броду и околици. Није ни чудо што се хрвати буне у Славонском Броду. Ето, то је укратко политика наше браће руса.

Name

Ма дајте људи

20.10.2017 09:13

Ако је уопсте и тацна ова информација, то је он рекао ироницно и наравно да није тако мислио.

Name

Бибер

20.10.2017 09:21

Немојте тако, узели су нам све насе енергентске ресурсе, заједно са Србијом. Ми би то упропастили. Зато не уплацују ни порез је би наси то покрали. Америка је зло, додју и направе фабрику рацунара, и ви онда морате да радите ко коњ, а плата никаква, сатница ј.бених 20 марака, тек да имате за доруцак и руцак, вецера је забрањена.

Name

Последњи кинески цар

20.10.2017 10:06

Бибер,одличан коментар. Иронија је одувијек најбољи хумор,

Name

Кнежево

20.10.2017 16:55

Дивота од коментара, све бољи од бољега, па китаровицка није у нивоу додика, а да не причамо о Путину, а ви бисери ...само наставите даље да млатите празну сламу.

Name

АЦО В.

20.10.2017 07:34

Како је могуце да о Баји ни ријеци ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Било

20.10.2017 08:00

Само иза затворених врата отприлике:"све је ово небитно него ти и Човић као предсједници држава,западно орјентисаних ,можете скинути санкције Мили,он ми је јако битан да би оној Цвијановићки могао дати и велики и мали!!!

Name

Мао 'вамо , мало тамо

20.10.2017 07:35

Интересантно је да су Колиндини били за другог свјетског рата у партизанима, а она некако од те чињенице поприлично одудара. Рекло би се да је усташки благонаклона, па макар и прећутно . Откако је отишла у Америку потпуно се изокренула, инструирана. сад ево је у Русији, хоће ли славенска веза превагнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

20.10.2017 07:40

Види се даје Путин скроман,мали цовјек,за њега милијарда еура није ниста,а милиони Руса презивљавају са 50 еура мјесецно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Попара

20.10.2017 09:08

Оцигледно ниси био у Русији у овом 21 вијеку... прицас о Јелциновом времену а то је давно просло вријеме...

Name

Ре.ПОПара

20.10.2017 10:22

Комшијице,мани се оваца и шуме,продај то,обиђи свијет мало,прође ти живот читајући неке "декларације" негде далеко од цивилизације

Name

Освит

20.10.2017 07:51

На дневном реду билетералних разговора Русије и Хрватске унутрасња питања Босне и Херцеговине.Питање енргетске политике , изборног закона , унутрасње безбједности.Јос ду им само фалили Вуциц и Ердоган па да слика о суверенитету буде потпуна а са њом и сва биједа домацих политицара.Али одувјек је било ако у куци не разговарате меду собом онда се са вама баве други .Зато политицари немају одговорност према граданима него према тим "другима".У дрзави ј којој смо раније зивјели то се називало издајом јер је то била СУВЕРЕНА ДРЗАВА поносних градана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРЛЕ БЛ

20.10.2017 07:52

Као Путин не зна колико Хрватска дугује . Преко МОЛ а Руси су узели ИНУ , кад Агрокору нико из ЕУ није хтио дат ловуи дала је Сбербанк , Руси сад стезу Хрватску за му.. како хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мммммм

20.10.2017 16:34

Ајде цобане смирглај исхрдјале мигове сто ти је дао брајо путин тебе нема зсто дрзат јер немас муда а њима је дао лову зиву и вратице кад могну.

Name

40

20.10.2017 07:54

Чули Алибаба (додик) ста реце Путин.Босну подрзава.Алибаба подви реп,бице ти паметније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изгледа ипак се не може без истока

20.10.2017 07:56

А што Колинда није потражила помоћ за Агрокор у Ватикану, па они су имали прије неколико годиина 46 милијарди евра суфицитса, тј. увијек су у суфициту. Мислим то је најуспјешнија фирма са крстом испред себе, ипак је Хрватска готово етнички чиста и католичка , срби с у с ведени на статистичку грешку, или што није потражила помоћ од Њемачке, која им је великодушно брже боље уплатила све трошкове за учлањење у Уједињене нације - регистрацију .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срле БЛ

20.10.2017 09:09

Тразио је Агрокор по цијелој Европи па и сире кредит , али се Европа несто нецкала , те оце те неце , и онда улете Руси кад нико није хтио. За ватикан ( малим словом намјерно) не знам.

Name

Индијанац

20.10.2017 07:59

Путин се право несекирао због изборног закона у БиХ, није јадан свуноћ ока склопио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

20.10.2017 08:41

Истина јер Руси преко Агрокора долазе у Еуропу

Name

Радомир

20.10.2017 08:13

А хрватска војска на руској граници?? Није први пут!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

20.10.2017 08:45

Саце Еу позалити сто им је хр у унији.. Латини вазда на 2 стране играју вјероватно је договарала поткопавање еу или нека друга срања..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пустите људи политику,

20.10.2017 09:23

Колинда је добра као авион! Боља је од Ф-16 и Миг-29 заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад

20.10.2017 09:54

Па Баја, Колинда и руцак добила, а ти ни воду уз онај столиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цомбе

20.10.2017 10:22

Значи Хрватској отписује милијарду, а Републици Српској ни "мали" ни "велики" кредит... нешто ту није у реду.

Name

Маx

20.10.2017 10:38

Шта рече Путин,''Подржавам територијални интегритет Би Х -а '',а ти Додо и даље млати празну сламу.Гдје ти је конституивност Срба у Мостару глупко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈ ЈОЈ

20.10.2017 14:02

ВИДИ ВИДИ НАСЕ ПРЕДСЕДНИЦЕ ЉУБИМ ЈЕ У ПО ДУПЕТА ТОЈЕ ЗЕНА КОЈА ЗНА ДА РАДИ СВАКА ЦАСТ КОЛИНДО САМО ТКО НАСТАВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

22.10.2017 20:04

Хахаха, цуј изборни закон.

ОДГОВОРИТЕ